Galerie Alice Mogabgab presenteert een solotententoonstelling van Philippe De Gobert

Philippe De Gobert: reizen naar het atelier is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in samenwerking met de Galerie Alice Mogabgab, met Michel Baudson als curator. De tentoonstelling bestaat uit twee fotoreeksen. De eerste reeks uit 2010 is geïnspireerd op een 17e-eeuws schilderij van een Hollands interieur. Ze toont een opeenvolging van deuren en haast lege zalen; het licht lijkt de oneindige ruimte groter te maken. ​

De tweede reeks brengt ateliers in New York in beeld. De ene keer zijn ze vrij geïnspireerd op de loft van Donald Judd, dan weer op een schilderij van Edward Hopper. Uit de foto’s spreekt eenzelfde bijzondere sfeer, of ze tonen het stralende ochtendlicht op de daken van de stad. Een tentoongesteld model geeft een idee van de schaal waarop het originele onderwerp is gemaakt.

Philippe De Gobert werkt dordacht. Hij maakt eerst een maquette van een denkbeeldige plaats, of van een plaats die geïnspireerd is op een bestaande ruimte. Vaak gaat het om het atelier van een kunstenaar, of om iconische architectuur. Hij kiest meestal voor sobere, leeggemaakte, lichte interieurs. Dat model installeert hij vervolgens op de studioset, waar het belicht wordt als het decor van een film. Met respect voor de regels van de architectuurfotografie maakt hij er een beeld van dat hij vervolgens in zwart-wit en op groot formaat afdrukt.

_____
PHILIPPE DE GOBERT
Reizen naar het atelier
Foto’s en maquette
5 september – 26 oktober 2019

_____

Philippe De Gobert

Philippe De Gobert wordt in 1946 geboren in een kunstenaarsfamilie. Na klassieke, maar enigszins chaotische studies kiest hij voor fotografie. De techniek leert hij in studio’s voor reclamefotografie. Daarnaast begint hij in 1967 een carrière als beeldhouwer. Hij stelt zijn werk regelmatig tentoon in galeries. In 1978 begint hij aan de reeks Artists’Rooms, die te zien is tijdens een solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten. Sindsdien worden deze beelden en maquettes tentoongesteld in kunstgaleries en vooraanstaande instellingen in verschillende Europese steden.

In 1995 toont het Centre d’art Contemporain in Brussel de eerste foto-afdrukken van ateliers en verschillende maquettes.

In 1998 start de samenwerking van de kunstenaar met de Galerie Aline Vidal; er volgen verschillende solotentoonstellingen in haar Parijse galerie (1998, 2001, 2004, 2008 en 2011) en op internationale beurzen zoals FIAC (1999) en Paris-Photo (2017 en 2019), en een deelname aan de retrospectieve tentoonstelling in het Musée des Arts Contemporains du Grand-Hornu in 2017, getiteld De toutes pièces.

Bij de tentoonstelling hoort een publicatie van de galerie in vier talen (Frans, Nederlands, Engels en Arabisch) met een tekst van Michel Baudson.

Michel Baudson 
Michel Baudson is de eredirecteur van de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles – Ecole supérieure des Arts; de erevoorzitter van de Belgische Vereniging van Kunstcritici; de voorzitter van Jeunesse et Arts plastiques; lid van de Commission consultative des Arts plastiques van de Franse Gemeenschap van België; gastdocent aan de Academie voor Schone Kunsten van Xi’An (Shaanxi, China); lid van AICA (de Internationale Vereniging van Kunstcritici) en Icom (International Commission of Museums); de curator van internationale tentoonstellingen en de auteur van talrijke publicaties.

Vernissage
- donderdag 5 september van 17u00 tot 21u00. ​
- inleiding op de tentoonstelling door Michel Baudson om 18u00.

Tentoonstelling tot 26 oktober 2019, van donderdag tot zaterdag van 14u00 tot 18u00.
Open op zondag 29 september van 14u00 tot 18u00.

______________________________________________________________________________________________

Perscontact ​
Club Paradis
Micha Pycke
micha@clubparadis.be ​ ​
+32 (0)486 68 00 70
______________________________________________________________________________________________

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.