IBASHO presenteert het werk van Guillaume Simoneau

IBASHO stelt vanaf 2 november het werk van de Canadese fotograaf Guillaume Simoneau tentoon. Geïnspireerd door de iconische Japanse fotograaf Masahisa Fukase en diens naoorlogse meesterwerk Karasu (‘Raven’), maakte Simoneau een reis door Japan om er een reeks beelden te maken onder de titel Murder. In deze reeks onderzoekt Simoneau de raaf als ambivalent wezen. Hij plaatst deze beelden in dialoog met werk van zijn moeder, een dichter en schilder die in Simoneau’s kindertijd foto’s maakte van een nest kraaien die het gezin had geadopteerd nadat de vogels wees waren geworden.

De raaf - die bekend staat als voorbode van turbulente tijden - heeft aldus ook een erg persoonlijke en intieme betekenis voor de fotograaf. De reeks drukt dan ook geen existentiële angst uit, in tegenstelling tot de 'Ravens' van Fukase. In plaats daarvan toont Simoneau fascinatie voor situaties waarin kwetsbaarheid en kracht samen voorkomen. De fotograaf maakt zo ruimte voor alternatieve verhalen.

De titel verwijst naar de uitdrukking 'A murder of crows', die wordt gebruikt om een groep kraaien/raven aan te duiden.

De foto's van Simoneau's reizen in Japan bevatten ook mensen, landschappen en uitzichten. Op het eerste gezicht lijken deze beelden af te leiden van de essentie, maar ze geven aan de hele serie net extra diepte en gelaagdheid. Simoneau brengt ons naar een plek waar licht en donker elkaar innig omhelzen. 


Guillaume Simoneau (1978) woont en werkt in Montreal, en begon zijn studie fotografie nadat hij een diploma toegepaste wetenschappen behaalde. Tegenwoordig is zijn praktijk opgesplitst in persoonlijke projecten en redactionele en commerciële opdrachten.

Zijn serie Murder ging eerder dit jaar in première op het internationale fotografiefestival Rencontres d'Arles en is gepubliceerd door MACK London.


Murder
IBASHO
2 november – 1 december 2019
Opening: zaterdag 2 november van 14:00 tot 18:00
Tolstraat 67
2000 Antwerpen
www.ibashogallery.com

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.