Fia Cielen stelt tentoon bij DMW Gallery

24.06 – 24.07.2021

De eerste solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Fia Cielen (°1978, woont en werkt in Antwerpen) bij DMW Gallery in Antwerpen opent op donderdag 24 juni.

De solotentoonstelling, getiteld Hedge River, presenteert een reeks nieuwe werken die ons uitnodigen op een reis waarin de kunstenaar de controle over haar werken afgeeft aan natuurlijke elementen. Cielen brengt werken uit verscheidene disciplines samen, waaronder sculpturen uit keramiek, olieverfschilderijen op doek en papieren collages.

Ze stelt zich de vraag hoe artificieel onze perceptie van het natuurlijke is, en hoe natuurlijk datgene wat wij als 'cultuur' of 'beschaving' beschouwen, daadwerkelijk is.

Ze wordt in het bijzonder aangetrokken door tussenruimtes en drempelplaatsen. In haar schilderijen, sculpturen en collages staat metamorfose centraal. Deze metamorfose wordt gepersonaliseerd door vreemde wezens en maskers. Cielen is altijd al gefascineerd geweest door het verbergen van het gelaat, alsof dit de afscherming voor de geciviliseerde wereld impliceert. Door deze vermomming kan het 'wilde' en het 'ongecontroleerde' naar buiten treden, iets waar de moderne mens vaak geen voeling meer mee heeft. En misschien zit de beschaving juist wel in het masker, in plaats van erachter ... Misschien is beschaving het masker dat onze ware natuur onderdrukt?

De titel van haar tentoonstelling bij DMW Gallery, Hedge Rider, is een magische term die refereert aan de wezens en krachten die als reizigers tussen verschillende tussenwerelden optreden. 

Al sinds ik mij kan herinneren, had ik steeds weer dezelfde dromen over een andere wereld, een wereld die ik alleen kan omschrijven als een van gedaante veranderend bos, bewoond door sprekende dieren en spookachtige wezens. De weg om dit rijk binnen te gaan was altijd dezelfde: ik bewoog mij door een tuinlabyrint gemaakt van omheiningen. Eens over de heg, openbaarde het bos zich aan mij en kon mijn droom beginnen.

— Fia Cielen

Doorheen de geschiedenis werden stadsranden vaak gemarkeerd door heggen, als teken van het einde van een beschaving. Achter de heg bevond zich een onbekend gebied, een wildernis geregeerd door chaos. 'Over de heg rijden' betekende dus de grens overschrijden tussen deze wereld en de volgende, en in contact treden met wezens en krachten buiten onze werkelijkheid. Dit werd gedaan door het opwekken van een trance. De moderne mens maakt geen gebruik meer van dergelijke rituelen, we zitten vast in een soort van keurslijf.

In een sterk gereguleerde wereld wil Fia Cielen situaties uitbeelden waarin we een gevoel van wildheid kunnen terugwinnen, om zo uitdrukking te geven aan onze primaire en intuïtieve gevoelens. Haar interesseveld schippert tussen kunst en wetenschap, tussen het heden en het verleden, tussen leven en dood. Ze wil werk creëeren dat zich op de drempel tussen twee werelden bevindt.


Fia Cielen, Hedge Rider
24.06 - 24.07.2021
DMW Gallery


Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.