IBASHO presenteert een groepstentoonstelling met werk van het Japanese fotografencollectief VIVO,

IBASHO presenteert een groepstentoonstelling met werk van de oprichters van het Japanse fotografencollectief VIVO: Shomei Tomatsu, Eikoh Hosoe, Ikko Narahara, Kikuji Kawada, Akira Sato en Akira Tanno. Hoewel VIVO slechts een korte tijd actief was (van 1959 tot 1961), vertegenwoordigde het een belangrijke beweging in de naoorlogse Japanse fotografie. Die beweging, ‘the image school' genaamd, heeft wortels die teruggaan tot de vroege jaren vijftig en de beïnvloedde de Japanse fotografische stijl van de jaren zestig en zeventig.

De VIVO-fotografen dachten na over de fundamentele vraagstukken van fotografie als praxis - de relatie van fotografie tot sociale en politieke revolutie, de ambigue functie van de foto als zowel documentair bewijsmateriaal als kunst, en de structurele dialectiek tussen subjectief en objectief realisme. Geïnspireerd door hedendaagse Amerikaanse en Europese fotografie, maar geworteld in de voorloorlogse geschiedenis van de Japanse fotojournalistiek en surrealistische kunstfotografie, ontstond VIVO als antwoord op de existentiële en radicale ideeën die de naoorlogse intellectuele en culturele voorhoede van Japan vormden.

De VIVO-kunstenaars werden allemaal geboren in de jaren dertig van de vorige eeuw en groeiden op onder het Japanse imperialistische regime. Ze werden volwassen door oorlog, verlies en verwoesting. Ze waren halverwege de jaren vijftig jongeren die, teleurgesteld in de geïnstitutionaliseerde politiek en zich verzettend tegen de naoorlogse Amerikanisering, wzich op kunst werpten om de sociaal verankerde status van Japan te transformeren. Bovenal was hun onderwerp het naoorlogse Japan - zijn moderniteit, zijn identiteit en zijn oorlogsverleden, dat tot zwijgen werd gebracht maar niet was verdwenen.

Wat hun werk onderscheidt van dat van de eerdere generatie documentaire fotografen, is hun obsessie met hoe je onmiddellijke ervaring beschrijft: hun beelden zijn geen commentaar op ervaring, maar ervaring zelf. De VIVO-kunstenaars streefden ernaar de visuele en existentiële tweespalt die het dagelijks leven doordrong te uiten in plaats van alleen te documenteren. Ze bereikten dit door hun heldere concepten, een nauwgezet gevoel voor compositie en framing, in combinatie met een nadruk op het symbolische.


VIVO
7 december 2017 - 14 januari 2018
IBASHO Gallery
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.