Friedrich Kunath bij Tim Van Laere Gallery

Tim Van Laere Gallery presenteert New Ballads, de tweede solotentoonstelling van Friedrich Kunath met de galerie.

Friedrich Kunath's werk is doordrongen van ambiguïteit. Zijn werk is beïnvloedt door de cultuur van de wijsheid en de populaire cultuur, tot het punt van obsessie en soms zelfs systematisering. Zijn persoonlijke reis van Oost- naar West-Berlijn, naar zijn nieuwe thuis in Los Angeles, presenteerde Kunath met een breed scala aan bronnenmateriaal, variërend van de canon van de kunstgeschiedenis en de Duitse filosofie tot het idioom van de kitsch en de make-believe wereld van Hollywood en Los Angeles. Kunath’s werk gaat over de universele thema's van het menselijk bestaan, zoals liefde, verlies, optimisme, kwetsbaarheid en melancholie. Zijn oeuvre omvat verschillende media, van schilderen, beeldhouwen, tekenen, video en fotografie tot uitgebreide installaties, allemaal voorzien van een tragikomisch pathos en dromen over mogelijkheden. In bijna elk werk is het besef voelbaar dat de wereld een schouwspel is van onvervulde dromen, waarin de rauwheid van het leven wordt ontvlucht via het parallelle universum van de populaire cultuur.

Zijn nieuwe schilderijen zijn een integratie van zijn eigen onderbewustzijn en het overlappende bewustzijn van zichzelf en de wereld. Ze beginnen met een volledige herinstelling van de intentie, openen zich op naar automatisme en verzamelingen van banale dagelijkse wederkerende gedachten, wat Friedrich Kunath "picturale Tourette’s" noemt. Hij presenteert een variatie aan tekenstijlen die hij laag op laag aanbrengt op dikke lagen van kleurrijke olieverf, vaak vergezeld van handgeschreven teksten, cartoons en terugkerende motieven. Zijn beelden bewegen zich vrij tussen abstractie en representatie, doordrongen van visuele referenties gaande van satirische strips, doodles en tekstpassages met genuanceerde woordspelingen, waarmee een balans wordt nagestreefd tussen ironie en wanhoop. Ironie en melancholie smelten samen in een vrolijke vocabularium, met een nieuwe glorieuze zonsondergang aan de horizon.

Zonder zich vast te houden aan oppervlakkige humor, maakt Kunath gebruik van het groteske en uitvergrotingen in zijn werken. Zijn sculpturen, schilderijen of gedetailleerde tekeningen en karikaturen zijn geen onschuldige grappen, maar eerder ambigue metaforen voor het heden. Hij onderzoekt de vraag naar zelfpositionering binnen het kader van verschillende culturele invloeden met de nodige ironie. Zijn werken ondergraven ingesleten beeldtradities en conventies en verbinden het schijnbare onverenigbare zoals humor en melancholie, narratie en abstractie of fictie en realiteit.

Friedrich Kunath werd geboren in Chemnitz, Duitsland (1974) en woont en werkt in Los Angeles. Zijn werk werd globaal geëxposeerd en maakt deel uit van vooraanstaande publieke en private collecties zoals het Frans Hals Museum, Haarlem; Hammer Museum, Los Angeles; Hessel Museum of Art, Bard College, Annandale-on-Hudson, NY; Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, Los Angeles; Museum of Contemporary Art, San Diego, CA; Museum of Modern Art, New York; en het Walker Art Center, Minneapolis.


Friedrich Kunath
New Ballads
29 april - 5 juni 2021
Tim Van Laere Gallery


 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.