IBASHO presenteert een solotentoonstelling van de Chinese kunstenaar YAN Kallen

In zijn solotentoonstelling 'In Between the Light and Darkness' brengt kunstenaar YAN Kallen uit Hong Kong een eerbetoon aan de passie en het proces van de ambachtslieden en handwerkslieden in Kyoto.

Kallen is altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen mens en natuur. Na het winnen van de KG + Award van het Kyotographie International Photography Festival in 2016 met zijn project over handgemaakte bezems, kreeg de Chinese kunstenaar de kans om een ​​project te realiseren over de ambachtscène in Kyoto, een stad die bekend staat om zijn tradities op het gebied van kunstnijverheid en cultuur.

Kallen over zijn ervaringen terwijl hij zes maanden bij de Kyoto-ambachtslieden woonde en hen zo vaak bezocht als hij kon:

"Het was fascinerend om de ambachtslieden aan het werk te zien, de dingen op de traditionele manier te maken en instrumenten te gebruiken die soms generaties lang worden doorgegeven. Tijdens het observeren ervan, erkende ik langzaam dat het niet alleen om een kwestie van levensonderhoud of voortzetting van tradities gaat. Hun ambachtelijke cultuur vertegenwoordigde een manier van leven, een houding om in deze wereld te leven, gedreven door de passie voor het ambacht en om met deze artefacten te leven.

Van het heilige Hinoki-hout voor Shinto Shrines tot bloemen die van nature geverfde stoffen zijn, of de rivier die door het washi-papierdorp loopt, naar de aarde die in theekommen wordt gebrand: in alle elementen ligt het respect en de balans tussen mens en natuur, iets dat we in ons moderne leven blijkbaar hebben verloren. Er is iets bijzonders aan  de natuurlijke omgeving, de spirituele aspecten, de processen en technieken, de familietrots en legaten, en de waarde van de ambachtelijke gemeenschap van de stad Kyoto. 

 

De titel 'Between the Light and Darkness' verwijst naar de levensduur van een leven, maar ook naar de realiteit van alledag, van herhaling, van dagen en nachten, en erfenissen, een moment in de tijd, een foto, een afdruk.

Kallen drukt trouwens al zijn afbeeldingen af op dik, met de hand gemaakt Washi-papier met bewerkte randen, waardoor ze een gevoel van tijdloosheid krijgen en het gevoel van respect voor de lichamelijkheid van de ambachtelijke ambachten versterkt wordt.


YAN Kallen - Between the Light and Darkness 
15 maart - 22 april 2018
Vernissage 15 maart, 18:00-21:00
IBASHO Gallery
Tolstraat 67, 2000 Antwerpen

------------------------------------------------------------

Biografie

YAN Kallen (1981, Hong Kong) is een kunstenaar gevestigd in Hong Kong.

Kallen ging naar het Central Saint Martins College in Londen en Parsons School of Design in New York en begon zijn carrière als ontwerper van kunstboeken en -publicaties in New York en Amsterdam. Hij is momenteel bezig met het ontwerpen van postzegels voor het postkantoor in Hong Kong, evenals aan het maken van persoonlijke werken.

Kallen werkt voornamelijk met fotografie, sculpturen en video en haalt inspiratie uit traditionele oosterse filosofische ideeën. Hij staat bekend om zijn werken over de relatie tussen mens en natuur. In 2016 ontving Kallen het Kyotographie International Photography Festival KG + AWARD. Hij was eerder genomineerd voor de Hong Kong Contemporary Art Awards van het Hong Kong Museum of Art in 2012.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.