IBASHO presenteert Albarrán Cabrera’s tweede solotentoonstelling

IBASHO presenteert de tweede solotentoonstelling van Albarrán Cabrera, genaamd Pale Blue ●. Deze tentoonstelling sluit perfect aan bij de staat waarin wij ons, als bewoners van deze aarde, momenteel bevinden. We staan op een tweesprong waarbij we moeten kiezen voor het juiste pad, om zo onze gezondheid en onze leefwereld te vrijwaren.

Pale Blue ● wil ons opnieuw aansluiting doen vinden bij de aarde en de natuur. Met dit visueel project wenst Albarrán Cabrera ons een nieuw perspectief te bieden in onze rol en relatie ten opzichte van de planeet.

“Wij zijn slechts een kleine anekdote in de evolutie van deze planeet maar in onze trots moeten we stellen dat wij diegenen zijn die de planeet verwoesten. De waarheid wil dat door het vergiftigen van de oceanen, de bodem en de lucht, wij de enigen zijn die het menselijke ras uitroeien. Moeder Aarde leeft al eeuwen zonder ons en zal dat ook blijven doen. De aarde is bereid om te evolueren op een manier dan de mensheid dat niet kan. Er is slechts één manier om deze verdere verwijdering van onze oorsprong tegen te houden, en die kan bekomen worden door de relatie met de oceanen, de aarde en de natuur als geheel te herstellen.”

— Albarrán Cabrera

Pale Blue ● is tevens een hommage aan een iconische foto en een iconisch persoon. De iconische foto toont de planeet Aarde en is genomen op 14 februari 1990, door de Voyager 1 ruimtesonde, vanaf een recordafstand van maar liefst 6 biljoen kilometer. Het beeld werd genomen als deel van een serie ‘familieportretten’ van ons zonnestelsel.

De persoon is astronoom Carl Sagan. In 1994 beschrijft Carl Sagan in zijn boek ‘Pale Blue Dot’, wat hij ziet als de hogere betekenis van dat beeld:

“... Misschien is er geen beter bewijs van de dwaasheid van de menselijke hoogmoed dan dit verre beeld van onze kleine wereld. Voor mij onderstreept het onze verantwoordelijkheid om vriendelijker met elkaar om te gaan, en om het bleke blauwe stipje, de enige thuis die we ooit hebben gekend, te behouden en te koesteren.” 

— Carl Sagan

Naast de tentoonstelling heeft Albarrán Cabrera ook een boek uitgegeven, samen met (M)éditions & IBASHO. Het boek is reeds verkrijgbaar. De tentoonstelling alsook het boek zijn "een symbolische reis van waar de mens nu staat, teruggaand naar de oorsprong van de aarde. Als we terugdenken aan de oorsprong van onze planeet, dan leek alles veel meer met elkaar verbonden te zijn. In feite is dat nog steeds zo. Alleen zijn wij degenen die zich onthecht voelen.", aldus Albarrán Cabrera.

De tentoonstelling loopt van 28 januari tot 14 maart 2012 bij IBASHO Gallery in Antwerpen.


Albarrán Cabrera

Angel Albarrán (°1969, Barcelona) en Anna Cabrera (°1969, Sevilla) werken sinds 1996 samen als kunstfotografen. Een rijke innerlijke filosofie over herinnering en ervaring – en een alchemistische nieuwsgierigheid voor fotografisch drukwerk – vormen de leidraad voor hun esthetische praktijk. Geïnspireerd door zowel Westerse als Oosterse denkers en kunstenaars, stellen hun beelden onze veronderstellingen over tijd, plaats en identiteit ter discussie en stimuleren ze zo een nieuw inzicht in de eigen ervaring en perceptie. Voor deze kunstenaars is “het bewust zijn van onze omgeving niet alleen een belangrijk deel van het leven – onze omgeving en hoe we die interpreteren is het leven zoals we dat kennen”.

De vraag die als een rode draad door hun werk loopt, is hoe beelden individuele herinneringen losmaken bij de kijker. “Wij zijn vooral geïnteresseerd in herinneringen. Ons doel is om met de herinneringen van de kijkers te spelen en een beeld in hun hoofd te creëren. Onze beelden zijn de ruwe fundamenten van deze mentale constructie.”

Angel Albarrán's liefde voor fotografie werd hem ingegeven door zijn grootvader. De grootvader van Albarrán was timmerman van beroep en maakte camera's voor de fotografen in zijn provincie alvorens hij zelf als fotograaf aan de slag ging. Anna Cabrera vond haar passie op 16-jarige leeftijd toen haar vader haar zijn Voigtländer-camera leende tijdens een studiereis naar Parijs. Sinds het begin van hun samenwerking hebben de kunstenaars workshops bijgewoond waar ze konden leren van meesters als Humberto Rivas en Toni Catany. Hun persoonlijke opvattingen hebben ze verder uitgediept in de wereld van de literatuur en de wetenschap, en door uitgebreid te reizen door Oost-Azië en West-Europa.

Albarrán Cabrera laat zich inspireren door literatuur, schilderkunst, film, wetenschap en filosofie, maar gebruikt vooral het medium fotografie om hun wereldbeeld over te brengen: “Kijkers interpreteren beelden op een subjectieve manier door ze te relateren aan hun cultuur, ervaringen en herinneringen. Dit betekent dat wij, als fotografen, complexe onderwerpen, of de relatie tussen verschillende onderwerpen, kunnen uitleggen zonder gebruik te maken van verbale taal en bijhorende linguïstische code. In plaats daarvan gebruiken we foto’s en prints. Wij zijn ervan overtuigd dat fotografie de kijker kan helpen om complexe concepten op een andere manier te interpreteren. Een reeks beelden creëert een harmonie tussen onze golflengte en die van de kijker. Er is een kloof tussen de werkelijkheid en wat wij als werkelijkheid beschouwen. Fotografie (zoals de Japanse dramaturg Chikamatsu ooit over kunst zei) bevindt zich op de grens tussen het reële en het irreële, tussen het ‘echte’ en het ‘onechte’. Zo helpt fotografie ons te ‘zien’ wat voor ons verborgen is.”

Albarrán Cabrera is onvermoeibaar in hun experimenten met uiteenlopende drukprocédés zoals platina, palladium, cyanotype en gelatinezilverdruk. Hoewel ze hun afdrukken in de donkere kamer vaak met selenium, sepia of thee kleuren, vinden de kunstenaars ook hun eigen methoden uit om hun kunstwerken meer tonale diepte te geven. Ze gebruiken handgeschept gampipapier met bladgoud of mica voor hun pigmentprints, die een uitstraling hebben die doet denken aan de Japanse zijdeschilderkunst. Zoals Albarrán Cabrera heeft aangegeven “dient dit brede scala aan processen en materialen slechts één enkel doel: ons veel meer parameters te geven dan alleen maar een afbeelding, om zo met de verbeelding van de kijker te kunnen spelen. De textuur, de kleur, de afwerking, de tinten – zelfs de rand – van een print kunnen de toeschouwer waardevolle informatie meegeven”.

De beelden van Albarrán Cabrera zijn tentoongesteld in galeries en op fotobeurzen in Spanje, Japan, Zwitserland, de VS, België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Libanon en Italië. Privé-collecties en instellingen die hun foto's beheren zijn onder andere Hermès, Goetz Collection, Banco de Santander en De Nederlandsche Bank. Ze produceerden ook fotografische afdrukken voor instellingen zoals Fundació La Pedrera, Barcelona; Fundació Toni Catany, Mallorca; Reina Sofía Museum, Madrid; FotoColectania, Barcelona; het Photographic Archive, Barcelona. Tevens werkten ze samen met uitgevers als Adelphi Edizioni, Mondadori Libri, Penguin Random House, Diogenes Verlag, RM Verlag en Ediciones Atalanta en gezelschappen/instellingen als De Munt, – de nationale opera van België.

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.