Franse architect Marc Barani ontwerpt uniek wijnhuis voor Belgische eigenaars in Zuid-Frankrijk

Marc Barani, een gerenommeerde Franse architect, heeft een nieuw wijnhuis ontworpen voor het domein Les Davids. Het domein, gelegen aan de rand van de Luberon, in Provence-Alpes-Côte d'Azur, is sinds 2000 eigendom van de Belgische vastgoedspecialiste Sophie Le Clercq, Voorzitter van CIT-Blaton en oprichter van JCX Immo. Het domein Les Davids telt twintig hectare wijngaarden en produceert momenteel elf biologische wijnen van uitstekende kwaliteit.

Ondanks de strakke architectuur en het indrukwekkend volume van 2.130 vierkante meter, lijkt het gebouw een natuurlijk onderdeel uit te maken van de omgeving en gaat het zo op in het glooiende landschap van wijnranken, fruit- en truffelbomen. Het geheel is opgetrokken uit massief beton die een okerkleur kreeg gelijkaardig aan die van de rotsen en onverharde wegen die het gebouw omringen. Opvallend is ook de glazen inkeping die de monumentale opstelling van betonnen tulpenvaten onthult, waardoor de wijnstokken buiten in visuele communicatie staan met de wijnvaten binnen.

De wijnmakerij zelf staat volledig in teken van het gravitatieproces van de wijnbereiding: in plaats van pompen te gebruiken wordt op zwaartekracht vertrouwd om het druivensap te verzamelen in de grote kuipen, te rijpen en uiteindelijk twee verdiepingen lager te kunnen bottelen. Zo wordt een teveel aan zuurstof op natuurlijke wijze vermeden.

Het terras, dat overdekt is met een groot uitkragend dak, kijkt uit over het domein en biedt een immens uitzicht op de omliggende bergen. Het vormt de schakel tussen de wijngaarden en het wijnbereidingsproces. Van hieruit loopt de bezoeker door de gang met een enorm keramisch fresco van de Belgische kunstenaar Yves Zurstrassen. De gang leidt naar de proeverij- en verkoopbalie, waar proeverijen worden georganiseerd op basis van specifieke wijn-spijscombinaties.

Er zijn ook mogelijkheden tot het huren van vakantiewoningen in de nabije omgeving van Les Davids. Het exclusieve landgoed Hameaux des Davids (in totaal zes vakantiehuizen verspreid over drie gehuchten, inclusief 5 verwarmde zwembaden, twee spa's, twee tennisbanen en prachtig aangelegde tuinen) ligt rustig verscholen tussen uitgestrekte eikenbossen, lavendelvelden, olijfbomen en wijngaarden. 


Les Davids
Route de Banon
84 750 Viens — France
info@lesdavids.fr

Meer informatie
hier
Beelden hieronder en via
deze link (alle beelden zijn © Frederik Vercruysse)


 

All images: © Frederik Vercruysse

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.