Het MAfestival: oude muziek in een nieuw jasje

Van 2 tot 11 augustus vindt in Brugge de 56e editie van het MAfestival plaats. Dit toonaangevende en internationaal gerenommeerde festival voor oude muziek presenteert opnieuw een gedurfd programma met een brede waaier van activiteiten in het historische decor van de stad Brugge en de omliggende regio.

Tot die activiteiten behoren een thematische concertreeks rond God, mens en machine; de prestigieuze Internationale Wedstrijd Musica Antiqua voor jonge baroksolisten - dit jaar voor pianoforte; een reeks gratis Fringe-concerten voor jonge, veelbelovende ensembles; en de muzikale fietstocht VéloBaroque. Hierbij wordt oude muziek gecombineerd met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Dit jaar wordt een parcours van 30 km richting kust verkend, met start en aankomst in Lissewege. Het concept is eenvoudig: avontuurlijke concerten op unieke locaties met a-typische instrumenten.

Het MAfestival maakt dit jaar ook uitstappen naar de hedendaagse dans, met een nieuwe choreografie op live muziek van Femke Ghyselinck, de rechterhand van Anne Teresa De Keersmaeker en zus van stuff-drummer Lander Ghyselinck; en naar hedendaagse kunst, met ruimtelijke projecties van videokunstenares Jemma Woolmore, die de toeschouwer van Minimal bounderies een visuele ervaring biedt.


MAfestival 20192 - 11 augustus 2019
Brugge
www.mafestival.be


Hoogtepunten: Vernieuwende, verrassende concerten

Minimal bounderies: maandag 5 augustus
Dat het MAfestival een vernieuwende kijk heeft op traditie, bewijst onder meer het concert Minimal bounderies, waarin Bach gekoppeld wordt aan het hypnotiserende minimalisme van Steve Reich en John Adams. De ervaring van deze tijdloze klankwereld wordt compleet door de ruimtelijke projecties van videokunstenares Jemma Woolmore, die de luisteraar verstrengelt in een web van bewegende geometrische figuren. 

Pygmalion double bill: vrijdag 9 augustus
Een ander hoogtepunt is de nieuwe creatie waarin twee versies van Pygmalion worden opgevoerd. Eerst presenteert Femke Gyselinck — ​ de rechterhand van Anne Teresa De Keersmaeker en zus van stuff-drummer Lander Ghyselinck — een nieuwe choreografie waarbij ze Jean-Philippe Rameaus bekendste acte de ballet het podium onder handen neemt op live muziek. Daarna volgt het prikkelende en zelden uitgevoerde monodrama van de Boheemse componist Georg Benda.


Hoogtepunten: meesterwerken

Openingsconcert: King Arthur: vrijdag 2 augustus
Het MAfestival 2019 opent met Henry Purcells King Arthur, een dramatic opera waarin de componist voorzag dat de goden ex machina, met behulp van machinerie, redding brachten aan de hulpeloze stervelingen. Dit typisch Engelse genre lardeert gesproken theater met muziek, dans en spectaculaire visuals. De recente opname van King Arthur door Vox Luminis is nu al incontournable. Samen met verteller Simon Robson wekt het ensemble Purcells magische universum tot leven.

Slotconcert: Il Diluvio Universale: zaterdag 10 augustus
Afsluiten doet het MAfestival dit jaar met Il Diluvio Universale, Michelangelo Falvetti’s barokke meesterwerk. Nadat Falvetti’s oratorium drie eeuwen verborgen bleef, haalt Cappella Mediterranea alles uit de kast om deze muziek in al haar Siciliaanse vurigheid te herstellen. Het resultaat is een overdonderende apocalyps, die de luisteraar als een vloedgolf overspoelt. In Brugge staat de 50ste uitvoering op het programma, als afsluiter van een tournee over meerdere jaren. Na de passage op het MAfestival gaat die voorgoed in de kast. Dus wie het nog wil horen moet naar Brugge komen! 


VéloBaroque: Zondag 11 augustus
Jaarlijks combineert VéloBaroque oude muziek met een fietstocht door het Brugse Ommeland. Ditmaal wordt een parcours van 30 km richting kust verkend, met start en aankomst in Lissewege. Het concept is eenvoudig: avontuurlijke concerten op unieke locaties met a-typische instrumenten.


Internationale Wedstrijd Musica Antiqua 2019 — voor pianoforte: Van 1 tot 7 augustus

Dat de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua de reputatie heeft om de wereldsterren van morgen op de kaart te zetten, bewijzen de talrijke laureaten die inmiddels uitgegroeid zijn tot vermaarde baroksolisten. In 2019 staat de pianoforte centraal. Dit jaar jaar wordt het repertoire uitgebreid tot 1830, met zesoctaafsinstrumenten. De kandidaten, jonge, beloftevolle musici die zich toeleggen op de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, worden beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit gerenommeerde solisten en muziekpedagogen. ​ De winnaar gaat naar huis met een geldprijs en een concertreis door binnen- en buitenland. Traditiegetrouw krijgt ook één beloftevolle artiest de kans om een cd op te nemen bij het prestigieuze label Ricercar.

Concert van de winnaar van vorig jaar: dinsdag 6 augustus

Na de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua van 2018, keert winnaar Andrea Buccarella op 6 augustus terug naar MAfestival met een mix van oude én nieuwe klavecimbelmuziek. Op het programma staat de wereldpremière Quatre Оtudes pour clavecin à deux claviers van juryvoorzitter Johan Huys, waarvan de vier delen afgewisseld worden met klaviersonates van de vindingrijke Domenico Scarlatti.


MAfestival Brochure.pdf

PDF - 12 Mb

MAfestival_PD_NL.pdf

PDF - 76 Kb

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.