Henk Visch bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert haar zesde solotentoonstelling van Henk Visch. In deze tentoonstelling toont Visch een nieuwe reeks sculpturen en tekeningen.

Henk Visch (°1950 Eindhoven, leeft en werkt in Eindhoven en Berlijn) bouwt voort op verschillende tradities - die van de beeldhouwkunst, die van het buiten alle grenzen opererende imaginaire van de surrealisten, en die van de lichaamsuitingen tussen performance en extreme zorg voor de formele precisie. Tegelijk ontwikkelt Visch zijn eigen acute, speelse, verrassende en doordringende visie op nieuwe lichaamshoudingen en hun potentieel.

Het uitgangspunt van Henk Visch is de ervaring van de lichamen, de sympathie, de empathie tussen de zintuigen, hun verbindingen en hun poreusheden. Deze toestand is het vertrekpunt van zijn zoektocht naar zijn vormen, waarbij hij alle hiervoor noodzakelijke materialen gebruikt: metaaldraad zoals Calder, betonijzer zoals Genzken, brons zoals Henry Moore of nep bont en parels zoals Meert Oppenheim. Deze zoektocht creëert geen objecten en afbeeldingen, wel vormen en ruimtes.

De lichamen van Visch veranderen onophoudelijk van plaats, dringen in mekaar en smelten samen om ruimtes te creëren waar de beelden betekenis aan geven. Op die manier doen ze intriges ontstaan, activeren ze het theatrale en transformeren ze de toeschouwer tot acteur. Ze gaan heen en weer tussen interne en externe werelden, eenzaamheid en veelheid, wonden en liefkozingen, slapen en waken.

Opmerkelijk is ook Visch' taalgebruik. Zijn introverte sculpturen voorziet de kunstenaar vaak van zeer poëtische en enigmatische titels die bij de toeschouwer een hele stroom van associaties en betekenissen op gang kunnen brengen, zonder afbreuk te doen aan de ware uitstraling van het werk zelf. Taal en beeld werken op een bijzondere manier op elkaar in en versterken elkaar. Het beeld is geen illustratie bij de tekst. Het beeld en zijn titel vallen samen. Ze drukken met verschillende middelen hetzelfde uit.


Henk Visch

Het werk van Henk Visch werd internationaal tentoongesteld en maakt deel uit van publieke collecties zoals onder andere het Rijksmuseum Amsterdam (Amsterdam), Bonnefantenmuseum (Maastricht), Centraal Museum (Utrecht), Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent - S.M.A.K. (Ghent), Middelheimmuseum Antwerpen (Antwerp), Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - M HKA (Antwerp), Van Abbemuseum (Eindhoven), De Pont Museum (Tilburg), Rijksmuseum Twenthe (Twenthe), De Stichting Art & Heritage ABN AMRO (Amstel- veen), Fries Museum (Leeuwarden), KEC-UM, Universiteit Maastricht (Maastricht), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Kunstcollectie Provincie Gelderland (Arnhem), Leids Universitair Medisch Centrum (Leiden), Museum Arnhem (Arnhem), Nationaal Archief (The Hague),Stichting Kunst in Publieke Ruimte Arnhem (Arn- hem), Rabo Kunstcollectie (Utrecht), Textiel Museum (Tilburg). 


HENK VISCH
There were no empty chairs
11 maart - 24 april 2021
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.