Grège Gallery presenteert een solotentoonstelling van Chidy Wayne in het historische kasteel van Male
De Brusselse Grège Gallery presenteert deze zomer een tentoonstelling van de Spaans-Guinese kunstenaar Chidy Wayne in het historische Kasteel van Male, nabij Brugge.
n de ridderzaal en de kapel van het kasteel - waar het natuurlijk licht op de ruwe pleister- en stenen muren schijnt - presenteert de in Barcelona gevestigde kunstenaar Chidy Wayne een nieuwe reeks tekeningen en sculpturen. Wayne staat bekend om zijn persoonlijk, sober en figuratief werk. Zijn tekeningen, gekenmerkt door een primitief en minimalistisch karakter, zijn geïnspireerd door zowel voorouderlijke tradities als de artistieke avant-garde. Met snelle, gedurfde streken behandelt hij universele thema's en verkent hij zelfbewustzijn en innerlijke conflicten.
Deze presentatie is Wayne's derde solotentoonstelling in België. De tentoonstelling toont niet alleen zijn schilderijen en tekeningen, maar ook een reeks sculpturen, die een nieuwe stap in zijn artistieke praktijk laten zien.
Aan de hand van de werken die in de kapel worden gepresenteerd, verkent Chidy Wayne het idee dat het geloof op hol slaat. Hij laat zien dat, hoewel de gebedsplaats er nog steeds is, de symboliek ervan is veranderd. De kunstenaar nodigt bezoekers uit om na te denken over hun eigen spiritualiteit. De werken interageren met de heilige architectuur en creëren een dialoog tussen traditie en moderniteit. Op dezelfde manier weerspiegelt de ridderzaal een ander terugkerend thema van Chidy: worstelaars en strijdlust.
Grège Gallery, die in 2021 opgericht werd door de jonge Belgische interieurarchitect Marie de Brouwer, staat erom bekend kunstenaars en werken te selecteren die een minimalistische en oprechte benadering belichamen, en ze vaak te presenteren in opmerkelijke, ongewone en unieke locaties die hun impact vergroten.
Zo organiseerde de galerie eerder al tentoonstellingen in het Kasteel van Westmalle, in de serres van het kasteel van Terhulpen en in een Brutalistisch huis in Schilde. De Brouwer wil naar eigen zeggen "enerzijds de kunstenaars uitdagen en inspireren om werk te maken voor en te presenteren in andere omgevingen, en anderzijds ook verzamelaars en liefhebbers de kans geven kunst te ontdekken op unieke plekken die vaak niet toegankelijk zijn voor het publiek."
Het Kasteel van Male, gelegen nabij Brugge, is een historisch gebouw waarvan de oorsprong teruggaat tot de 9e eeuw. De geschiedenis van het grafelijk slot van Male leest een beetje als een kleine geschiedenis van Vlaanderen, met roemrijke periodes én momenten van crisis. Het slot was ooit de favoriete verblijfplaats van de graven van Vlaanderen en groeide mee met de toenemende macht van zijn eigenaars. Maar het was ook het toneel van de crisissen die Vlaanderen beleefde, bijvoorbeeld toen de Gentenaars het kasteel onder handen namen in een poging de macht van de graaf te beperken.
Kasteel van Male
Chidy Wayne
27 juli - 18 augustus 2024
vr-zondag: 14.00 - 18.00 uur en op afspraak
Grafelijk Slot van Male, Sint-Kruis, Brugge
Installatieinzichten (download de h-res versies hier © Tijs Vervecken)
Beelden van de werken
Het Kasteel van Male
Het Kasteel van Male, gelegen nabij Brugge, is een historisch gebouw waarvan de oorsprong teruggaat tot de 9e eeuw. In de loop der tijd heeft deze woning verschillende belangrijke transformaties ondergaan, met als laatste bewoners de zusters van de abdij van Sint-Trudo.
Het Grafelijke Slot van Male diende eeuwenlang als de residentie van de graven van Vlaanderen, en zijn majestueuze muren ademen nog steeds de rijke geschiedenis van Vlaanderen. Ondanks de wederopbouw na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, dragen de zorgvuldig gereconstrueerde gebouwen de stille getuigenis van voorbije eeuwen. Van 1954 tot 2013 verwelkomden deze eerbiedwaardige muren de Sint-Trudoabdij, waardoor ze niet alleen historisch significant zijn, maar ook een thuis boden aan het spirituele erfgoed van de regio. In 2013 kwam het kasteel in privéhanden. Momenteel is het domein niet toegankelijk en wordt er volop gewerkt aan een herbestemming.
In 2013 kwam het kasteel in privéhanden. Momenteel is het domein niet toegankelijk en wordt er volop gewerkt aan een nieuw hoofdstuk voor dit prachtig stukje erfgoed.
De locatie presenteert een harmonie van lijnen en licht, een verbluffende architectonische reis. De grote gewelven roepen de romaanse stijl op, met een combinatie van robuustheid en eenvoud. De ruwe pleister- en stenen muren benadrukken een modernistische esthetiek die de schoonheid van materialen viert. Het natuurlijke licht stroomt overvloedig binnen, verlicht de ruime en open interieurs, en transformeert elke hoek in een galerie van schaduwen en lichten.
Grège Gallery
Grège Gallery, opgericht in 2021 door Marie de Brouwer, ontleent haar naam aan het Italiaanse "greggio" dat “ruw” betekent. Het weerspiegelt de passie van de Brouwer voor rauwe, authentieke esthetiek en haar inzet om schoonheid in imperfectie te laten zien.
Grège Gallery startte als een nomadische galerie, met tentoonstellingen in opmerkelijke omgevingen zoals het Kasteel van Westmalle, de serres van het Château de la Hulpe en een Brutalistisch huis in Schilde, waarbij kunst werd gecombineerd met architectuur en meubilair om een meeslepende ervaring te creëren. In 2023 opende ze een permanente ruimte in het hart van Brussel.
De galerie is niet alleen een etalage voor kunst; het is een dynamische, evoluerende ruimte die een gevoel van gemeenschap en verbondenheid creëert.
Marie de Brouwer
Marie de Brouwer studeerde aan het CAD in Brussel, waar ze haar master in interieurarchitectuur en productontwerp behaalde. Tijdens haar laatste stage op Bali, te midden van de wereldwijde lockdown, startte ze met het importeren van een selectie objecten die al snel aandacht en succes kregen. Het project ontwikkelde zich tot een specialisatie in unieke en uitzonderlijke meubels en hedendaagse kunst. In 2021 richtte ze Grège Gallery op en organiseerde ze een tentoonstelling in het Kasteel van Westmalle, geïnspireerd door haar reizen naar Burkina Faso. De galerie belichaamt haar unieke visie, waar kunst, design en architectuur samenkomen. Gepassioneerd door texturen en unieke details, is de galerie constant op zoek naar schoonheid in imperfectie.
De galerie wordt gekenmerkt door rauwheid en authenticiteit, beïnvloed door haar reizen en de diverse culturen die ze tegenkomt. Consequent met haar filosofie stelt ze ook tentoonstellingen samen om ervoor te zorgen dat elke kunst- en meubelselectie door intuïtie en een scherp gevoel voor textuur en ruwe materialen. Marie's handtekening ligt in het omarmen van de schoonheid van imperfectie, wat duidelijk te zien is in haar esthetische keuzes.
Met elke tentoonstelling wil de Brouwer de traditionele kunstpresentatie overstijgen en omgevingen creëren waar kunst en architectuur harmoniëren. Haar visie voor de galerie is ambitieus maar toch gefundeerd, met plannen voor jaarlijkse tentoonstellingen op zowel unieke locaties als in de galerie zelf.