Het M HKA organiseert een overzichtstentoonstelling met werk van de Amerikaanse kunstenaar Dorothy Iannone

Liefde is voor altijd, toch? van 6 oktober 2023 tot 21 januari 2024 in het M HKA in Antwerpen

Van 6 oktober 2023 tot 21 januari 2024 presenteert het M HKA Liefde is voor altijd, toch?, een overzichtstentoonstelling van het omvangrijke oeuvre van de Amerikaanse kunstenaar Dorothy Iannone.

Dorothy Iannone (1933-2022) was een in Berlijn gevestigde Amerikaanse beeldende kunstenaar. Haar artistieke praktijk omvatte schilderijen, kunstenaarsboeken, video-installaties, sculpturen, tekeningen en geluidswerken. In haar beeldende en geschreven oeuvre creëerde ze een unieke relatie tussen tekst, beeld, geluid en sculpturale objecten, met een bijzondere nadruk op hun narratieve en fictionele dimensies.

Het voornaamste aandachtspunt van dit project is de hercontextualisering van Iannone's werk, waarbij specifiek de intrinsieke performatieve aard, die tot nu toe nauwelijks is onderzocht, wordt belicht. De tentoonstelling verkent romanconventies, verhaallijnen, relaties tussen woorden en beelden en auto-fictionele en biografische elementen in haar creaties.

Iannone onderzocht onderwerpen rond vrouwelijke seksualiteit, wat ertoe leidde dat haar werk meerdere malen werd gecensureerd. In haar levendige oeuvre exploreerde ze gevoelens en emoties en creëerde ze een erotische iconografie die grotendeels geïnspireerd was op een niet-westerse en boeddhistische beeldtaal. Met passie beschreef ze haar intieme vriendschappen en relaties met haar muzen, artiesten en geliefden. 

Hoewel ze persoonlijke en artistieke associaties had met Fluxus, beschouwde Dorothy Iannone zichzelf nooit als een lid van de beweging. Haar transdisciplinaire en veelzijdige praktijk vormt ongetwijfeld een unieke dialoog met de neo-avant-garde bewegingen van de jaren 1960, 1970 en 1980. 

Iannone's tentoonstelling in het M HKA neemt toeschouwers mee op een emancipatorische tocht naar onconventionele liefde, de huldiging van het matriarchaat en het rijk van Eros. Zoals ze het treffend formuleerde in een van haar teksten:

"Als ik op een of andere manier mensen heb geholpen om dichter bij zichzelf te komen, dan zou dat veel voor me betekenen.”
— ​ Dorothy Iannone

KUNSTENAAR

Dorothy Iannone (1933-2022) was een Amerikaanse beeldend kunstenaar die vooral bekend stond om haar levendige en expressieve artistieke taal. Iannone werd geboren in Boston, Massachusetts. Aanvankelijk studeerde ze literatuur aan de Boston University, vooraleer ze zich eind jaren 1950 op beeldende kunst ging richten. In het begin van de jaren 1960 verhuisde ze naar Europa en werd ze geassocieerd met de avant-garde kunstbewegingen die artistieke grenzen trachtten te doorbreken en conventionele culturele normen in vraag stelden. Haar zeer diverse praktijk omvat schilderijen, kunstenaarsboeken, video-installaties, sculpturen en geluidswerken met een sterk autobiografisch karakter. Haar werk bevat vaak levendige, kleurrijke en expliciete afbeeldingen van seksualiteit en het menselijk lichaam, waarbij ze thema's als liefde, extase en het streven naar persoonlijke vrijheid verkent. Haar gedurfde en onverbloemde benadering van seksualiteit heeft in een aantal gevallen geleid tot censuur en uitsluiting.

Iannone's kunst is tentoongesteld in galeries en musea over de hele wereld, en haar werk werd onder andere gepresenteerd in het Migros Museum (Zürich), het New Museum (New York), het Louisiana Museum (Kopenhagen) en de Berlinische Galerie (Berlijn).


PUBLICATIE

De publicatie Liefde is voor altijd, toch?, uitgegeven in samenwerking met JRPEditions, vormt een uitbreiding op de tentoonstelling. Het bevat essays die ingaan op het concept van performativiteit, zowel vanuit artistiek oogpunt als in de context van het feminisme en de vrouwelijke seksualiteit. Het boek onderstreept het belang van Dorothy Iannone's bijdragen aan de hedendaagse kunst binnen de internationale avant-garde en werpt tegelijkertijd een licht op de vele censuuracties die haar artistieke traject hebben beïnvloed. Het boek verschijnt eind november 2023.


Liefde is voor altijd, toch?
06.10.2023 - 21.01.2024
M HKA ​
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen
https://www.muhka.be/nl

Persmoment: 5 oktober 2023, 11u
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via
micha@clubparadis.be


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.