Het Joods Museum van België presenteert 'Ellis Island'

Een groepstentoonstelling met werk van Armando Andrade Tudela, Marianne Berenhaut, Heidi Bucher, Miriam Cahn, Latifa Echakhch, Sigalit Landau, Alina Szapocznikow, Naama Tsabar en Lawrence Weiner

In de aanloop naar de grote overzichtstentoonstelling van de Franse fotograaf Mathieu Pernot, opent het Joods Museum van België op 30 april de tentoonstelling Ellis Island in de Project Space van het museum.

De tentoonstelling, gecureerd door Eloi Boucher in samenwerking met het Joods Museum van België, brengt 9 hedendaagse kunstenaars samen die omgaan met thema's als ballingschap en migratie, en geeft weer hoe zij staan tegenover de wereld als plek van verstrooiing, opsluiting en dwaling.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het gelijknamige eiland tegenover Manhattan in New York. Ellis Island was de belangrijkste toegang voor tal van gemeenschappen die tussen 1892 en 1924 op Amerikaanse bodem aankwamen. Bijna zestien miljoen emigranten – hoofdzakelijk uit Europa maar ook uit het Midden-Oosten ​ – kwamen er in transit voorbij en hebben op Ellis Island een hele reeks medische en psychologische onderzoeken ondergaan, vaak met inbegrip van een identiteitswijziging.

De Joods-Poolse schrijver Georges Perec biedt ons een nauwkeurige beschrijving van deze “non-plek” in zijn gelijknamig boek uit 1979. Hij omschrijft Ellis Island als een utopische plaats waar mensen zichzelf vergeten, waar het lichaam en de identiteit veranderen, een plaats waar ook ruimte wordt gelaten voor dromen en hoop op een betere wereld.

Ellis Island is geen thema en evenmin de illustratie van een retoriek. Het is niet de formele adaptatie van een roman, maar veeleer een motief, een formule, een syntactische eenheid die een herinnering kan oproepen en de verbeelding op gang kan brengen aan de hand van werken van kunstenaars uit de twintigste en de eenentwintigste eeuw.

De werken zelf zijn uiterst divers. Zo staan de zachte poppen van de Belgische kunstenares Marianne Berenhaut, gemaakt in de jaren '70 van afval dat in kousen is gepropt, in schril contrast met de vernietigde elektrische gitaar van Naama Tsabar die de toeschouwer uitnodigt om hiermee nieuwe partituren te creëren. De tekeningen waar gruwel en schoonheid elkaar ontmoeten van de Poolse kunstenares Alina Szapocznikow contrasteren dan weer met de murale woordinstallaties van Lawrence Weiner op de binnenplaats van het museum. En de reeks werken met opgehangen wolken van Latifa Echakhch biedt de bezoeker de kans om kennis te maken met fragmenten uit de geschiedenis, met bijna belachelijke voorwerpen maar ook jeugdherinneringen van de kunstenares.


Ellis Island
30.04 – 29.08.2021
Joods Museum van België - Project Space
Miniemenstraat 21
1000 Brussel

DEELNEMENDE KUNSTENAARS: Armando Andrade Tudela, Marianne Berenhaut, Heidi Bucher, Miriam Cahn, Latifa Echakhch, Sigalit Landau, Alina Szapocznikow, Naama Tsabar & Lawrence Weiner

CURATOR: Eloi Boucher, in samenwerking met het Joods Museum van België


Download hier het volledige persbericht:

PERSBERICHT Ellis Island

PDF - 921 Kb

Mathieu Pernot

De tentoonstelling Mathieu Pernot. Something is happening vertrekt van een even precieze als emblematische ruimte-tijd: het eiland Lesbos in het jaar 2020. Dit eiland, gelegen in de Egeïsche Zee, op enkele kilometers van de Turkse kust, heeft in 2020 een opeenvolging van crises doorgemaakt, wat het tot een knooppunt van onze geschiedenis en ons bewustzijn maakte.

Mathieu Pernot bevraagt met zijn foto's van het eiland en de vluchtelingen niet alleen de thema's die de lange geschiedenis van de Joodse gemeenschappen weerspiegelen zoals ballingschap, geweld en solidariteit, maar stelt ook zijn eigen praktijk in vraag door een meerstemmig verhaal te ontwikkelen dat beelden bevat die door de migranten zelf zijn gemaakt.

Mathieu Pernot
Something is happening
19.05 - 19.09.2021
Joods Museum van België
Miniemenstraat 21
1000 Brussel


Het Joods Museum van België, een museum voor kunst en geschiedenis

Het Joods Museum van België (JMB), gevestigd in een dynamische en multidisciplinaire culturele wijk in het centrum van Brussel (Zavel), werpt een frisse blik op de Joodse geschiedenis en cultuur via tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op delen, ontdekken en toegankelijk maken voor een breed publiek. 

Het plan voor het museum ontstond in het begin van de jaren 1980 met het verzamelen van voorwerpen en documenten over de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in België. Vandaag opereert het JMB op het kruispunt van kunst en cultuur, en is het een ruimte voor traditie, openheid en debat. Het museum werkt aan een toekomstvisie met respect voor het verleden, en met waarden als openheid, durf en moderniteit, terwijl het geleidelijk bouwt aan het publieke gezicht van het nieuwe museum dat in 2025 zijn deuren zal openen.


Project Space

De tentoonstelling 'Ellis Island' vindt plaats in de project space van het Joods Museum, een plek binnenin het museum die ruimte maakt voor experimentele en nieuwe projecten. Het is een intieme tentoonstellingsruimte (70 m2), waar een venster wordt geopend naar hedendaagse artistieke praktijken, en waar een kritische blik wordt geworpen op structurele thema's waarmee het museum aan de slag gaat.



 

 

 

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.