Het MIMA presenteert de eerste museale solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Jullien in Europa: intieme schilderijen in een meeslepende omgeving

'STUDIOLO' van Jean Jullien: van 30 juni tot 31 december in het MIMA in Brussel

Het MIMA presenteert STUDIOLO, de eerste museale solotentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Jullien (1983) in Europa. In deze tentoonstelling komen de intieme schilderijen van de kunstenaar tot leven in een meeslepende omgeving van autobiografische commentaren en beschouwingen over de natuur, geschilderd op de muren van het museum.

STUDIOLO is een tentoonstelling die de symbiotische relatie tussen kunst en taal viert en het uitzonderlijke talent van Jean Jullien om die twee te versmelten, in de verf zet. Het is een gelegenheid om een reis te maken waarbij de kracht van het beeld en het geschreven woord samenkomen en uiteindelijk de rijkdom en complexiteit van de menselijke ervaring belichten.

Het werk van Jean Jullien omvat schilderkunst, fotografie, video, kostuumontwerp, site-specific kunstinstallaties, boeken, posters en kleding. Voor het MIMA is hij het prototype van de multidisciplinaire kunstenaar met een onconventioneel carrièrepad. Hij bouwde vanuit een sociaal netwerk een carrière op die een herschikking van het veld van de hedendaagse kunst via nieuwe communicatiekanalen illustreert. De originaliteit van Jean Jullien ligt deels in zijn talent om een relatie met zijn eigen gemeenschap te creëren op basis van een continu verhaal. Via commentaren en illustraties op Instagram of rechtstreeks op de muren van tentoonstellingen creëert hij een emotioneel kader rond de schilderijen dat ze een extra semantische diepte geeft.

Aan het begin van de Renaissance in de 14e eeuw actualiseerde de Italiaanse dichter en geleerde Petrarca in zijn boek "De Vita solitaria" het aloude idee dat de humanist in zijn huis een terugtrekkingsplaats had om met God en de Muzen te converseren. In de volgende eeuw verscheen de studiolo als een soort studeerkamer, een kamer gewijd aan intellectuele reflectie en versierd met de favoriete onderwerpen van de heer des huizes.

Het thema van de studiolo van Jean Jullien is de zoektocht naar geluk in de ondervraging van beelden van zijn herinneringen aan wandelingen en momenten waarop het leven kostbaar blijkt te zijn. Met hun snelle penseelstreken en suggestieve kleuren onthullen de schilderijen van Jean Jullien een diep gevoel van intimiteit.

Afgezien van de portrettenreeks wordt de vertrouwdheid van de schilderijen versterkt door de aanwezigheid van anonieme figuren voor wie je verbeelding gemakkelijk geliefden kan vervangen. Het formaat van de figuren geeft de landschappen ook een soms grandioze dimensie, waarbij de omgeving de mens lijkt te overheersen. Door dit eenvoudige compositiespel doet de kunstenaar alsof zijn intimiteit een venster op je eigen herinneringen opent.

Maar in STUDIOLO gaat Jullien verder in deze interactie en slaat hij een brug tussen het visuele en het tekstuele. Wie door de tentoonstellingsruimte loopt, komt er geschilderde commentaren tegen op de tentoonstellingsmuren die reageren op en in gesprek gaan met de omringende werken. Deze (con)tekstuele uitingen fungeren als Julliens visuele equivalenten en bieden een extra laag van interpretatie en introspectie. Elk commentaar, zorgvuldig gemaakt en harmonieus geïntegreerd, biedt inzicht in de gedachten, observaties en reflecties van de kunstenaar.


Jean Jullien
STUDIOLO
30.06.2023 - 31.12.2023
MIMA
39-41 Quai du Hainaut ​
1080 Sint-Jans-Molenbeek
https://www.mimamuseum.eu

Persconferentie: 29 juni 2023, 11u
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via
micha@clubparadis.be


BEELDEN

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.