Het nieuwe initiatief Maison Commun brengt sieraden van kunstenaars uit

Martin Belou, Guillaume Bleret, Kasper Bosmans, Patrick Carpentier, Simona Denicolai en Arnaud Eubelen zijn de eerste kunstenaars die hun sieraden presenteren op 16 december in de Saint-Martin Bookshop

Het nieuwe initiatief Maison Commun presenteert haar eerste kunstenaarssieraden, ontworpen door Martin Belou, Guillaume Bleret, Kasper Bosmans, Patrick Carpentier, Simona Denicolai en Arnaud Eubelen.

Maison Commun is opgericht door kunstenaar, curator en uitgever, Patrick Carpentier en grafisch ontwerper, Isabel Debry. 

Maison Commun biedt kunstenaars de mogelijkheid om een sieraad te bedenken, vertrekkende vanuit een alledaags element, een object uit hun herinnering of een terugkerend object uit hun artistieke praktijk.

De transformatie van een gewoon voorwerp tot een kostbaar juweel, behoort tot het DNA van Maison Commun. Met de realisatie van deze juweel-sculptuur-objecten is het ook de bedoeling om mensen uit te nodigen om een relatie aan te gaan met de werken van de kunstenaars: hangers, mini pocket-edities of zelfs vrijstaande sculpturen.

Wat Maison Commun aanbiedt is veel meer dan enkel het dragen van een sieraad, het gaat om het zich toe-eigenen van een bijzonderheid, een verhaal, een unieke elegantie gevangen in vorm, een metgezel-accessoire.

In 2018 creëerde Patrick Carpentier een zilveren editie die het ontstaan van Maison Commun zou betekenen. De editie was gelinkt aan Herman Daled, een Belgische verzamelaar van conceptuele kunst wiens collectie aangekocht werd door het MoMA in New York.

Daled stond erom bekend geen kunstwerken aan de muren in zijn huis te hebben. Hij hing een werk enkel op om ernaar te kijken. Aan de muren van zijn huis was dus niets anders te zien dan een veelheid aan spijkers.

Patrick Carpentier stelde aan Daled voor om een editie te maken van zo’n spijker. Daled was zeer geamuseerd door het idee en zo werd de spijker geproduceerd en verspreid.

In 2021 vertelde de modeontwerper Martin Margiela in een eerbetoon, uitgegeven in Cahiers Henry van de Velde, hoe de zilveren spijker werd omgevormd tot een sieraad door hem eenvoudigweg vast te spelden op de stiksels van de trui van Marit Storset, de laatste partner van Herman Daled.

 

De afgeleefde muur van de eetkamer was bezaaid met kleine spijkers. Toen ik vroeg waarom, nam Herman er eentje op. ​
"Deze is van zilver," zei hij en legde hem in mijn hand. ​
"Maar het is net een prachtig sieraad," antwoordde ik. ​
En voor het oog van zijn verbaasde vrienden speldde ik het in de stiksels van Marits trui. Ze was opgetogen over het gebaar en zei: "Ik draag zelden juwelen, maar dit is iets dat ik graag zou dragen.”

— Martin Margiela in cahiers henry van de velde, 17 2021

 

Op 16 december 2022 (vanaf 18u) lanceert Maison Commun voor het eerst de juwelen in de Saint-Martin Bookshop, het vroegere Maison Martin Margiela.


maisoncommun.com – instagram.com/maison_commun

Met de steun van Crea.Brussels, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, beheerd door ST'ART in samenwerking met Hub.Brussels.

Lancering: 16.12.2022, 18u @ Saint-Martin Bookshop


 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.