Eerste publicatie van Rinus Van de Velde's kleurtekeningen

Uitgeverij Hannibal publiceert het eerste boek over de kleurtekeningen van Belgisch kunstenaar Rinus Van de Velde. ​

Rinus Van de Velde (°1983) heeft een uitgebreid oeuvre van tekeningen, sculpturen, installaties en film uitgebouwd. Hij is vooral bekend om zijn monumentale werken in houtskool. Aan het begin van zijn carrière maakte hij echter ook kleine tekeningen in kleurpotlood, een techniek die hij sinds 2018 opnieuw introduceerde in zijn werk.

Dit boek, met teksten van kunstcriticus Jeroen Laureyns en Dr. Stefan Weppelmann van het Kunsthistorisches Museum in Wenen, brengt een selectief overzicht van zijn recente kleurtekeningen.

Met deze tekeningen in kleur keert Van de Velde terug naar een heel klassieke en directe manier van tekenen met kleurpotlood op papier, waarbij zijn technische kwaliteiten optimaal tot uiting komen. De voorstellingen zijn vaak heel realistisch op papier gebracht.

Van de Velde kiest zijn beeldmateriaal uit verschillende bronnen, gaande van afbeeldingen uit boeken, filmstills en eigen fotomateriaal tot zelfgemaakte decors en personages die herleid worden tot één beeld. Daarmee onderzoekt hijde betekenis van een beeld en hoe de bestaande betekenisevolueert binnen een alternatief verhaal. Hij speelt een spel, waarmee hij voortdurend tussen realiteit en fictie balanceert. Echte gebeurtenissen worden getransformeerd tot een zorgvuldig geconstrueerd alternatief universum waarin elk bestaand beeld nog alle vrijheid bezit.

In deze kleine kleurtekeningen transformeert de kunstenaar echte gebeurtenissen tot een zorgvuldig geconstrueerd alternatief universum waarin elk bestaand beeld nog alle vrijheid bezit. 

RINUS VAN DE VELDE
Colored Pencil Drawings
Pagina’s: 192 ​
Taal: Engels ​
Hardcover
Auteurs: Jeroen Laureyns en Dr. Stefan Weppelmann, directeur van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

 Boekpresentatie: 6 december, 20u, STUK Leuven

Rinus Van de Velde, Tim Van Laere Gallery, Kortfilmfestival Leuven en Uitgeverij Hannibal nodigen je uit voor de boekpresentatie op VRIJDAG 6 DECEMBER OM 20.00 UUR in het Auditorium STUK in Leuven.

  • Verwelkoming door Gautier Platteau (Uitgeverij Hannibal).
  • Rinus Van de Velde gaat in gesprek met Jeroen Laureyns.
  • In het STUK-café kun je daarna je boek laten signeren.

Er zijn interviews met Rinus Van de Velde mogelijk. Gelieve me te contacteren op [email protected] indien je een interview wenst.

Graag ook een seintje vóór 4 december als je erbij wil zijn via [email protected]


Filmvertoning The Villagers op Kortfilmfestival Leuven

De eerste langspeelfilm van Rinus Van de Velde, The Villagers, wordt vertoond op het Kortfilmfestival Leuven op 

  • za 30/11 (18u45)
  • woe 4/12 (19.30) met nagesprek door Rinus Van de Velde 
  • za 7/12 (18.15). 

Auditorium STUK Kunstencentrum vzw ​
ingang via het binnenplein STUK/Kortfilmfestival, Naamsestraat 96, Leuven

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.