Het MAfestival brengt voor haar 55e editie hulde aan de vrouw in de muziek

De 55e editie van MAfestival, het toonaangevende festival voor oude muziek in Brugge, brengt hulde aan de vrouw in de muziek. Tien dagen lang - van 3 tot 12 augustus 2018 - staan vrouwelijke componisten en musici, maar ook schrijfsters, patronessen, muzen en andere iconische personages centraal.

Op het programma staan meer dan 20 concerten, de muzikale fietstocht VéloBaroque door Brugge en het ommeland, een oudemuziekmarkt, cursussen, lezingen, een kindermuziekvakantie en natuurlijk ook de internationale muziekwedstrijd Musica Antiqua, dit jaar voor klavecimbel.

Klinkende namen als Skip Sempé, Ensemble Correspondances en Elizabeth Kenny worden in de programmatie gecombineerd met de jonge beloften Apotropaïk en Le Consort. Ook de banden met laureaten als Bertrand Cuiller, Jean Rondeau en Evgeny Sviridov worden aangehaald. En het MAfestival kruist gregoriaans met pop in een avontuurlijke creatie door An Pierlé en Psallentes.

MAfestival 2018 speurt naar vrouwenstemmen in de muziek. Wat zich aandiende als een inspirerend festivalthema, groeide de afgelopen maanden uit tot een acute maatschappelijke realiteit. Vrouwen laten meer van zich horen dan ooit, en wrikken aan de machtsverhoudingen van het patriarchaat. Vanzelfsprekend gaat dat niet zonder slag of stoot.

Het resultaat is een festival met uitzonderlijke stemmen, van componisten die lak hadden aan maatschappelijke conventies. Het zijn illustere stemmen, van de muzen en patronessen aan wie zo veel muziek is opgedragen. Het zijn de fictieve stemmen van sirenen, maagden en fatale heldinnen, veelal door mannen bedacht. En het is de stem van de hedendaagse vrouw, die luider klinkt dan ooit.


Meer over het thema van dit jaar hier
Enkele hoogtepunten uit de programmatie vindt u in het persbericht in bijlage.
Ook de volledige programmabrochure is te vinden in bijlage.


MAfestival
3-12 augustus 2018
Brugge

www.mafestival.be

Over het MAfestival

MAfestival Brugge is een internationaal gerenommeerd festival voor oude muziek, dat kan bogen op een gedurfd programma en een vernieuwende kijk op de traditie. Elke zomer presenteert en creëert het een brede waaier van activiteiten in het historische decor van de stad Brugge en de omliggende regio. Tot die activiteiten behoren een thematische concertreeks, gebaseerd op een coherente en stimulerende dramaturgie; de prestigieuze Internationale Wedstrijden Musica Antiqua voor jonge baroksolisten; een reeks Fringe-concerten voor jonge, veelbelovende ensembles; een gespecialiseerde vakbeurs van historische instrumenten; en de muzikale fietstocht VéloBaroque. MAfestival Brugge geeft om jonge artiesten en investeert in hun intense begeleiding door een ruim internationaal netwerk aan te spreken. Onder de hoede van een gedreven team onderscheidt het festival zich door zijn originele aanpak en zijn creatieve reflectie op de rol van oude muziek in onze moderne wereld.

 

Brochure MAfestival 2018

PDF - 7.8 Mb

Persbericht MAfestival 2018

PDF - 80 Kb

Micha Pycke

Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.