Everyday Gallery presenteert een solotentoonstelling van Lionel Jadot


Everyday Gallery in Antwerpen presenteert een solotentoonstelling van de Belgische creatieve duizendpoot Lionel Jadot. 

Onder de titel Enthrone Dethrone stelt Jadot er van 20 juni tot 16 augustus een reeks unieke sculpturen voor: zitelementen of ‘tronen’ opgebouwd uit elementen die Jadot doorheen de jaren verzamelde: readymades, gevonden of gerecycleerde voorwerpen, elementen met een verhaal. Voor Jadot staat werken gelijk aan spelen, recycleren, assembleren, met een knipoog naar de lokale context, andere culturen en het verleden. Hij breekt codes, mengt genres, combineert materialen en mixt kleuren.

Lionel Jadot is in de eerste plaats gekend als een veelzijdige ambachtsman die als meubelmaker, architect, interieurarchitect en designer bezig is met functionele objecten. Als telg uit de beroemde Brusselse meubelmakerfamilie Van Hamme en met een atelier als speeltuin, wist Jadot zich al zeer vroeg meester te maken van het ambacht van het meubelmaken.

Toch mag het geen verrassing heten dat zijn eerste solotentoonstelling in de Everyday Gallery plaatsvindt. Zijn onophoudelijke energie, open visie op kunst, vrije geest en zijn anti-conformistische, avant-garde aanpak sluiten nauw aan bij de galerie, die creatievelingen wil tonen die een sterke persoonlijkheid in hun werk leggen en zo de tijdsgeest en maatschappelijke context weten te vatten. Vormelijke voorschriften en conventionele regels worden daarbij overboord gegooid.

Everyday Gallery zoekt steeds de grenzen op van toegepaste en beeldende kunst, van functionaliteit en esthetiek. Zo toonde de galerie naast schilder- en beeldhouwkunst ook al de ambigue werken van Elissa Lacoste, touche—touche of Messgewand. Allen revolutionair in hun aanpak en visie. Lionel Jadot past perfect in dat rijtje. “Noem het found art of trash art, de artistieke duizendpoot Lionel Jadot is de internationale avant-garde kunstenaar in dit genre bij uitstek! We zijn dan ook erg blij dat hij zijn allereerste galerietentoonstelling bij ons wilde doen”, aldus Devis.

Maar er is meer: Jadot is onlosmakelijk verbonden met de start van de galerie.

“Net op het moment dat ik in Milaan overdonderd werd door de nieuwe kunstzinnige aanpak van sommige Eindhoven master graduates, hoorde ik van het project Zaventem Ateliers van Lionel Jadot. Hij had een 16e eeuwse papierfabriek opgekocht en ging er één grote creatieve hub oprichten. Daar wilde ik graag bij zijn! Meteen had ik het idee om al die extreem getalenteerde, multifunctionele artiesten die ik ondertussen beter had leren kennen, in het pand van Jadot te herbergen en een AIR (artist in residence) op te starten, genaamd alfa.brussels. Daar nodig ik creatievelingen uit om er samen nieuw werk te maken.”


— Boris Devis

De output van de residentie in Zaventem verdiende volgens Devis een toonplek, en zo was Everyday Gallery geboren. De galerie toont een mix tussen wat de kunstenaars in residentie maken in Zaventem en andere uitgenodigde avant-garde kunstenaars en groeide al snel uit tot een toonaangevende galerie voor multidisciplinaire kunstenaars met raakvlakken in de mode, architectuur, kunst & design.

Met de show van Jadot in Antwerpen is de cirkel haast rond. “In Zaventem heb ik Lionel en diens fantastisch werk natuurlijk veel beter leren kennen. Zijn maximalistische en unieke aanpak sluit nadeloos aan bij wat onze galerij wil tonen. We konden bijna niet anders dan deze warme man een solo show aan te bieden. Luckily he said yes!”; zo zegt Devis nog.


Lionel Jadot
​
Enthrone Dethrone
20 juni - 16 augustus 2020
​
Everyday Gallery
Jos Smolderenstraat 18, 2000 Antwerpen


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.