Frederik Vercruysse presenteert Windows, een tentoonstelling met nieuwe en exclusieve prints en object edities voor Spazio Nobile Gallery

Spazio Nobile in Brussel opent haar deuren tijdens Brussels Gallery Weekend en presenteert de eerste solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Frederik Vercruysse in de galerie.

In deze tentoonstelling, getiteld Windows, verkent Vercruysse het beeld als een raam dat zich opent naar het reële en het imaginaire. De figuratieve ruimte neemt nieuwe vormen aan in het afgebakende kader, soms vervaagd door matglas of een geprojecteerde schaduw. Op verschillende niveaus verschijnt het object in een vermenselijkt landschap, maar zonder menselijke aanwezigheid. Het wordt getransformeerd door het daglicht, waardoor visuele impressies ontstaan die doen denken aan een gevel, een landschap, een boeket bloemen...

Frederik Vercruysse nodigt de bezoeker uit om de confrontatie aan te gaan met een tot het uiterste gedreven analoog beeld, dat pixelachtig is en steeds dichterbij komt. Opzettelijk vervaagd en vervormd, wordt de compositie van het beeld impressionistisch en ontvouwt het zich als een pointillistische werk van een schilder met kleine penseelstreken.

Windows brengt zo, in de unieke taal van Vercruysse, een geheel van poëtische beelden die op elkaar reageren tussen niet-picturale beelden (Window Stills), en samengestelde objecten die de 'spiegel van de ziel' weerspiegelen (de Light Boxes en de Mirror Glass Boxes).

Het glas, de ramen en de glasplaten van de fotograaf van weleer worden de rode draad van dit intense onderzoek. Frederik Vercruysse probeert al jaren een analytische, realistische, objectieve en documentaire geest te combineren in zijn fotografisch werk. Hij gebruikt de camera als een hoogtechnologisch werktuig om beelden te produceren waarbij het kader volledig in scène is gezet. Door afstand te nemen assembleert hij fragmenten van de beelden die hij in de loop van de tijd produceert, om verhalen samen te stellen. Zo geeft hij het gevoel van bestaan, aan- en afwezigheid en licht door.

Door de productie van glasobjecten in samenwerking met Atelier Mestdagh, een atelier voor glas-in-loodramen in Merelbeke (opgenomen in de lijst van Homo Faber, voor uitmuntendheid in vakmanschap in Europa), geeft Spazio Nobile drie nieuwe creaties van Frederik Vercruysse uit, in beperkte oplage, voor hun lancering tijdens het Brussels Gallery Weekend:

  • Vensters Stills, foto's, 5 + 2AP
  • Vensters Lichtbakken, heldere kamers, 3 + 2AP
  • Vensters Spiegelglas Dozen, psyches, 3 + 2AP

De foto's werden vertaald in driedimensionale objecten waarvan de kracht ligt in de transparantie en subtiliteit van een levend materiaal. Het glas is met de hand geblazen en gelamineerd in het vuur. Het vertaalt de ruimte op een picturale en reflectieve manier met een visuele reikwijdte die verbonden is met de ruimte van de galerie. De aard van het beeld komt tot leven dankzij het lichtgevende glazen frame en de glinsterende zijden die in het glas-in-loodatelier zijn geslepen. Door te spelen met onzichtbaarheid en door een nieuwe laag handgemaakt gelaagd glas of spiegelglas toe te voegen, verkent Vercruysse de driedimensionale en visuele effecten van het inlijsten en uitlijsten van zijn foto's. Het subtiele spel van kleuren in de foto en de amplitude van het spel van licht en schaduw laten het beeld zweven in zijn eigen ruimte-tijd. 


PRAKTISCHE INFORMATIE

Frederik Vercruysse
Windows
9 september - 14 november 2021


Spazio Nobile Gallery
rue Franz Merjay 142
1050 Brussel
spazionobile.com

Vernissage Spazio Nobile Gallery & Studiolo: 9.9.2021 – 18-22.00
Sunday Brunch 12.9.20211, 12-16.00
After Work Apero 21.10.2021, 19-21.00
Finissage 14.11.2021, 12-16.00

Open van dinsdag tot zaterdag, 11:00-18:00 of op afspraak


UITNODIGING PERSLUNCH

Spazio Nobile nodigt u van harte uit op de perslunch ter gelegenheid van de tentoonstellingen Windows (Spazio Nobile Gallery) & Encres bleues (Spazio Nobile Studiolo) in aanwezigheid van de kunstenaars Frederik Vercruysse & Tomáš Libertíny, op donderdag 9 september tussen 12 en 15 uur in Spazio Nobile Gallery & Studiolo, rue Franz Merjay 142 & 169 - 1050 Brussel.

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]


CATALOGUS

Catalogue Frederik Vercruysse Windows

PDF - 25 Mb

BEELDEN


FREDERIK VERCRUYSSE

Frederik Vercruysse legt al meer dan twintig jaar zijn fotografisch oog op en cultiveert een voorliefde voor architectuur. De zeer goede kwaliteit van zijn documentaire en artistieke beelden leidde tot internationale bekendheid. Zijn minimalistische, etherische stijl en de grafische dimensie van zijn foto's hebben hem in staat gesteld een succesvolle carrière als fotograaf uit te bouwen, zowel voor de media als in de design-, mode- en luxesector (Hermès, Delvaux, B&B Italia, Valentino, Zara Home, enz.). Zijn eerste monografie, Index 2006-2016, werd uitgegeven door Luster, en focust op zijn werk met architecten, designers, mode- en lifestylemerken en op zijn artistieke visie. Hij wordt momenteel vertegenwoordigd door het agentschap Initials LA in de Benelux, en door Quadriga wereldwijd. Frederik Vercruysse wordt sinds 2017 vertegenwoordigd door Spazio Nobile Gallery. Windows is zijn eerste solotentoonstelling bij de galerie. Zijn kunstfoto's Atlantic Series werden exclusief gemaakt voor Spazio Nobile en waren te zien in de duo show, Seizoen VI- Blauw, Ceci n'est pas une couleur, in nauwe dialoog met porseleinkunstenaar Piet Stockmans, op Art Brussels, Collectible en zijn tot nu toe permanent tentoongesteld bij Spazio Nobile Studiolo.

 


ANDERE TENTOONSTELLINGEN - SAVE THE DATES

Aan de overkant

Tomáš Libertíny, solotentoonstelling, Encres bleues 
Spazio Nobile Studiolo, rue Franz Merjay 169, 1050 Bruxelles, België ​
09.09 - 14.11.2021 ​
Onderdeel van Brussels Gallery Weekend, Brussel Design September

Encres bleues is een doorlopende reeks werken op papier en hout die verankerd zijn in het gebruik van Bic inktmedium en de kracht van zijn unieke blauwe tint. Tomáš Libertíny laat zich voortdurend inspireren door de natuur en haar complexe kracht om met onze zintuigen te communiceren. De kunstenaar herbekijkt het concept van landschapsschilderijen en probeert de essentie van de ervaring van overweldigd worden door de ruimte en het territorium van de natuur te extraheren.

 

Invitation Tomas Libertiny Encres Bleues

PDF - 644 Kb

Binnenstad

Spazio Nobile , Groepstentoonstelling, Le Sacre de la Matière, Hoofdstuk II 
L'Ancienne Nonciature, Sablonsstraat 7, 1000 Brussel, België ​ ​
09.09 - 03.10.2021 (vernissage: 08.09.2021, 18-21.00)
Met: Jörg Bräuer, Anne Derasse, Ernst Gamperl, Kaspar Hamacher, Amy Hilton, Silvano Magnone, Elise Peroi, Päivi Rintaniemi, Bela Silva, Fabian Von Spreckelsen Onderdeel van Brussels Gallery Weekend, Brussels Design September

Spazio Nobile Downtown & Bela Silva 
Minimenstraat, 61A, 1000 Brussel, België ​
Permanente Galerie Venster Rome me manque... ​
Atelierbezoek op afspraak. ​
Onderdeel van Brussels Gallery Weekend, Brussels Design September, parcours Arts & Crafts, Open Doors
18-19.09.2021

FAIRS 

Art on Paper
Another Way to Draw, Duo Show met Pao Hui Kao & Éva Le Roi ​
Bozar, Brussel, België ​
15-19.09.2021

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.