Eliza Pepermans en Thomas Renwart geven een unieke inkijk in hun werkproces

In Schönfeld Projects te Antwerpen delen de kunstenaars Eliza Pepermans en Thomas Renwart 12 weken lang een atelier. Gedurende 4 dagen - van 16 tot 19 februari - geven ze het publiek een unieke inkijk in hun werkproces, tijdens de open kijkdagen. Nadien, in mei, is er de tentoonstelling in Schönfeld C, de galerie in Brussel, waar ze het eindresultaat van hun residentie tentoonstellen.

Eliza Pepermans en Thomas Renwart ontmoetten elkaar een vijftal jaar geleden door een toegepast project waarbij Pepermans advies nodig had over het gebruik van een bepaald textiel. Het klikte, en hun wegen bleven elkaar kruisen. Het vertrekpunt van deze residentie is dan ook dat moment waarop 2 kunstenaars elkaar ontmoeten, en elk vanuit hun praktijk kijken naar een boeket bloemen; een vast ornament binnen de schilderkunst.

Tijdens hun gezamenlijke residentie laten ze immers elke week een nieuw boeket rozen leveren, waarmee ze aan de slag gaan. De ene kunstenaar (Pepermans) gebruikt als canvas het schildersdoek, de andere (Renwart) het wandtapijt als doek. Ze gebruiken zowel het nieuwe, bloeiende boeket in de vaas, als de gedroogde, oude bloemen. Een herinnering dat de tijd ons langzaam ontglipt, een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven.

Vertrekkende vanuit dit centrale idee gaan beide kunstenaars met dit gegeven om, elk vanuit hun eigen praktijk. Schetsen en tekeningen liggen aan de basis van het werkproces voor Eliza Pepermans. Ze onderzoekt lijnvoeringen als quasi dirigent van een botanisch orkest. Thomas Renwart vertrekt vanuit zijn alter ego de (textiele) tuinier, zowel fysiek als beeldend, waarin ze beiden hun zeste van het aanwezige boeket en moment proberen te vatten.

Tijdens de tentoonstelling in Brussel zal ook hun artist book (een soort dagboek van het vastleggen van de verse en gedroogde boeketten aan de hand van foto’s, polaroids, schetsen, scans,…) gepresenteerd worden, werken van de kunstenaars afzonderlijk en een reeks quilts waar beide kunstenaars samen Roses from the Country House zullen verzoenen. Eliza Pepermans toont daarnaast een reeks schilderijen en tekeningen en Thomas Renwart gedichten die in kruisjessteek geborduurd worden in stof.


Eliza Pepermans & Thomas Renwart
Roses from the Country House

Kunstenaars in residentie bij Schönfeld Projects
Kijkdagen: van woensdag 16 februari tot zaterdag 19 februari, tekens van 14u tot 19u ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Mechelsesteenweg 120, 2018 Antwerpen

Tentoonstelling bij Schönfeld C
Opening : zaterdag en zondag 14 & 15 mei 2022
Chaussée de Charleroi 78, 1060 Brussel


 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.