Eerste nieuwe frietkot van architectenbureau studio MOTO opent in Brussel

Op maandag 29 november om 12u wordt het eerste nieuwe frietkot van de hand van het Belgische architectenbureau studio MOTO feestelijk ingehuldigd door Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain en Schepen van Openbaar Patrimonium Lydia Mutyebele.

Inhuldiging Frituur Tabora
29.11.2021, 12:00
Lakensestraat 162, 1000 Brussel
Graag een seintje indien je aanwezig kan zijn:
[email protected]


Frituur Tabora aan de Antwerpsepoort (Lakensestraat) is het eerste frietkot in een reeks Brusselse frietkoten die vernieuwd worden naar het ontwerp van studio MOTO, dat zich kenmerkt door een spiegelende gevel en gekleurde tegeltjes binnenin. ​

In 2017 besliste het Brussels stadsbestuur om een zestal afgeleefde frietkoten te vervangen door een nieuwe versie. De Stad Brussel lanceerde hiervoor in samenwerking met het Nationaal Verbond van Frituristen een ontwerpwedstrijd en ging zo op zoek naar een frietkot met een eigentijds karakter en identiteit, die net zoals de gekende rode telefoonkotjes in Londen, een herkenbaar icoon moeten vormen in het straatbeeld. Uit 52 internationale inzendingen kwam het specifieke en herkenbare frietkotenmodel van het Gentse architectenbureau studio MOTO als winnaar uit de bus.

Als onderdeel van de Belgische frietcultuur hebben de frietkoten een symbolische betekenis en maken ze al decennia deel uit van het Belgische en Brusselse straatbeeld. studio MOTO gaat met hun ontwerp terug naar de essentie van het frietkot, en vertrekt vanuit de waardering en het respect voor het traditionele frietkot. De typische elementen zoals de herkenbare vorm, opendraaiende luifel, de toonbank en de lichtreclame bovenop zijn allen op een frisse en eigentijdse manier verwerkt in het nieuwe ontwerp.

De nieuwe frietkoten zijn herkenbaar en typerend door hun spiegelende gevels, en gaan hiermee, zowel in open als gesloten toestand, een dynamische dialoog aan met de omgeving zonder een obstakel te vormen in de buurt. De specifieke lichtreclame geeft aan de spiegelende doos een eigen karakter en maakt de omgeving duidelijk dat het om een frietkot gaat. Eens de grote luifel open zwaait en onderdak en geborgenheid biedt aan de klanten, toont de frituur door middel van de gekleurde tegels en de zachte verlichting haar warme karakter.

De basis en de vorm zullen bij alle frietkoten dezelfde zijn, maar elke lichtreclame zal uniek zijn waardoor elk frietkot een eigen karakter krijgt. Elke frietkot krijgt ook een andere kleur van tegel om die eigen identiteit nog te versterken. Zo wordt er voor de lichtreclame van frietkot Chapelle samengewerkt met grafisch vormgeefster Lisbeth Antoine. Voor het frietkot aan het Atomium is er een samenwerking met Terry Kritis.



studio MOTO

studio MOTO werd in 2017 opgericht door Thomas Hick (1978, Luik) en Mo Vandenberghe (1983, Gent). Beiden werkten eerder al bij het architectenbureau Robbrecht en Daem.

Voor de officiële oprichting van het bureau en naast enkele residentiele en scenografische projecten, ontwierp studio MOTO in samenwerking met kunstenaar Hans Op de Beeck, de Wunderkammer voor het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle.

Begin 2018 wonnen ze de wedstrijd voor de frituren in Brussel. Vervolgens won studio MOTO samen met Atelier Arne Deruyter de wedstrijd voor de heraanleg van de culinaire belevingstuin in de plantentuin van Meise. 

In 2020 volgde het winnende ontwerp voor een nieuwe uitkijktoren tussen de duinen en de zee in De Panne: het Westerpunt. Het uitkijkpunt wordt een ringvormige, betonnen trap met uitkijktoren. Je klimt er aan de ene kant op en daalt er aan de andere kant weer af. Onderweg bieden vier uitkijkpunten op verschillende hoogtes en afhankelijk van de oriëntatie een uitzicht op de zee, de duinen, De Panne en Duinkerke. Bij hoog water overstroomt de voet van de toren en is die alleen nog toegankelijk via de dijk. In het kader van het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer wordt naast het uitkijkpunt ook een ontmoetingsplek gerealiseerd.

In 2021 winnen ze samen met Vers.A de wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van het Leonardo Da Vinci lyceum in Anderlecht en de wedstrijd voor 7 sociale woningen en commerciele ruimte in Sint Jans Molebeek. 

Daarnaast werken ze momenteel ook aan een eigen meubellijn die eind 2021 gelanceerd wordt.

De projecten zijn divers en combineren een plezier van het ontwerpen met een zoektocht naar een spanning tussen het alledaagse en het avontuurlijke. De ontwerpen zijn op het eerste zicht niet spectaculair maar eerder subtiel, fris en ogenschijnlijk eenvoudig. Het doel is niet (enkel) om architecturale statements te maken, maar om vanuit een bestaande realiteit en vertrekkend vanuit een diepgaande analyse en onderzoek van de opdracht weldoordachte en innoverende interventies te ontwerpen die dialogeren met de ruimtelijke, culturele en historische context. 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.