Horst verbindt kunst, muziek en architectuur op de voormalige militaire Asiat-site in Vilvoorde

De Horst tentoonstelling, getiteld The Act of Breathing zal dit jaar voor het eerst samen openen met het driedaagse Horst Arts & Music festival, van 29 april t/m 1 mei. Na het festivalweekend gaat de tentoonstelling terug open van 12 mei tot en met 31 juli. Die wijziging in data markeert de ambities van Horst om de uitwisseling en kruisbestuiving tussen de werelden van muziek en kunst verder te voeden. Daarnaast verwelkomt Horst ook een extra curator - Sorana Munsya staat dit jaar de vaste Horst-curator Evelyn Simons bij - en gaat Horst samenwerkingen aan met KANAL-Centre Pompidou voor de samenstelling van de kunstenaars, en met Cinematek voor extra-muros installaties en een filmprogramma.

Dit alles resulteert in 10 in situ kunstwerken — van Maika Garnica, Kris Lemsalu, Soraya Lutangu Bonaventure & Ali-Eddine Abdelkhalek, Michèle Magema, mountaincutters, Anthony Ngoya, Benjamin Orlow, Leonard Pongo, Laure Prouvost en Pascale Marthine Tayou — die zich stuk voor stuk engageren met het architecturale en symbolische karakter van de militaire basis van Asiat waar de expo plaatsvindt, terwijl drie andere kunstenaars - Jean Kabuta, Mega Mingiedi, Agnès Lalau - werken tonen in Cinematek, waar ook een filmprogramma samengesteld door Monique Mbeka Phoba op het programma staat.

Tijdens het festival transformeert de installatie van Laure Prouvost in een van de vijf dansvloeren, terwijl andere deelnemende kunstenaars worden uitgenodigd om gesprekken, discussies en performances aan te gaan. Beeldend kunstenaars Pascale Marthine Tayou en Benjamin Orlow engageren zich met de buitengevels van de gebouwen op de Asiat-site, terwijl de universums van Michèle Magema en Kris Lemsalu de verlaten militaire kazerne zullen bevolken... Soraya Lutangu Bonaventure & Ali-Eddine Abdelkhalek tonen een videowerk als onderdeel van een grotere onderzoekssamenwerking met de curatoren in Kinshasa. In Cinematek toont Mega Mingiedi dan weer een moeizame tekening die een dialoog tussen Brussel en Kinshasa voorstelt. 

Na het energieke openingsweekend gaat The Act of Breathing opnieuw open van 12 mei tot 31 juli, zodat bezoekers de tentoonstelling kunnen beleven in het rustige groen van de Asiat-site en hun bezoek kunnen onderbreken met een verfrissing in de zomerbar. In Brussel toont Cinematek in diezelfde periode het werk van Mega Mingiedi, Agnès Lalau en Jean Kabuta, terwijl het filmprogramma van Monique Mbeka Phoba gedurende de hele maand juli wordt vertoond.

De tentoonstelling The Act of Breathing vertrekt van het gedicht 'L'Acte de Réspirer' van de Congolese schrijver en dichter Sony Labou Tansi, om zo de ademhaling te verkennen: een repetitieve en instinctieve kracht, een noodzaak. Maar, zoals Labou Tansi ons herinnert, de adem kan ook worden benaderd als een potentieel instrument voor politiek verzet, als men koppig moet zijn om het recht om te ademen te handhaven.
...
De tentoonstelling beschouwt Congo, en de kracht die het land blijft uitoefenen, als een pad dat het mogelijk maakt om te zien waar deze strijd toe kan leiden: de adem als een element dat, door zijn herhaling, de omgeving waarin we ons bevinden, vormgeeft - fysiek in zijn materialiteit, en symbolisch in zijn politieke manifestatie. De deelnemende kunstenaars palmen daarom de Asiat-site in met overwegend site-specifieke installaties die zich met elkaar verbinden als één lange adem, waarbij ze energie overdragen en lichamen met elkaar verbinden tot een sterke alliantie.

— Sorana Munsya & Evelyn Simons, curatoren

HORST Exhibition
The Act of Breathing
29.04 - 01.05 & 12.05 -> 31.07

Asiat, Vilvoorde ​
Curated by Sorana Munsya & Evelyn Simons
Open van donderdag tot zondag, 11u tot 18u 

Extra muros werken en filmprogramma in Cinematek (Brussel) met de steun van Bozar
Dagelijks van 17u30 tot 22u30

Tickets via https://horstexhibition.tickoweb.be
Meer infowww.horstartsandmusic.com

Het curatoriële onderzoek van Sorana Munsya en Evelyn Simons, en de daaropvolgende coproductie tussen Horst Arts & Music en KANAL-Centre Pompidou, vindt plaats in het kader van Living Traces - het jaarprogramma van KANAL tussen Kinshasa en Brussel.


Kunstenaars

Asiat - Vilvoorde ​
Maika Garnica, Kris Lemsalu, Soraya Lutangu Bonaventure & Ali-Eddine Abdelkhalek, Michèle Magema, mountaincutters, Anthony Ngoya, Benjamin Orlow, Leonard Pongo, Laure Prouvost, Pascale Marthine Tayou 

Cinematek, met de steun van Bozar - Brussel ​
Jean Kabuta, Mega Mingiedi, Agnès Lalau 


Over de curatoren

Sorana Munsya is een curator die in Brussel woont. Ze heeft een masterdiploma in psychologie en politieke wetenschappen. In haar curatoriële praktijk en geschriften houdt ze zich bezig met de verbanden tussen kunst en individuele en collectieve genezingsstrategieën of -praktijken. Gericht op hedendaagse beeldende kunst gemaakt door Afrikaanse kunstenaars, was ze de assistent curator van de 5e Lubumbashi Biënnale voor Hedendaagse Kunst. In 2019 werd ze als curator uitgenodigd voor de 3e editie van de International Painting Meetings van Ouagadougou. Ze maakt deel uit van de redactie van het Belgische kunsttijdschrift "HART" en schrijft voor vele kunstcatalogi zoals de 12e catalogus van Bamako Ontmoetingen, de laatste Belgische solotentoonstellingscatalogus van Pascale Marthine Tayou ("Tornado", Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst, Oostende) , Photography Meeting Bamako (2019), "Congoville" (Middelheim Museum, Antwerpen, 2021) tentoonstellingscatalogus etc. Onlangs cureerde ze de laatste solotentoonstelling van de Belgisch-Congolese kunstenaar Lenoard Pongo in Bozar, Brussel en de laatste solotentoonstelling van de Congolese kunstenaar Michele Magema. Komende projecten omvatten een solotentoonstelling van Joud Toamah en Hilary Balu, en een groepstentoonstelling in het kader van de Triënnale van Milaan. Ze werkt ook aan de ontwikkeling van een non-profit kunstproject genaamd Lobi. 

Evelyn Simons is een curator en schrijver gevestigd in Brussel. Haar activiteiten concentreren zich rond de sociale praktijk en de bemiddeling van hedendaagse kunst in de publieke ruimte. Sinds 2019 is zij curator van de beeldende kunst en performance van Horst Arts & Music. Daarnaast lanceert ze samen met Isabel Van Bos Ter Rijst, een nieuw centrum voor hedendaagse kunst in de landelijke periferie van Brussel, en is ze verbonden aan Fondation CAB Brussels/ Saint-Paul-de-Vence en aan Ballon Rouge Collective. Ze was laureaat van de Curate Award van Fondazione Prada, en bereidt tentoonstellingen voor in Casino Luxemburg en Kunstverein Harburger Banhhof in Hamburg. Ze behaalde een Master in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent, en een Postgraduaat in Curatorial Studies aan het KASK Gent. 


Over Horst

Horst is een beweging die zich inzet voor de ontwikkeling van talent, steden en ruimtes. Horst mengt en viert de werelden van kunst, architectuur en muziek. Horst creëert Labs, Tentoonstellingen en Festivals als momentums van transformerende energie. In de afgelopen 8 jaar is Horst uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd platform voor cutting-edge elektronische muziek, in-situ kunstwerken, en inventieve architectuur. Horst koppelt een driedaags meeslepend muziekfestival aan langere termijn trajecten waarin architecten worden uitgenodigd om unieke podia en dansvloeren te creëren, en waarin hedendaagse kunstenaars de opdracht krijgen om in dialoog te gaan met de specifieke context en omgeving door middel van site-specific nieuwe producties.


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.