Galerie Xippas in Parijs presenteert een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen

Galerie Xippas in Parijs stelt vanaf 27 oktober de nieuwe tentoonstelling ‘Something Else’ van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen (°1956) voor. Deze omvangrijke tentoonstelling - de tweede van Zurstrassen in de Parijse galerie - baseert zich op het ritme van de free jazz en onderzoekt het potentieel van de abstracte schilderkunst. De tentoonstelling behelst de twee verdiepingen van de galerie en verenigt een selectie werken van 2014 tot heden.

De schilderkunst van Yves Zurstrassen is een activiteit, een proces, een gebaar op het doek, en condenseert drie ruimtetijden - intriges, de ontwikkeling van actie en de ontknoping - in een enkel moment, het heden. Autodidact Zurstrassen improviseert op de ritmes van de free jazz die we herkennen in zijn visuele composities.

Hoewel de schilderkunst van Yves Zurstrassen, die voor altijd in beweging is, door de jaren heen is geëvolueerd, is er een rode draad doorheen zijn oeuvre: de wens om het expressieve, schilderachtig gebaar, dat intuïtief en vrij is, te combineren met berekende, precieze, wiskundige vormen. Zurstrassen verzamelt elementen door zijn schilderijen op te knippen en delen ervan in nieuwe composities te verwerken. Zijn fascinatie voor ruimtelijke diepte en beweging heeft geresulteerd in de toepassing van de 'décollage' techniek, het proces waarbij uitgespaarde elementen worden toegepast en behandeld als stencils. Deze stencils worden ontworpen aan de hand van moderne technieken. Nadat ze over de uitgesneden vormen zijn geschilderd, worden ze zorgvuldig verwijderd, waardoor meerdere gestructureerde lagen worden opgebouwd die een optische illusie over het canvas veroorzaken.

De schilderijen van Zurstrassen worden zorgvuldig opgebouwd, laag na laag, terwijl ze verschillende technieken combineren en de artistieke praktijken herbekijken die de geschiedenis van de abstractie in de 20ste eeuw bepaalden - altijd met het oog op het deconstrueren.

Yves Zurstrassen
Something Else
27 oktober - 8 december 2018
Xippas Parijs
108, rue Vieille du Temple, 75003, Paris

 

Yves Zurstrassen ​
​ Yves Zurstrassen werd geboren in 1956 in Luik, België. Hij woont en werkt in Brussel. Als autodidact begon hij zich op schilderkunst te focussen vanaf zijn 18 jaar. Vanaf de jaren 2000 evolueerde zijn aanpak, in eerste instantie door kleinschalige studies die een belangrijkere plaats innamen in zijn werk; zijn techniek werd versterkt door collages van gescheurd, uitgesneden krantenpapier dat in het beeld was geïntegreerd en vervolgens werd losgemaakt, waarbij de verf werd verwijderd. Vanaf de jaren 2010 zien we de uitgesneden motieven van eerdere werken, die in het begin op het oppervlak van de compositie werden geplaatst, van plaats veranderen om de achtergrond volledig te bedekken.

Zurstrassen had belangrijke institutionele tentoonstellingen in Fondation Antonio Perez (Cuenca, Espagne) en Museo de Obra Gráfica, San Clemente (Cuenca, Spanje) in 2011, Aboa Vetus & Art Nova Museum (Turku, Finland) in 2008, MAMAC – Musée d’Art moderne et d’Art contemporain (Liège, België) in 2006, IKOB – Museum für Zeitgenössische Kunst (Eupen, België), Holstebro Museum (Denemarken)…

In België had Zurstrassen al verschillende solo tentoonstellingen: Galerie Charles Kriwin, Galerie Rodolphe Janssen, Galerie Bernard Cats, Musée d'art moderne et d'art contemporain de Liège, IKOB - Museum für Zeitgenössische Kunst, Eupen; ”Free", Galerie Triangle Bleu, Stavelot; ”Pattern Paintings” & “Summertime”, Galerie Valérie Bach, Bruxelles; ”Texture de la Mémoire", le Salon d'Art, Brussel.

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.