Foto Knokke-Heist pakt uit met nieuw werk van Frieke Janssens en Servaas Van Belle

Na Anton Corbijn in 2020 en nieuw fototalent in 2021 pakt Foto Knokke-Heist dit jaar uit met een duotentoonstelling van twee Belgische fotografen. Van 26 maart tot 12 juni kan je in Cultuurcentrum Scharpoord terecht voor de opvallend geënsceneerde en prikkelende foto’s van Frieke Janssens en de bijzondere stalletjes in een mistig decor van Servaas Van Belle. Beide tentoonstellingen stellen voor het eerst nieuw werk van de twee fotografen voor aan het grote publiek in Knokke-Heist en worden ook vergezeld van een publicatie, uitgegeven door Hannibal.

Foto Knokke-Heist
26.03 - 12.06.2022 ​
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1 ​
8300 Knokke-Heist

Persconferentie: vrijdag 25 maart om 11 uur, in het bijzijn van de kunstenaars. Graag een seintje indien je aanwezig kan zijn: [email protected]

Publieke opening: zaterdag 26 maart vanaf 15u
Online tickets: www.fotoknokke-heist.be 


Frieke Janssens 

Frieke Janssens (Brugge, 1980) bouwde de voorbije twee decennia een stevige reputatie op in binnen- en buitenland met haar opvallende geënsceneerde en meerlagige fotografie.

Haar foto’s vertrekken vaak niet vanuit de realiteit, maar vanuit haar verbeelding. Ze gebruikt haar studio zoals een schilder zijn canvas gebruikt. Het is een plek waar ze alle fotografische parameters – licht, compositie, modellen, setting, achtergrond – helemaal onder controle kan houden 

Van eigen land tot New York, Chicago, LA, Bilbao, enz... was men al getuige van haar unieke beeldtaal. Denk maar aan reeksen zoals ‘The Smoking Kids’, ‘DiANAS’ of ‘Animalcoholics’. Maar waar Janssens’ oeuvre op het eerste gezicht onschuldig esthetsch lijkt, onthult echt kijken altijd meerdere betekenislagen. 

Zo presenteert ze in Knokke-Heist een gloednieuwe reeks met zwevende personen. Een louterende reeks over de mens, de drang naar escapisme en de individuele zoektocht naar zingeving. Een deel van de beelden verwijst niet toevallig naar katholicisme. De Bijbel en het geloof gaf mensen vroeger antwoorden over de zin van het leven. Maar gezien de traditionele religie terrein verliest, zoeken mensen naar andere manieren om de ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ zin te geven. Ze zoeken hun toevlucht in aardse geneugten: liefde, rijkdom, eeuwige jeugd, familie, maar evengoed drank, drugs. Met op de achtergrond de zee en haar eeuwige sequentie van eb en vloed. 

Speciaal voor Foto Knokke-Heist maakte ze deze nieuwe fotoreeks en het bijhorende nieuw fotoboek Lightness, uitgegeven door Hannibal Books, met tekstbijdragen van Thijs Demeulemeester, Sofie Crabbé en Lize Spit.

Boekinfo: Zigzag leporello + tekstcahier, 26 cm x 19,5 cm, genummerd en gesigneerd, verkoopprijs € 49,95. Tweetalige editie Nederlands/Engels


Servaas Van Belle

Servaas Van Belle werkt helemaal anders dan Frieke Janssens. Vijf jaar lang ging hij in alle uithoeken van België op zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende stalletjes om ze daarna consequent onder dezelfde mistige lichtomstandigheden te fotograferen.

Het indrukwekkende resultaat is STAL – Vernacular Animal Sheds, het eerste boek van de fotograaf, een monografisch naslagwerk waar hij duizenden kilometers voor aflegde. Foto Knokke-Heist heeft de eer een selectie uit deze monografie voor het eerst aan het publiek te mogen tonen. 

Stallen zijn in die mate een gemeengoed en een evidentie in onze omgeving en cultuur dat ze nog zelden worden opgemerkt. Nochtans staan er in het Belgische landschap architecturale pareltjes. Een karaktervol gezelschap met een duidelijk carte blanche voor hen die deze dierenschuilplaatsen hebben neergepoot. Talrijke vormen en formaten, opgetrokken uit diverse materialen en een uiteenlopend kleurenpalet, sieren het landschap. Met de tand des tijds duidelijk zichtbaar ademen ze verhalen uit. Door hun oplapwerk zouden sommige structuren niet misstaan in een museum. 

Servaas Van Belle beet zich jarenlang vast zich in deze stalletjes. Het indrukwekkende resultaat wordt nu gepresenteerd in de tentoonstelling en het boek STAL – Vernacular Animal Sheds, uitgegeven bij Hannibal Books.

Boekinfo: Hardcover met linnen band, formaat 24 cm x 32 cm, verkoopprijs € 55. Tweetalige editie Nederlands-Engels


Openingsuren

Elke dag van 10 - 18 uur, op vrijdag en zaterdag tot 20 uur. ​
Gesloten op dinsdag.

Tickets
€ 10 standaardprijs
€ 8 Uitpas Knokke-Heist & Vlaanderen, <26 jaar, EDC-houders, groepen + 10 personen, leden van Davidsfonds en Gezinsbond.
Gratis voor <18 jaar en begeleider EDC-houders).

Meer info en online tickets via www.fotoknokke-heist.be

Beide boeken zijn een uitgave van HANNIBAL BOOKS - www.hannibalbooks.be en zullen verkrijgbaar zijn in de museumshop vanaf 26 maart 2022. ​ 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.