Gary Hume en Francis Upritchard in Museum Dhondt-Dhaenens

Vanaf 1 maart 2020 presenteert het museum Dhondt-Dhaenens twee solotentoonstellingen van kunstenaars die nooit eerder solo te zien waren in Belgie: de belangrijke en internationaal gerenommeerde Britse kunstenaar Gary Hume (°1962) en de Nieuw-Zeelandse kunstenares Francis Upritchard (°1976) die een herinterpretatie brengt van haar ophefmakende show in 2018 in het Barbican Centre in Londen.


Gary Hume

Gary Hume is gelinkt aan de YBA’s (Young British Artists), een groep conceptuele kunstenaars die in het begin van de jaren 1990 ophef maakte in Londen. Hume is gekend voor zijn abstraherende schilderijen typisch geproduceerd met industriële verf op aluminium die evenveel raken aan hedendaags conflict als aan de kwetsbaarheid van het menselijk leven. In zijn monumentale schilderijen en sculpturen tast Hume de moeilijk definieerbare grenzen af tussen empathie, herinnering, schoonheid en geweld.

De tentoonstelling Destroyed School Paintings toont een nieuwe reeks schilderijen gedreven door de recente conflicten in het Midden-Oosten. Hume verzamelde gedurende twee jaar foto’s uit kranten en tijdschriften van vernielde klaslokalen in de oorlogsgebieden. De overgebleven kindertekeningen aanwezig op de muren en schoolborden liggen aan de basis van de reeks Destroyed School Paintings. Ze vormen Humes antwoord op de vaak sensationele beelden van oorlogsgeweld. De schilderijen worden gecombineerd met enkele Ghost Sculptures, een groep grootschalige, antropomorfe sculpturen gebaseerd op Humes befaamde Wonky Wheels.

Gary Hume
Destroyed School Paintings
01.03- 26.04.2020
Museum Dhondt-Dhaenens

 



Francis Upritchard

De Nieuw-Zeelandse kunstenares Francis Upritchard (woont en werkt in London) neemt met haar enigmatische figuratieve sculpturen een unieke positie in binnen de hedendaagse beeldhouwkunst. Een doorgedreven experiment met materiaal, kleur, vorm en schaal kenmerken Upritchards oeuvre. De sculpturen kennen geen culturele, geografische of chronologische grenzen. Referenties kunnen variëren van mokomokai en Japanse folklore tot futuristische hippies. Gefascineerd door museologie en design, presenteert Uprichard haar beelden dikwijls in daartoe zelf ontworpen displays en scenografieën.

Het project in het museum Dhondt-Dhaenens vormt een herinterpretatie van de tentoonstelling Wetwang Slack in het Barbican Centre (Londen, 2018). Wetwang Slack, een archeologische site in Oost-Yorkshire, vormde de aanzet voor het verkennen van ongewone materialen zoals balata, een zeldzaam Braziliaans rubber uit het Amazonewoud. Voor Big Fish Eat Little Fish creëert Upritchard een aantal nieuwe werken in een verrassende scenografie die inspeelt op de museumarchitectuur. De titel verwijst naar een tekening van Bruegel die, net zoals het werk van Upritchard, alludeert naar een zinloze wereld waarin de machtigen instinctief azen op de zwakken.

Francis Upritchard
Big Fish Eat Little Fish ​
01.03- 26.04.2020
Museum Dhondt-Dhaenens

 

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.