FRED&FERRY presenteert een solotentoonstelling van Leyla Aydoslu

FRED&FERRY presenteert een solotentoonstelling van de kunstenaar Leyla Aydoslu (°1987, woont en werkt in Gent), de eerste gerepresenteerde kunstenaar van de galerie.

De artistieke praktijk van Aydoslu, die opgeleid werd als schilder en in 2015 afstudeerde aan het HISK in Gent, omvat sculpturen, sculpturale installaties en assemblages met een grote aandacht voor het architecturale en de daarmee samenhangende ruimtelijke ervaring. Ze zoekt met haar werk naar openingen om te ontsnappen aan ons denkpatroon en creëert ruimte voor vrijheid en experiment.

De sculpturen van Aydoslu spelen met de ruimte, nemen ruimte in en staan in de ruimte. De volumes vullen hoeken, verbinden muren of wringen zich tussen vloer en plafond. Deze omringende ruimte is net zo belangrijk in de werken van Leyla Aydoslu als de vormgeving van de werken zelf. De monumentale aanwezigheid van haar werk - waar je als toeschouwer rond of tussen kan wandelen, erin kan staan of kan kijken - zorgt voor een bijzondere fysieke beleving. We zijn ons bewust van ons menselijk lichaam, van onze aanwezigheid tot en relatie met de werken en we worden als toeschouwer deel van de tentoonstelling.

Als kind reisde Aydoslu veel met haar familie, ze verbleef meerdere maanden per jaar in Turkije en was gewend aan het leven in veranderende ruimtes. Ze herinnert zich dat ze landschappen voor het autoraam zag vervagen tot vormen, wat ze een "reizende blik" noemt. Vandaag de dag gebruikt ze diezelfde blik om zich door haar omgeving te bewegen, waarbij ze omheiningen en markeringen opmerkt, zoals krijtlijnen op het beton die ze opslaat als een visuele notitie en later in haar werk verwerkt als vorm. Ze kijkt ook heel aandachtig naar functionele architectuur zoals bruggen die objecten worden en de openbare ruimte of het landschap definiëren.

Meer recent heeft Leyla Aydoslu zich toegelegd op het intensief bestuderen van de vormentaal van communistische monumenten. Futuristisch, sterk en emotioneel van uiterlijk werden ze opgericht in de landen van de voormalige Sovjet-Unie, soms op afgelegen locaties om militaire overwinningen en het regime te verheerlijken of om gevallen strijders te herdenken. Deze opvallende, door mensen gemaakte dingen domineerden en bepaalden het landschap. Na de ineenstorting van de landen in kwestie werden de monumenten achtergelaten om weg te rotten en af te brokkelen en nu dragen ze de sporen van de reacties van mensen. Het landschap eist zijn ruimte weer op.

Aydoslu's werk past in de traditie van de moderne en hedendaagse beeldhouwkunst zoals die bepaald werd door kunstenaars als Isa Genzken, Franz West, Didier Vermeiren en Pedro Cabrita Reis. Net als deze grootmeesters heeft Aydoslu een bijzonder eigen werkmethode, waarbij ze experimenteert met afgedankte bouwmaterialen die ze vindt, zoals gips, hout, isolatieschuim, epoxy en beton. Zware en lompe materialen, die zich niet zomaar laten kneden naar voorbedachte ideeën.

De titel van de tentoonstelling, Helene Müllers Balcony, verwijst naar de gelijknamige grijs-zwarte sculptuur die lijkt op een balkon en die een interactie aangaat met de ruimte en de mensen die er tijd doorbrengen. Het hangt in een verhoogde positie aan de muur waardoor je als toeschouwer eronder kunt gaan staan en er van onderaf doorheen kan kijken. Maar als je het in zijn geheel wilt bekijken moet je een paar stappen terug doen. Als balkon dient het bouwwerk zijn doel niet; zonder vloer is het pure vorm zonder functie. Het heeft echter ruimte nodig om te functioneren, om tegen de muur aan te dokken en schijnbaar te zweven in de ruimte. Op zijn beurt heeft de ruimte waarvoor het is gemaakt een heel specifieke taak, namelijk om mensen en kunstwerken samen te brengen, en de afmetingen zijn precies op dit doel afgestemd.

Tekst gebaseerd op eerdere teksten van Melanie Deboutte, Leonie Pfenning, Indra Devriendt en Nadia Bijl


Leyla Aydoslu
Helene Müllers Balcony
Van 6 april tot 4 mei 2024
FRED&FERRY
Leopoldplaats 12, ​
2000 Antwerp
fredferry.com


Selectie persbeelden


Video

Kijk mee achter de schermen van het werkproces en in het atelier van Leyla Aydoslu in de video 'Aanwinst' op VRT:


Over FRED&FERRY

FRED&FERRY is een kunstenaarsspecifieke galerie die nationale en internationale kunstenaars presenteert en promoot.

Met een focus op opkomende kunstenaars toont FRED&FERRY een divers aanbod van innovatieve kunstwerken in verschillende media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, installatiekunst en digitale kunst. Door middel van zorgvuldig samengestelde tentoonstellingen en evenementen bevordert de galerie een dynamische en interactieve omgeving, waarbij de dialoog tussen kunstenaars, verzamelaars en kunstliefhebbers wordt gestimuleerd.

FRED&FERRY vertegenwoordigt een selecte groep kunstenaars en ondersteunt ook specifieke projecten van een steeds groeiend aantal geassocieerde kunstenaars.


Perscontact

Micha Pycke
Club Paradis
+32 (0)486 680 070
[email protected]

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.