IBASHO opent solotentoonstellingen van de vrouwelijke Japanse fotografen Sayako Sugawara en Sayuri Ichida

Op 24 september opent IBASHO Gallery in Antwerpen twee solotentoonstellingen van ​ ​ Japanse kunstenaressen die allebei in het Verenigd Koninkrijk wonen. Beiden delen een poëtische benadering van geheugen, stilte, eenzaamheid en vergankelijkheid.

Sayako Sugawara

Het werk van Sayako Sugawara verkent begrippen als geheugen en verbeelding via een poëtische benadering van stilte en beweging.

Met behulp van fotografische processen, tekeningen en acties in de ruimte streeft ze ernaar het verleden en het heden samen te brengen, nieuwe verhalen te creëren met de objecten en ruimtes die ze tegenkomt en tegelijkertijd de aard van het geheugen in vraag te stellen. Het praktische proces van het maken is erg belangrijk in haar praktijk, of het nu in de donkere kamer, tijdens het tekenen of in actie is. Zee speelt met de schaal van de ruimte en de materialen, wat het grootste deel van het denkproces leidt en informeert.

Sugawara's tentoonstelling is getiteld 'Undercurrents' omdat fysieke waterstromen een constant thema zijn, maar het is ook gerelateerd aan psychologische/emotionele onderstromen. De werken uit verschillende series die in de tentoonstelling te zien zijn, zijn allemaal verbonden met de zijrivieren van de Thames. De bronnen zijn meestal zichtbaar, maar andere stromen ondergronds. Voor Sugawara's nieuwste werken in de tentoonstelling waren de Engelse waterwegen, aangelegd en gebruikt tijdens de industriële revolutie, een sterke invloed op de ontwikkeling van de kunstwerken.

Sayako Sugawara is een in Londen gevestigde kunstenaar die werkt met fotografie, bewegend beeld en installatie. Geboren in Milaan, voltooide ze zowel haar BFA als MFA aan de Tama Art University, Tokyo, Japan, gevolgd door haar MA Photography aan de UAL London.


Sayuri Ichida

Sayuri Ichida is een jonge fotografische kunstenaar uit Margate wiens werk tot bloei is gekomen tijdens de Covid-pandemie. De reeksen 'Absentee' & 'E3 2JH' die in IBASHO worden tentoongesteld, zijn gemaakt tijdens de lockdowns.

In 'Absentee' focust Ichida op de tijdelijkheid van ons bestaan. Gecentreerd rond haar eigen lichaam, geplaatst naast alledaagse voorwerpen die we normaal gesproken over het hoofd zien, verdwijnt de grens tussen de figuur en door de mens gemaakte voorwerpen en vermengt deze zich tot een steeds veranderende staat van zijn. Dit oeuvre is een suggestieve weergave van een gevoel van onthechting, een afwezigheid, van zichzelf en de werkelijkheid.

De beperking van sociale contacten door de wereldwijde pandemie bracht haar terug naar het trauma dat ze in haar late tienerjaren doormaakte met de dood van haar moeder. Eenzaamheid herinnert ons aan onze eigen sterfelijkheid en kwetsbaarheid. Een viscerale herkenning komt soms naar boven en herinnert ons aan de vergankelijkheid van het leven.

Ook worden Ichida's nieuwste werken tentoongesteld, een serie stillevens 'E3 2JH', een ander lockdown project dat in 2021 werd voltooid. Deze serie is een studie naar constructieve vorm binnen een beperkte huiselijke ruimte. Het onderzoekt het vermogen om lijnen en vormen te controleren met behulp van zwaartekrachtspanning.

De voor de titel gebruikte postcode - die ook het gebied aangeeft waar haar fotoshoot plaatsvond - ligt in het hart van de steeds veranderende wijk Hackney Wick in Londen en was vroeger zwaar industrieel. Alle in de serie afgebeelde objecten en bouwafval zijn verzameld in de straten in de buurt van haar studio.

Sayuri Ichida groeide op in Kitakyushu, een van de belangrijkste industriële centra van Japan, en ontwikkelde een fascinatie voor de industriële en stedelijke ruimte rondom haar. De visuele dynamiek van het constructivisme beïnvloedde haar perceptuele compositie. De relatie tussen objecten en de leeggelaten ruimte - of "Yohaku", een concept dat in de 12e eeuw door boeddhistische priesterkunstenaars uit China naar Japan werd gebracht - speelt een belangrijke rol in dit werk. De stilte tussen de regels nodigt uit tot contemplatie.


De tentoonstellingen lopen van 24 september tot en met 13 november 2022. De vernissage wordt gehouden op zaterdag 24 september van 14:00 - 18:00 uur.

Beide kunstenaars zullen aanwezig zijn.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.