Hoe ziet de ideale hoofdstad eruit? Fotograaf Nick Hannes zet nieuw ontworpen hoofdsteden in de kijker in Be-Part

Be-Part presenteert de tentoonstelling New Capital van de Belgische fotograaf Nick Hannes (°1974, Antwerpen). In zijn werk, dat bekroond werd met een World Press Photo Award in 2023, stelt Hannes nieuw ontworpen hoofdsteden in de kijker. 

Omwille van ecologische, demografische of strategische redenen hebben verschillende landen in het recente verleden besloten een gloednieuwe hoofdstad te bouwen. Hannes trok naar zes landen - Egypte, Korea, Nigeria, Kazachstan, Indonesië en Brazilië - die in een recent verleden een nieuwe hoofdstad hebben gebouwd of daar volop mee bezig zijn.

Stuk voor stuk zijn het typevoorbeelden van wat Rem Koolhaas de Generische Stad noemt: een planmatige stad zonder historische gelaagdheid, lokale identiteit of een eigen karakter. Als een visueel socioloog met een scherp oog voor detail gaat Hannes op zoek naar de menselijke maat in een decor vol spektakelarchitectuur en pompeuze prestigeprojecten.

De foto’s getuigen van het uniformiserende effect van de globalisering en tonen ons dat de hedendaagse stad steeds meer een stad wordt van simulatie, ontdaan van haar lokale karakter en identiteit. 

New Capital is een kritische reflectie op ongebreidelde neoliberale stadsontwikkeling en haar sociale en ecologische gevolgen, maar is ook doorspekt met subtiele humor en verrassende toevalligheden. Meanderend tussen trots en tristesse toont New Capital hoe utopie en dystopie soms verbazend dicht bij elkaar liggen.

De tentoonstelling wordt vergezeld van de gelijknamige publicatie uitgegeven door Lannoo (hardback, 208 pagina’s, 28 x 23 cm, uitgeverij Lannoo, 45 euro).


Nick Hannes
New Capital
16.03 - 18.05
Be-Part Waregem
Gemeenteplein 12
8790 Waregem


Over Nick Hannes

Nick Hannes (°1974 Antwerpen) studeerde fotografie aan de KASK in Gent. Met een mix van subtiele humor, ironie en visuele metaforen richt hij zich op grote maatschappelijke thema's als migratie, urbanisatie en globalisering. Nick publiceerde verschillende fotoboeken, onder andere over de voormalige Sovjet-Unie ('Red Journey', 2009), de Middellandse Zee ('Mediterranean. The Continuity of Man', 2014) en Dubai ('Garden of Delight', 2018).

Hij had solo tentoonstellingen in onder meer het FotoMuseum Antwerpen, De Garage Mechelen en talrijke internationale fotofestivals. Hij ontving de Zeiss Photography Award in 2017, de Magnum Photography Award in 2018 en een World Press Photo Award in 2023. Sinds 2008 is hij docent documentaire fotografie aan de KASK.


Selectie persbeelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.