IBASHO organiseert een tentoonstelling rond katten in Japan

Op initiatief van de kattenliefhebster en auteur van boeken over Japanse hedendaagse kunst en fotografie Sophie Cavaliero, presenteert IBASHO een groepstentoonstelling over het thema 'katten in Japan'. De tentoonstelling maakt deel uit van The Neko Project, dat Japanse fotografen via een 'open call' uitnodigde om deel te nemen aan een fotografieproject rond het thema van de kat. Meer dan 80 fotografen gingen in op de uitnodiging en stuurden werk in. ​

Met het vele materiaal zullen verschillende tentoonstellingen in België en in Frankrijk worden georganiseerd en zal een kattenfotoboek worden gepubliceerd. IBASHO, de Antwerpse galerij die Japanse fotografie promoot en zelf ook twee katten huisvest, is de eerste locatie waar het Neko-project zal worden getoond.

Japanners hebben een lange relatie met katten. Meer dan 1000 jaar geleden woonden mensen in de upper class al met katten. Gewone mensen begonnen ook enkele honderden jaren geleden met het voeren van huiskatten en Japanners zijn sindsdien op verschillende manieren bij katten betrokken. Er zijn heiligdommen die katten als goden in heel Japan aanbidden en katten hebben ook door de eeuwen heen een rol gespeeld in volkslegendes. Het populaire Japanse beeldje maneki-neko (招 き 猫, "wenkende kat") wordt verondersteld goede zegeningen te brengen.

De mate waarin Japanners betrokken zijn geweest bij katten blijkt uit de hoeveelheid kunstwerken waarop katten het hoofdonderwerp zijn. In de Edo-periode (1603-1868) schilderden de Ukiyoe-virtuozen Hiroshige Utagawa en Kuniyoshi Utagawa katten, en in de Meiji-periode (1868-1912) schreef de grote schrijver Soseki Natsume de roman "I Am a Cat", een boek dat als meesterwerk van de Japanse literatuur wordt beschouwd.

Ook recent zijn er voorbeelden van de Japanse kattenliefde, zoals het beroemde personage "Hello Kitty", de schattige antropomorfe kat, en "Krocchi" een verdwaald kattenkarakter dat sinds kort populair is geworden. Er zijn gespecialiseerde kattencafés waar je met ze kunt spelen. Binnen de fotografie speelt de kat de rol van geliefd huisdier bij beroemde fotografen, zoals Chiro voor Nobuyoshi Araki en Sasuke voor Masahisa Fukase hebben gedaan.

In een groepstentoonstelling over het thema van de kat toont IBASHO werken van fotografen die al verbonden zijn met IBASHO, zoals Mika Horie, Hiromi Kakimoto, Yoshinori Mizutani, Naoyuki Ogino, Kumi Oguro en Shinji Otani. Ook zullen werken van minder bekende fotografen, waaronder Toshiko Hashimoto en Yuko Fukagawa, worden gepresenteerd. Ten slotte zal IBASHO twee werken van Masahisa Fukase tonen. Het boek over het Neko-project zal ook beschikbaar zijn tijdens de tentoonstelling.

NEKO
IBASHO
1 juni - 4 augustus
Opening: zaterdag 1 juni 2019 van 14:00 - 18:00 uur.
http://neko-project.com

IBASHO
Tolstraat 67,
2000 Antwerpen
https://www.ibashogallery.com

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.