Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) stelt zijn nieuw artistiek team voor


Het M HKA - het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen - heeft een nieuw artistiek team samengesteld. Nadat Nav Haq onlangs werd aangesteld als Associate Director, worden nu Anne-Claire Schmitz en Joanna Zielińska benoemd tot Senior Curators.

Het M HKA staat aan de vooravond van een nieuwe fase in zijn bestaan: de Vlaamse overheid tekent voor de bouw van een nieuw museumgebouw dat het M HKA een volledig uitgebouwde museuminfrastructuur zal bieden. Hierdoor wordt het voor het M HKA mogelijk om het niveau van internationale uitmuntendheid dat van een dergelijke instelling verwacht wordt, te behouden en verder te ontwikkelen. De Algemeen Directeur van het M HKA, Bart De Baere, zal zijn aandacht voornamelijk richten op dit ambitieuze nieuwe architectuurproject, dat voorzien is om in 2027 te openen. Nav Haq werd eind vorig jaar benoemd tot Associate Director, en is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling en oriëntatie van het artistieke programma van het M HKA. Met de komst van Anne-Claire Schmitz en Joanna Zielińska is het nieuwe team nu volledig.

Bart De Baere, Algemeen Directeur M HKA:

"Dit is voor mij een 'koninginnenoffer', zoals het in het schaken genoemd wordt, waarbij ik veel van waar ik diepgaand van geniet opgeef, namelijk het dicht bij de kunst en de kunstenaars staan die mij deze weg hebben doen inslaan. Maar de horizon die ons door de Vlaamse overheid wordt geboden, van een nieuw gebouw dat eindelijk een volwaardige museuminfrastructuur biedt - en dus een volwaardige organisatie inhoudt - moet ernstig worden genomen. De ontwikkeling ervan zal in de komende jaren veel tijd in beslag nemen en vereist de grootste aandacht. Je kunt niet altijd alles combineren, of je wordt scheel. Ondertussen blijft het M HKA operationeel en dat vereist ook de nodige aandacht. Ik ben blij dat Anne-Claire, Joanna en Nav ons hebben vervoegd, zij zullen nu onze echte toekomst vorm geven, onze software voor verdere toewijding aan de kunst."

Associate Director (Geassocieerd Directeur)

Nav Haq is Senior Curator bij het M HKA sinds 2012. Hij organiseerde monografische tentoonstellingen van onder meer Harald Thys & Jos de Gruyter, Kerry James Marshall, Otobong Nkanga, Joseph Beuys, Hüseyin Bahri Alptekin en Laure Prouvost. In zijn nieuwe rol neemt hij de verantwoordelijkheid op zich voor de afdeling Artistieke Presentaties, waarin het curatorieel bureau, het productieteam en De Cinema, de filmactiviteit van het museum, gerund in samenwerking met partnerorganisatie De Studio, zijn ondergebracht. Hij heeft acht jaar ervaring in het museum en staat in voor de ontwikkeling van de artistieke visie van het M HKA voor de komende jaren. 

Hij bereidt momenteel de tentoonstelling MONOCULTURE - A Recent History voor die in de zomermaanden van 2020 in het M HKA zal gepresenteerd worden.

Nav Haq, Associate Director M HKA:

"Ik ben blij dat ik ben uitgenodigd om deze nieuwe rol op te nemen. Na de laatste acht jaar in het museum te hebben gewerkt als Senior Curator, wil ik me inzetten om de artistieke visie van het M HKA in deze fase op de nieuwe instelling af te stemmen. Ik zal proberen om samen met mijn nieuwe collega's Anne-Claire en Joanna, die hebben bewezen dat ze in staat zijn om vakkundige en creatieve projecten te creëren, een ambitieuze nieuwe programmering te ontwikkelen. We zullen ons inspannen om op een kwalitatieve manier met kunstenaars samen te werken om een programma te ontwikkelen dat generatief, betekenisvol en relevant is. Ik kijk er al naar uit."

Senior Curators

Anne-Claire Schmitz en Joanna Zielińska zijn de nieuwe Senior Curators van het M HKA. Samen met Nav Haq, zullen Schmitz en Zielińska het toekomstige programma van tentoonstellingen en artistieke projecten in het museum uitwerken. Met hun uitgebreide en diverse ervaringen beogen zij nieuwe denkwijzen en methodieken in het M HKA te introduceren. 

Anne-Claire Schmitz is een in Brussel gevestigde curator. In 2019 cureerde ze de tentoonstelling Mondo Cane van Jos de Gruyter & Harald Thys voor het Belgisch Paviljoen op de 58ste Biënnale van Venetië. Van 2012 tot de zomer van 2019 heeft ze zich ingezet voor de ontwikkeling en de programmatie van La Loge, een in Brussel gevestigde vzw die zich toelegt op hedendaagse kunst, architectuur en theorie. Schmitz was eerder ook curator bij Witte de With, Rotterdam.

Anne-Claire Schmitz, Senior Curator M HKA:

"Ik ben blij dat ik het M HKA kan vervoegen als deel van een nieuwe curatoriale denktank die samen met mijn collega's wordt gevormd. Ik kijk ernaar uit om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de toekomst van de instelling; haar positie, attitude en artistieke programma. Ik zou graag een programmavisie zien waarin betrokkenheid, ambitie, generositeit, creativiteit en focus tot uiting komen, en ik ben enthousiast over deze uitdagende opdracht."

Joanna Zielińska is kunsthistorica en tentoonstellingsmaker, gespecialiseerd in performance en performativiteit. Van 2015 tot 2020 was zij het hoofd van de afdeling Performing Arts in het Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau. Zielińska was voorheen ook hoofdcurator bij Cricoteka, het Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor in Krakau, Polen, en was artistiek directeur bij het Znaki Czasu Centre of Contemporary Art (CoCA) in Toruń, Polen, van 2008-2010.

Joanna Zielińska, Senior Curator M HKA:

Als jarenlange bewonderaar van het programma en de collectie van het M HKA (waaraan ik, in de context van het collectief The Book Lovers, sinds 2011 in alle bescheidenheid de kunstenaarscollectie heb toegevoegd) voel ik me vereerd om als Senior Curator deel uit te maken van het artistieke team van het M HKA. Ik wil de kennis inzetten die ik in het kader van mijn professionele traject heb opgebouwd via onderzoek en ervaringen op het snijvlak van beeldende en performatieve kunsten (waarbij ik begrippen als performativiteit en fictie wil introduceren). Centraal staat het actieve engagement met het lokale publiek en de connectie met de levendige Vlaamse kunstscène, maar tegelijk ook de contextualisering ervan in het bredere internationale kunstdiscours. Het betrokken zijn bij de nieuwe curatoriële projecten en de uitdagingen die komen motiveert me enorm en maakt me enorm enthousiast."

 

Meer info:
Micha Pycke
+32 (0)486 680 070
micha@clubparadis.be

Beelden in h-res

Persbericht

PDF - 160 Kb

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.