Het wijnhuis Les Davids in Zuid-Frankrijk organiseert deze zomer literaire, muzikale en culinaire ontmoetingen

Met onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Bart Van Loo, Stefan Hertmans, David Van Reybrouck, Julien Libeer, Joëlle Léandre

Van 25 juli tot 14 augustus 2022 bundelen de muzikale, literaire en culinaire ontmoetingen van Les Davids de krachten met het literaire festival van de befaamde boekhandel Le Bleuet om de derde editie van Les Estivales du Haut Calavon samen te stellen, met de medewerking van het muzieklabel Harmonia Mundi, dat het merendeel van de concerten programmeert.

De Estivales zijn drie jaar geleden ontstaan uit een ontmoeting tussen de eigenaars van Le Bleuet, de beroemde boekhandel in het kleine dorpje Banon, de eigenares van Les Davids Sophie le Clercq en de Belgische mediafiguren Sigrid Bousset en Béatrice Delvaux.

Voor deze derde editie worden boeken en schrijvers opgeroepen als een middel tegen oorlog, die helaas terug in Europa is. Na Leila Shahid, Laure Adler en Françoise Nyssen in 2020; en na Jonathan Coe, Maylis de Kerangal, Vinciane Despret en Céline Curiol in 2021, zullen Franse, Belgische, Russische en Nederlandse schrijvers als Ilja Leonard Pfeijffer, Bart Van Loo, Stefan Hertmans, Grégory Montel en David Van Reybrouck elkaar ontmoeten in dit decor dat aanspoort tot de eenvoud van uitwisselingen, het delen van gevoelens en de intimiteit van gesprekken.

Christian Girardin, muzikaal directeur van Harmonia Mundi, staat in voor het muzikale programma van de Estivales du Haut Calavon dit jaar. Er worden zowel jazz concerten als ​ concerten klassieke muziek geprogrammeerd, met onder meer Julien Libeer en Joëlle Leandre.


Les Estivales du Haut Calavon
25.07 — 14.08 2022
Les Davids
Route de Banon
84750 Viens
www.lesdavids.fr


Domein Les Davids

Les Davids, een wijndomein van 320 hectare, ligt op 600 meter hoogte en is een van de hoogst gelegen wijndomeinen in de Vaucluse. De wijngaard ligt aan de rand van het Regionale Natuurpark van de Luberon, een beschermde natuurstreek waarvan de diversiteit de rijkdom van het terroir uitmaakt.

Maar Les Davids is meer dan een landbouw- en wijnbouwbedrijf. Het is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cultuur en natuur in de breedste zin van de betekenis. Kunst, architectuur, literatuur, gastronomie, muziek en natuur gaan hier samen. In het uitzonderlijke wijnhuis, ontworpen door architect Marc Barani, bevindt zich bij de ingang een muurschildering van de kunstenaar Yves Zurstrassen en in de rijpingskelder een installatie van de kunstenaar Zahrah Al Ghamdi die doet denken aan paddestoelen mycelium. En op het enorme overdekte terras vinden de Estivales-bijeenkomsten plaats, terwijl ook een menu wordt geserveerd ter begeleiding van de evenementen, met uitzicht op de sublieme landschappen die zich openen naar de wijngaarden en de omliggende bergen.


Boekhandel Le Bleuet

De Estivales zijn ontstaan uit een ontmoeting rond Le Bleuet, de beroemde boekhandel in het kleine dorpje Banon in de Haute-Provence, in de streek van Jean Giono. De boekhandelaars, Marc en Isabelle Gaucherand wilden een sterk literair evenement tijdens de zomer organiseren. De Belgen Sigrid Bousset en Béatrice Delvaux wilden dan weer uiting geven aan hun liefde voor deze hoek van de wereld tussen de Ventoux en Montagne de Lure. De daadkracht en visie van Sophie Le Clercq van het nabijgelegen landgoed Les Davids - en haar banden met zowel Le Bleuet, Bousset en Delvaux - deden de rest. Nu, hartje zomer, ontmoeten belangrijke auteurs elkaar in deze prachtige streek voor diepgaande gesprekken en grootse voordrachten.

Deze literaire ontmoetingen in de Haute-Provence zijn verankerd rond het thema ‘het boek als hulpbron’. Voor deze derde editie worden boeken en schrijvers opgeroepen als een middel tegen oorlog, die helaas terug in Europa is. Na Leila Shahid, Laure Adler en Françoise Nyssen in 2020; en na Jonathan Coe, Maylis de Kerangal, Vinciane Despret en Céline Curiol in 2021, zullen Franse, Belgische, Russische en Nederlandse schrijvers elkaar ontmoeten in dit decor dat aanspoort tot de eenvoud van uitwisselingen, het delen van gevoelens en de intimiteit van gesprekken.


Harmonia Mundi


Harmonia Mundi werd opgericht in 1958 door Bernard Coutaz, en is vandaag het oudste onafhankelijke label voor klassieke muziek. De groep heeft zich lange tijd geconcentreerd op oude muziek, maar heeft zich geleidelijk aan gediversifieerd en verkent nu alle repertoires, van oude muziek tot muziek van de 21e eeuw. De recente oprichting van de labels WorldVillage, JazzVillage en tenslotte LittleVillage (jeugd) tonen aan dat de diversiteit, de geest van openheid en nieuwsgierigheid die heerste toen het label werd opgericht, nog steeds aanwezig zijn na 60 jaar bestaan. In oktober 2015 werd Harmonia Mundi overgenomen door PIAS Group, een onafhankelijke Belgische platenmaatschappij die in 1983 werd opgericht door Kenny Gates en Michel Lambot, die Christian Girardin het muzikale beheer van het label toevertrouwden.

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.