Solotentoonstelling van Tal R bij Tim Van Laere Gallery

Statement van de galerie:
"In een gezamenlijke inspanning om de gezondheid van iedereen te beschermen en de gevolgen van COVID-19 in te perken en te vertragen, sluit Tim Van Laere Gallery voorlopig de deuren en is ook het openingsevenement van Tal R geannuleerd.
Maar omdat de galerie ervan overtuigd is dat engagement met kunst cruciaal is in deze uitdagende tijden, hebben ze besloten om de werken van Tal R te installeren in de galerie. Journalisten die de tentoonstelling willen bezoeken, kunnen contact opnemen voor een individueel bezoek op afspraak. "


 

Tim Van Laere Gallery presenteert de eerste solotentoonsteling van de kunstenaar Tal R (° Tel Aviv, Israël 1967; woont en werkt in Kopenhagen) met de galerie. Voor deze tentoonstelling, getiteld Home Alone, zal Tal R een reeks nieuwe, grote schilderijen presenteren, naast werken - zowel tekeningen als schilderijen - op papier.

Tal R staat bekend als een van de meest actieve en productieve kunstenaars van deze tijd. Door zijn energieke stijl wordt hij gezien als een waar ‘schilderbeest’. Zijn inspiratiebronnen zijn zeer uiteenlopend. Tal R put ook uit stijlen van andere kunstenaars zoals, Picasso, Dumas en Picabia. Omgekeerd is het werk van Tal R internationaal voor vele hedendaagse kunstenaars een referentiepunt.

De creatieve kracht van Tal R ​ is overvloedig, mateloos en onuitputtelijk: alles in zijn omgeving transformeert hij tot kunst. Zijn werk oogt wild en vitaal, met een bewust speelse, bijna absurdistische toon. Tal R combineert vrijelijk technieken en materialen; hij schildert, tekent, maakt collages, sculpturen en meubels. Tal R is een scherpe waarnemer die zijn inspiratie haalt uit wat er speelt in de wereld, maar ook uit zijn persoonlijke belevingswereld. In Scandinavië plaatst men zijn werk, dat aansluit bij de Noord-Europese traditie, in het rijtje van kunstenaars als Munch, Jorn en Baselitz.

Tal R
Home Alone
Tim Van Laere Gallery


 

Tal R 

Tal R studeerde eind jaren 1990 aan 'Det Kongelige Danske Kunstakademie' in Kopenhagen. Zijn artistieke ideeën worden gevormd door goed te bestuderen hoe mensen zich gedragen, veel van zijn inspiratie put hij uit boeken en muziek. Zijn verhalen geven blijk van maatschappelijke betrokkenheid.

Tal R haalt zijn inspiratie uit de hoge en de lage cultuur en ontleent daaraan een breed scala aan figuratieve en abstracte beelden. Hij omschrijft zijn aanpak vaak met het woord 'kolbojnik', Hebreeuws voor 'restjes'. Naast elkaar gezien vormen de werken van Tal R een academie van stijlen en waarnemingen die spelen met de poreuze grens tussen kunst en leven. Zijn meer recente schilderijen tonen een ontwikkeling van zijn methodologie. Tegenover verzadigde kleuren plaatst hij schaduwtinten; zijn zinderende, feestelijke scènes zijn claustrofobisch en tegelijkertijd labyrinthisch. Zijn onderwerpen laten zich eenvoudig beschrijven, maar hun betekenis is net als in dromen raadselachtig.

Van jongs af aan was tekenen voor Tal R. van essentieel belang: "Voor mij was tekenen hetzelfde als 's nachts dromen: je kunt niet besluiten waarover je zult dromen, je droomt over wat je nodig hebt."


 

Huidige lopende solotentoonstellingen zijn Home Alone, Tim Van Laere Gallery, Antwerp, Belgium (2020); Animals and People, Glyptoteket, Copenhagen, Denmark (2020). Recente grote solotentoonstellingen van Tal R zijn onder andere eventually all museums will be ships, te zien in Hastings Contemporary, Hastings, UK(2019); this is not Detroit, in MOCA Detroit, US (2018); Academy of Tal R, dat startte in het Louisiana Museum of Modern Art, Denmark in 2017, om nadien te reizen naar het Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. 

Eerdere solotentoonstellingen waren onlangs te zien op institutionele locaties zoals MOCAD, Detroit, VS (2018); CFA Berlijn, Berlijn, Duitsland (2015, 2016, 2017 en 2019); ARoS Aarhus Kunstmuseum, Aarhus, Denemarken (2013-2014); Pinakothek der Moderne, München (2013); Galerie im Taxispalais, Innsbruck, Oostenrijk, Kunsthalle Düsseldorf (beide 2013); Museu Brasileiro da Escultura, São Paulo (2012); Museum Kunstpalast, Düsseldorf (2012); Kunstverein Augsburg-Holbeinhaus, Augsburg, Duitsland (2011); Der Kunstverein, Hamburg (2011); Magasin III Museum & Stichting voor Hedendaagse Kunst, Stockholm (2009); Kunsthalle Tübingen, Tübingen (2009); Bonnefanten Museum, Maastricht (2008); Camden Arts Centre, Londen (2008); Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken (2007); en Kunsthalle Mannheim (2007). Tal R hield een gasthoogleraarschap aan de Kunstakademie Düsseldorf van 2005-2014.

 

 Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.