Galeries PLUS-ONE en Sofie Van de Velde openen tweede ruimte op het Antwerpse Nieuw Zuid

Galeriehouders Jason Poirier dit Caulier (PLUS-ONE Gallery) en Sofie Van de Velde (Gallery Sofie Van de Velde) openen een tweede ruimte in het nieuwe Antwerpse stadsontwikkelingsproject Nieuw Zuid. De nieuwe ruimtes, die een gemeenschappelijke ontvangst(ruimte) delen, werden feestelijk geopend op 14 mei, in aanwezigheid van Bart De Baere, artistiek directeur van het M HKA.

Met de opening van deze tweede vestiging willen Jason Poirier dit Caulier en Sofie Van de Velde samen een antwoord formuleren op de uitdagingen waarmee ze als galeriehouders in een steeds veranderende kunstscène geconfronteerd worden. Ze zijn overtuigd dat een andere visie nodig is en dat door samen te werken en het delen van kennis en netwerken een hoger niveau bereikt kan worden. De verbindende factor die kunst in zich heeft, moet ook tot uiting komen in de wereld waar het deel van uitmaakt.
Binnen de filosofie dat samenwerking noodzakelijk is, nodigen beide galeriehouders ook twee galeries uit Gent en Brussel uit om tijdens Antwerp Art Weekend (19-21 mei) een tijdelijke tentoonstelling op de site van Nieuw Zuid te realiseren. 

Geloof in eigenheid en verbinding
Er werd geopteerd om beide galeries, die momenteel in Berchem elk hun eigen identiteit opgebouwd hebben (en die ze ook behouden), te integreren in een extra ruimte in een nieuw, levendig deel van de stad, het Nieuw Zuid. Daar liggen nieuwe mogelijkheden en kansen om de galerij, de kunstenaars en de kunstscène in Antwerpen een nieuwe boost te geven.

Elk zullen ze zich richten op hun eigen identiteit en profiel, maar het geloof in de kracht van een gemeenschappelijke ontvangst zorgt voor een verbindende factor tussen de beide ruimtes en kan nieuwe inzichten bieden voor de bezoekers. Ook de focus op relaties en samenwerking met andere galeries (vandaag werken ze al samen met minstens 15 andere galeries wereldwijd), zal in deze nieuwe ruimtes aan bod komen. Antwerpen heeft een kunst-DNA en ligt vlakbij de steden in Nederland en Duitsland. De eerste samenwerkingen zullen ook met deze buurlanden opgezet worden.

Een gedeelde achtergrond en liefde voor kunst
Zowel Sofie Van de Velde als Jason Poirier dit Caulier zijn opgegroeid in het Antwerpse kunstmilieu en hebben beiden een vader die zijn leven wijdde aan de kunst. Jasons vader, Marc Poirier dit Caulier, had een kunstgalerie in de jaren '70, en werkte in de jaren ‘90 regelmatig samen met Ronny Van de Velde, de vader van Sofie. Die laatste is al 40 jaar een erg actieve galeriehouder. Op 'het Zuid', waar zijn galerij vroeger gelegen was, creëerde hij museale shows met onder andere Marcel Duchamp, Man Ray en Marcel Broodthaers. Die ervaringen uit het verleden worden aangewend om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen waar ze vandaag mee geconfronteerd worden.

Antwerpen & Nieuw Zuid 
Antwerpen blijft voor hen de kunststad bij voorkeur. Met een rijk historisch verleden en een levendige potentieel op vlak van mode, kunst en gastronomie, geloven beide galeristen dat Antwerpen dé plek is om te ondernemen in de kunst.
Nieuw Zuid vormt een nieuwe, duurzame wijk gelegen naast het Zuid, tussen het Nieuw Justitiepaleis en de Scheldekaaien. De locatie, met haar geschiedenis en met de nieuwe ambities van het MSKA, MuHKA en FoMu, de aanwezigheid van andere galeries, maken dit tot een concentratiegebied met een enorm potentieel op vlak van kunst. Hoewel de galeriescène zich enigszins verspreid heeft doorheen de stad, geloven beide galeriehouders dat de mogelijkheden en kansen er zijn op het Z0uid.

Dit wordt bevestigd door hun partnerschap met Triple Living, de projectontwikkelaar van Nieuw Zuid. Zij zullen deze uitbreiding van het zuidelijke deel van de stad — met goed uitgebalanceerde keuzes en een belangrijke focus op samenwerking met (internationale) gerenommeerde architecten — vormgeven. Beide galeries zijn verheugd om partners te zijn in dit project, en zo ook na te kunnen denken over de mogelijkheden van kunst binnen deze ontwikkeling.

 

Opening op zondag 14 Mei, 15:00-19:00

PLUS-ONE Gallery
On.Titled, een solotentoonstelling van Sergio De Beukelaer °1971, Deurne

Gallery Sofie Van de VeldeWordswordswords, een groepstentoonstelling met werk van Bruce Nauman, Kelly Schacht, Mari Jose Burski, Mekhitar Garabedian, Ante Timmermans, Guillaume Bijl, Sadaâne Afif, Danh Vo, Wolfgang Plöger Jean-Baptiste Maitre, Navid Nuur, Joris Van de Moortel, Remy Zaugg, Johan De Wilde, Rik De Boe, Philippe Vandenberg, Bernd Lohaus 

Nieuw Zuid
Leon Stynenstraat 21,
2000 Antwerpen
Open: donderdag t.e.m. zondag, 14:00-18:00

Sofie Van de Velde
www.sofievandevelde.be

PLUS-ONE
www.plus-one.be

Micha Pycke

Micha Pycke | Press & PR

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.