Het Belgische kunstenaarsduo atelier lachaert dhanis krijgt solotentoonstelling in Londense gallery FUMI

Het Belgische kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis, beter bekend als atelier lachaert dhanis, stelt vanaf 4 mei 2018 tentoon in de prestigieuze Londense design galerie FUMI. Het duo ontwerpt en creëert al meer dan dertig jaar meubilair, objecten en contextuele installaties die vertrekken van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Met hun werk, dat steevast balanceert op de grens tussen ambacht, design en kunst, stelt het duo de consumptiemaatschappij in vraag.

Ook deze solotentoonstelling presenteert werk dat moeiteloos van kunst in design overgaat en omgekeerd. In hun unieke stijl en herkenbare esthetiek deconstrueren de kunstenaars alledaagse voorwerpen (een stoel, een kandelaar, een kapstok) en dagen ze onze percepties en verwachtingen uit om uiteindelijk de relatie tussen de kijker en het object opnieuw te definiëren.

Atelier lachaert dhanis beheerst meesterlijk de taal van de trompe l'oeil. Het duo speelt met materialen en zoekt tussen afgedankt afvalmateriaal - het puin van de hedendaagse consumentencultuur - naar restjes hout en (half)edelstenen die ze samenvoegt tot raadselachtige functionele assemblages. Een schijnbaar banale en bescheiden houten stoel verhult zo zijn ware aard: een bronzen gietvorm, slim gepatineerd om de toeschouwer te misleiden. De ruw uitgehouwen oppervlaktestructuur van een edelsteen verraadt dan weer de intrinsiek waardevolle kwaliteit van het medium. De kunstenaars veranderen edelstenen en halfedelstenen in muurbroches, een commentaar op de stereotiepe clichés die traditioneel geassocieerd worden met sieraden.

De schijnbaar eenvoudige en uitgepuurde werken van atelier lachaert dhanis lokken een speelse participatie uit met het publiek. Realiteit en illusie lopen continu door elkaar, waardoor de objecten meer worden dan wat hun functionaliteit voorschrijft.  

De werken, nu voor het eerst samen tentoongesteld, zijn door de combinatie van hun visuele aantrekkingskracht en semiotische symboliek een toonbeeld van het diepgaand poëtisch oeuvre van atelier lachaert dhanis.

---------------------------------

Sofie Lachaert & Luc D'hanis (atelier lachaert dhanis)

Na hun studies aan het KASK Gent (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en het HISK Antwerpen (Hoger Instituut voor Schone Kunsten), creëren Sofie Lachaert en Luc d'Hanis werk variërend van beeldende kunst tot design en site-specifieke installaties, steeds op zoek naar de grenzen tussen elke praktijk. Ze werken nu al meer dan 20 jaar samen aan een intrigerend oeuvre met objecten, meubels en situatiegerichte installaties waarbij de grenzen tussen toegepaste kunst, ambacht en design zowel worden bevraagd en overschreden. Elk project is een gezamenlijk streven; elk werk het resultaat van de symbiose tussen deze twee ontwerpers. 'Sharing' is de draad die door hun werk loopt: van een stoel voor twee personen, juwelen met een dubbel gebruik, een tweedelige fles, munten met een extra waarde .... Zowel hun sieraden en objecten, als hun installaties en meubels ondervragen de grenzen tussen design en beeldende kunst. Met kleine, subtiele ingrepen geven Luc en Sofie alledaagse voorwerpen een nieuwe betekenis.

Het werk van de kunstenaars is internationaal getoond en ze namen deel aan belangrijke groepstentoonstellingen, met name in Grand-Hornu, Design Museum Gent, Milan Design Week, Museum voor Schone Kunsten Taipei, Maison des Arts, Bruxelles en Ljubljana Architecture & Design Museum. Tot hun meest ambitieuze projecten behoren opdrachten voor museum- en theaterscenografie voor prestigieuze instellingen zoals Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, Design Museum Gent en de Print Room in The Coronet, Londen.

 

Sofie Lachaert & Luc D'hanis
Trompe L'Oeil
04 mei — 23 juni 2018

GALLERY FUMI 
2 Hay Hill,
Mayfair, W1J 6AS
London

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.