IBASHO presenteert een expo van een van de grootmeesters van de Japanse fotografie: Hiromi Tsuchida

IBASHO presenteert de solotentoonstelling 'A Retrospective' van Hiromi Tsuchida. Tsuchida is een van de grootmeesters van de Japanse fotografie, en is actief sinds de ​ jaren 1970. Hij is er op unieke wijze in geslaagd om de sociaal-economische richting van zijn land te metaforen door middel van een aantal technieken en benaderingen. Er zullen werken te zien zijn uit zijn baanbrekende series 'Zokushin', 'Counting Grains of Sand', 'Hiroshima Collection' en 'Hiroshima Monument'.

Hiromi Tsuchida werd in 1939 geboren in de prefectuur Fukui. Hij studeerde bouwkunde voordat hij zich in 1965 inschreef aan het Tokyo College of Photography in 1965, waar hij later als professor zou terugkeren. Hij werd freelance fotograaf in 1971. Tsuchida begon al vroeg in zijn carrière erkenning voor zijn werk te krijgen met zijn eerste solotentoonstelling 'Autistic Space' in de Nikon Salon in Ginza, Tokyo in 1971 en werd opgenomen in de baanbrekende tentoonstelling 'New Japanese Photography' in het MoMA in New York in 1974.

Zijn eerste publicatie 'Zokushin' (Goden van de Aarde, 1976) oogstte veel lof en werd het onderwerp van nationale en internationale tentoonstellingen. Van 1968 tot 1975, in een tijd van versnelde politieke, maatschappelijke en economische veranderingen in Japan en een groeiende welvaart, richtte Tsuchida zijn lens op de achtergeblevenen, de oudere generaties en de plattelandsbevolking van de hele Japanse archipel, waar hij beelden fotografeerde van het traditionele Japanse leven, inclusief festivals en rituelen.

In zijn daaropvolgende serie 'Counting Grains of Sand' werkte Tsuchida verder aan deze thema's, en accentueerde hij het gevoel van opgeschorte tijd en oude gebruiken temidden van oprukkende verstedelijking en overvolle metropolen. In de tentoonstelling worden prenten uit 1984/1985 tentoongesteld.

Vanaf de jaren 1980 verdiepte Tsuchida zich in het onderwerp van het bombardement op Hiroshima en de nasleep daarvan. Tsuchida begon met het fotograferen van objecten uit het Hiroshima Peace Memorial Museum 37 jaar na de bom. Hij heeft de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers gefotografeerd als een 'documentariër'. Deze neutraliteit blijkt uit de eenvoudige presentatie van elk persoonlijk voorwerp, vergezeld van een notitie over de eigenaar en de afstand tot het hypocentrum op het moment van van de atoombom op 6 augustus 1945, 8.15 uur 's morgens. Deze gefotografeerde voorwerpen kunnen worden gezien als als stand-ins voor hun eigenaars, waardoor Tsuchida's werk een vorm van postume portrettering wordt. In 1985 reisden Tsuchida's foto's van Hiroshima door Japan en het buitenland in een tentoonstelling gesponsord gesponsord door UNESCO. De werken die in IBASHO worden tentoongesteld zijn van rond 1985.

In zijn project 'Hiroshima Monument' fotografeerde Tsuchida van 1979-1983, de stad Hiroshima en de gebouwen, bomen en stenen monumenten die de atoombom hebben overleefd. Tien jaar later, van 1989-1994, documenteerde hij deze eerder gefotografeerde onderwerpen om uit te vinden hoe ze in de loop van tien jaar waren veranderd. Met dit project - dat nog steeds loopt - wil Tsuchida de aard van Hiroshima's transformatie in beeld te brengen. Twee sequenties van straatscènes zullen te zien in de tentoonstelling.

In 2007 werd Hiromi Tsuchida's Japan, A Retrospective, gehouden in het Tokyo Metropolitan Museum of Photography. Tokyo Metropolitan Museum of Photography, waar hem de 27e jaarlijkse Ken Domon Award werd uitgereikt. Zijn werken zijn te vinden te vinden in het Tokyo Metropolitan Museum of Photography, het Museum of Modern Art in New York, de Franse Nationale Bibliotheek in Parijs, het National Museum of Modern Art in Canada, het European Photography Center, het San Francisco Museum of Modern Art, en het J. Paul Getty Museum. Na directeur van het Tokyo College of Photography te zijn geweest, is Tsuchida in 2000 Affiliate professor aan de Universiteit van Osaka in 2000. Zijn creatieve fotocarrière duurt nu al meer dan 40 jaar.


Hiromi Tsuchida
A Retrospective
IBASHO Gallery
Tentoonstelling loopt van 26 maart - 1 mei 2022
Vernissage op zaterdag 26 & zondag 27 maart van 14:00 - 18:00


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.