Het Joods Museum van België presenteert een unieke overzichtstentoonstelling van de Franse fotograaf Mathieu Pernot

Het Joods Museum van België presenteert de unieke overzichtstentoonstelling Something is happening van de Franse fotograaf Mathieu Pernot (°1970, Fréjus).

Aan de hand van foto's, video's en handgeschreven materiaal plaatst de tentoonstelling een specifieke en symbolische ruimte en tijd centraal, namelijk het eiland Lesbos in 2020. Dat eiland in de Egeïsche Zee, op enkele kilometers van de Turkse kust, kende in 2020 een aantal opeenvolgende crisissen, waardoor het een knooppunt wordt in onze geschiedenis en ons bewustzijn. Daarom bedacht het Joods Museum van België deze tentoonstelling, als een originele creatie die ingaat op thema’s die aansluiten bij de lange geschiedenis van de joodse gemeenschappen: ballingschap, geweld, solidariteit.

Het werk dat Mathieu Pernot in 2020 in Lesbos maakte en dat in deze tentoonstelling voor het eerst getoond wordt, wordt verankerd in een langlopend oeuvre. Al meer dan tien jaar gaat de fotograaf de confrontatie aan met het migratievraagstuk en de aanwezigheid van asielzoekers op het Europese continent. Terwijl de eerste beelden wezen op een vorm van onzichtbaarheid van die individuen verborgen onder lakens in de straten van Parijs of verdreven uit het bos van Calais, gaan de later gemaakte reeksen op zoek naar nieuwe vormen van gedeelde verhalen. Door teksten te verzamelen die in schoolschriften zijn neergeschreven of door beelden te ontvangen die zijn opgenomen met een mobiele telefoon, fungeert de kunstenaar ook als doorgeefluik voor “het leven van anderen”, en laat hij zien hoe dat leven, voor het zelfs dat van anderen wordt, een gemeenschappelijk verhaal vormt dat we samen moeten vertellen. ​ 

Mathieu Pernot won in 2019 de Prijs Cartier-Bresson. Hij volgt de aanpak van de documentaire fotografie en wijkt uiteindelijk af van de protocollen ervan. Door vragen te stellen bij zijn eigen manier van werken en alternatieve formules te verkennen, bouwt zijn werk aan wat zo vaak ontbreekt: verhalen met meerdere stemmen.

De tentoonstelling wordt vegezeld van de publicatie Ce qu'il se passe (Gwinzegal editions, mei 2021).


Mathieu Pernot
Something is happening
19.05 - 19.09.2021
Joods Museum van België

Curator: Bruno Benvindo

Persconferentie in aanwezigheid van de kunstenaar: 18 mei 2021, 11u ​
(gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via mail aan
[email protected])

Joods Museum van België
Miniemenstraat 21
1000 Brussel


Het Joods Museum van België, een museum voor kunst en geschiedenis

Het Joods Museum van België (JMB), gevestigd in een dynamische culturele wijk in het centrum van Brussel (Zavel), werpt een frisse blik op de Joodse geschiedenis en cultuur via tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op delen, ontdekken en toegankelijk maken voor een breed publiek. 

Het plan voor het museum ontstond in het begin van de jaren 1980 met het verzamelen van voorwerpen en documenten over de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in België. Vandaag opereert het JMB op het kruispunt van kunst en cultuur, en is het een ruimte voor traditie, openheid en debat. Het museum werkt aan een toekomstvisie met respect voor het verleden, en met waarden als openheid, durf en moderniteit, terwijl het geleidelijk bouwt aan het publieke gezicht van het nieuwe museum dat in 2025 zijn deuren zal openen.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.