Heroïsche ridders, kleurrijke bossen en exotische dieren: de tweede solotentoonstelling van Ben Sledsens bij Tim Van Laere Gallery neemt ons mee naar een utopische, betoverende wereld

Tim Van Laere Gallery presenteert de tweede solotentoonstelling van Ben Sledsens (°1991 Antwerpen, leeft en werkt in Antwerpen), getiteld Two Trees. In deze tentoonstelling toont Sledsens grootschalige canvassen waarin hij het dagelijks leven, literaire figuren, dierenportretten en elementen uit de (kunst)geschiedenis transformeert naar zijn eigen persoonlijke utopia. De werken van Sledsens zijn steeds subtiel met elkaar verbonden, bijvoorbeeld door weerkerende objecten. In het beëindigen van één werk, ligt reeds de kiem voor een ander. Op die manier vormt zijn prille oeuvre als het ware één groot verhaal.

Centraal in het werk van Sledsens is zijn diepgaande kennis van de schilderkunstige traditie. Zijn palet van sterke, levendige kleuren, hoge technische kwaliteiten en naïeve perspectieven bestaan binnen een lange traditie van schilderkunst die refereert naar Henri Matisse, Henri Rousseau en Pieter Breughel de Oude. Geïnspireerd door de natuur ontstaan de werken van Sledsens organisch. Geen strakke lijnen of vooropgezette schema’s, maar wel een natuurlijk vloeiende weerspiegeling van zijn gedachten van het moment. 

Sledsens nodigt ons niet alleen uit om de denkpistes en de motivaties van de personages te beschouwen, maar ook de plaatsen en de gebeurtenissen die binnen zijn levendige en soms ook eenzame scenario’s ontstaan. Of ze nu deel uitmaken van de privé of openbare sfeer, van persoonlijke of gedeelde ervaringen. Zijn verleidelijke contexten bekoren door de verwevenheid van de verschillende verhaallijnen in een enkel werk, zodat het kijken een extra betoverende en betrokken dimensie krijt. Sledsens vertaalt zijn persoonlijke onderwerpen in poëtische of romantische beelden, met een open begin en einde, zodat de toeschouwer er zijn eigen interpretatie aan kan geven.

 

In samenloop met deze tentoonstelling zal ook de eerste monografie van Ben Sledsens gepubliceerd worden, uitgegeven door Hannibal, met teksten van Karen Van Godtsenhoven, Manfred Sellinck e.a.


Ben Sledsens
Two Trees
6 september - 20 oktober 2018
Tim Van Laere Gallery
Verlatstraat 23-25
2000 Antwerpen

Micha Pycke

Club Paradis, Club Paradis | PR & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.