IBASHO presenteert een tentoonstelling van geisha, model, acteur, zangeres, performer, fotograaf en kunstenaar Hanayo

IBASHO presenteert een solotentoonstelling van Hanayo, getiteld 'Keep an Eye Shut'.

Hanayo (1970) is een Japanse kunstenares die sinds de late jaren 1980 een veelzijdige carrière heeft uitgebouwd, met rollen als geisha, model, acteur, zangeres, performer, fotograaf en kunstenaar. Ze ontwikkelde een onconventionele benadering van expressie, gebaseerd op een hoogst origineel wereldbeeld dat curator Jérôme Sans omschrijft als "Hana-wereld". ​ 

Ter gelegenheid van de publicatie van het boek Keep an Eye Shut door Kehrer Verlag, dat dertig jaar Hanayo's fotografische oeuvre bestrijkt, zal Hanayo's solotentoonstelling in IBASHO werken uit haar boek tonen die een periode bestrijken van 1990 tot 2020.

Nadat ze op de middelbare school lid was geworden van de fotoclub, kreeg Hanayo van haar vader een Olympus-camera als aandenken aan haar grootvader. Rond 1989 begon ze met het fotograferen van gebeurtenissen om haar heen en van mensen die ze tegenkwam. 

Op de middelbare school publiceerde ze samen met vriendinnen een tijdschrift dat ze High School Girls News noemden. Ook stond ze model voor de roman Tokyo Tongari Kids die in het cultuurtijdschrift Takarajima verscheen. 

Op haar negentiende begon ze een geisha-opleiding en werd ze een icoon met optredens op de Japanse tv en in het theater, en nog verder daarbuiten toen ze in geishakleding de cover van het Britse tijdschrift The Face sierde. 

Tijdens deze verschillende verkenningen bleef ze fotograferen, en in 1996, het jaar dat ze naar Londen verhuisde, maakte ze haar officiële debuut als fotograaf met het boek Hanayome, dat bekendstaat om zijn levendige, heldere beelden. 

Nadat ze in 1999 naar Berlijn verhuisde, ontmoette ze de filmregisseur en performancekunstenaar Christoph Schlingensief en verscheen ze in verschillende van zijn theater- en performancestukken, zoals Yoko Ono in de performance Mein Filz, mein Fett, mein Hase (Engels: My Felt, My Fat, My Hare) op documenta X in Kassel. Hanayo's versie van het nummer 'Joe le taxi' (Vanessa Paradis, 1988) is op vele compilaties verschenen, waaronder die van 2 Many DJs.

In 2011 keerde Hanayo terug naar Japan, waar ze zich voor het eerst waagde aan zwart-witfotografie. Ze woont en werkt nog steeds in Tokio, waar ze nieuw werk blijft presenteren.

Door alles te fotograferen waar Hanayo zin in heeft, of dat nu een portret, een alledaags landschap of een abstract beeld is, en door toevallige producten van de fotografie zoals onder- en overbelichting en ongelijkmatige ontwikkeling te combineren met de verleidelijke kleuren en delicate analoge nuances van de halfbeeldcamera, heeft Hanayo een imaginaire wereld tot stand gebracht die op de een of andere manier verschilt van die van de realiteit. 

Hanayo is niet in een hokje te plaatsen en ontvouwt voortdurend nieuwe aspecten van haar creatieve praktijk, met unieke uitbreidingen en associaties met verschillende artistieke disciplines. Ze weigert de meeste van haar fotografische werken een titel te geven of er een serie van te maken en verwerpt daarmee het idee om haar werken aan een bepaald zelfstandig naamwoord of een bepaalde categorie te koppelen. Beelden die zo de wereld in worden gestuurd, verbinden zich losjes door hun onconventionele toon, en door hun bevrijding van bijkomende informatie in de vorm van connotaties van tijd, ruimte en plaats, vormen het fotografische rijk van Hanayo, met zijn vermenging van de schoonheid en vergankelijkheid van deze wereld. 

 


"Wat is expressie eigenlijk? Het kan me niet schelen hoe vaak ik me honderden keren voor schut zet op het podium, of dat ik blijf fotograferen tot ik sterf, of dat ik een halve eeuw lang tentoonstellingen blijf houden. Wat ik wel kan zeggen is dat expressie alleen kan bestaan onder vrijheid." ​
- Hanayo, 2021.

IBASHO # 52 ​
Hanayo - Keep an Eye Shut
12 mei - 12 juni 2022
IBASHO ​
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen
https://ibashogallery.com


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.