IBASHO presenteert een soloshow van Mikiko Hara

IBASHO presenteert een solotentoonstelling van Mikiko Hara (1967, Toyama Prefectuur), een gerenommeerde Japanse hedendaagse fotografe die bekend staat om haar unieke snapshots in kleur.

De meeste van Hara's foto's leggen vluchtige momenten vast: figuren, landschappen en materiële dingen die voor haar opduiken en weer verdwijnen terwijl ze door het dagelijkse leven navigeert.

"Er is geen vast thema; ik probeer niet een bepaalde boodschap over te brengen. In plaats daarvan gok ik op serendipiteit. Ik hoop dat elke snapshot een fragment van het geheugen bij de kijker oproept en complexe gevoelens en emoties oproepen die niet gemakkelijk onder woorden te brengen zijn".
— Mikiko Hara

Tijdens haar studies kunstgeschiedenis aan de Keio Universiteit in Tokio, pikte Hara toevallig de fotografie op toen ze de oude camera van haar vader erfde. Vervolgens studeerde ze aan de Tokyo College of Photography. Onder invloed van de Amerikaanse meester in de straatfotografie, Garry Winogrand, bouwde Hara haar fotografische ervaring op door zelf de straat op te gaan, wat voor haar zowel fysiek als mentaal veeleisend was. Door de constante beweging van het leven op straat vond ze het bijna onmogelijk om alles perfect in één kader vast te leggen. Nadat een vriendin haar een Duitse vierkante camera uit de jaren dertig van de vorige eeuw had gegeven, met een moeilijk te gebruiken zoeker, leerde ze fotograferen zonder zelfs maar in de zoeker te kijken, wat een totaal nieuwe kijk op haar werk opleverde. Dit is sindsdien haar 'modus operandi', waardoor de camera onverwachte momenten in haar persoonlijke omgeving kan opvangen en ze haar onderwerpen verbreedt.

Hara's werken zijn tijdloos en creëren een persoonlijke band tussen haar onderwerpen en de kijkers, een gevoel van vertrouwdheid. Al haar werken zijn in een vierkant formaat en zijn chromatische afdrukken.

Hoewel de werken die in IBASHO te zien zijn uit verschillende series komen die Hara doorheen de jaren heeft gemaakt, is de selectie van de werken uit 1996 tot 2014 samen te beschouwen als een geheel nieuw oeuvre: 'The Wind Cannot Be Named'.

Hara's werken bevinden zich in de collecties van onder andere Huis Marseille, Museum voor Fotografie, J. Paul Getty Museum, Fotomuseum Winterthur, San Francisco Museum of Modern Art en Tokyo Photographic Art Museum.

Mikiko Hara: ‘The Wind Cannot Be Named’
10 september - 18 oktober 2020
IBASHO Gallery

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.