Friedrich Kunath bij Tim Van Laere Gallery in Antwerpen

Tim Van Laere Gallery presenteert I remain exhausted, de derde solotentoonstelling van Friedrich Kunath in de galerie.

De titel van de tentoonstelling I remain exhausted is een poëtisch statement over de huidige westerse manier van leven. We zijn constant in beweging, gaan van de ene plek naar de andere, hebben toegang tot een overvloed aan informatie en hebben oneindig veel opties over hoe we ons eigen leven kunnen leiden. We geloven dat we ons van alles bewust moeten zijn, dat het deel uitmaakt van onze verantwoordelijkheid en we willen niets missen, zelfs niet de laatste onzin. Het is de ultieme paradox waar vrijheid ons voorziet van eindeloze keuzes, waardoor we gedwongen worden onze eigen limieten te stellen omdat we steeds geconfronteerd worden met de tijd.

Dit spel van paradoxen en ironie vormt de kern van het oeuvre van Friedrich Kunath. Hij heeft een bijzondere fascinatie voor dingen die hun weg naar elkaar vinden, ook al is het niet logisch dat ze met elkaar in verband staan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dichotomieën de kunstenaar zelf hebben gevormd. Kunath groeide op in Karl-Marx-Stadt, een wijk in Oost-Duitsland die niet meer bestaat, en emigreerde in 2007 naar Los Angeles. Deze verhuizing bood Kunath een grote verscheidenheid aan bronmateriaal, variërend van de canon van de kunstgeschiedenis en de Duitse filosofie tot het idioom van de popcultuur en de schijnwereld van Hollywood en L.A. Onbewust liet het een spoor van melancholie achter, maar het vormde Kunath ook op een zeer unieke manier: hij denkt als een filosoof, heeft de ziel van een dichter of musicus, de werkethiek van een componist en de focus en het streven van een tennisspeler. Net als een filmregisseur is hij niet bang om zijn verhaal vorm te geven en het pad van zijn grootste passies te volgen.

Eén van deze passies leidde zelfs tot zijn eerste kennismaking met Tim Van Laere, een onverwachte ontmoeting van gelijkgestemde zielen. Hun gedeelde liefde voor kunst en tennis vormt ook de kern van deze tentoonstelling. "Tennis geeft ons een zekere vrijheid in het hoofd om met de kunstwereld om te kunnen gaan. Zonder erover na te denken, komen de dingen gewoon naar je toe en onthullen zich universele waarheden. Het is de magie van de intentieloosheid. Je kunt dit niet reproduceren in de studio of in de galerie. Het is wat ik de psychologie van twee werelden noem. Om in de huidige wereld te kunnen leven, heb je de andere wereld nodig waar je je kunt opladen", zegt de kunstenaar.

Door een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de twee tentoonstellingsruimtes benadrukt Kunath het belang van dualiteiten. In de eerste ruimte zet Kunath de toon met zijn heldere landschappen, die aanvoelen als koesterende droomlandschappen. Ze zijn samengesteld uit Kunaths gebruikelijke ingrediënten waarin hij universele thema's van het menselijk bestaan behandelt zoals liefde, verlies, optimisme, kwetsbaarheid en melancholie door het gebruik van humor, kunsthistorische referenties en de toepassing van zijn gebruikelijke bibliotheek en grammatica van de popcultuur. In bijna elk werk is er een tastbaar besef dat de wereld een schouwspel is van onvervulde dromen waarin men de rauwheid van het leven alleen maar kan ontvluchten door het parallelle universum van de popcultuur. Terwijl in de eerste ruimte zijn hele vocabulaire aan bod komt, is dit meer ingetogen in de tweede ruimte. Hier presenteert Kunath een meer ingeperkte versie van zijn universum, dat zich voordoet als een koortsachtige droom waarin de algehele toon meer reflectief en naar binnen gericht is.


FRIEDRICH KUNATH ​
I remain exhausted
16 mei - 6 juli 2024
Tim Van Laere Gallery Antwerpen ​
Jos Smolderenstraat 50
2000 Antwerpen


Friedrich Kunath

Friedrich Kunath werd geboren in Chemnitz, Duitsland (1974). Hij woont en werkt in Los Angeles. Zijn werk is op grote schaal tentoongesteld en is opgenomen in prominente openbare en particuliere collecties, zoals CAC Malaga, Malaga; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh; Centre Pompidou, Parijs; Fondation Louis Vuitton, Parijs; Francois Pinault Foundation, Parijs; Frans Hals Museum, Haarlem; Hammer Museum, Los Angeles; Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, San Diego; The Museum of Modern Art, New York; Vanhaerents Art Collection, Brussel en Walker Art Center, Minneapolis, onder anderen.


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.