Een unieke samenwerking tussen galerie Sofie Van de Velde en modelabel CAPARA

Sofie Van de Velde Gallery werkt samen met modelabel CAPARA voor de creatie van een spectaculair driedaags evenement dat kunst, mode en performance combineert. In de galerijruimte op het Antwerpse Nieuw Zuid gaan werken van de multidisciplinair kunstenaar Rutger De Vries en installatetiekunstenaar Stef Van Looveren in dialoog met de nieuwe collectie van het modelabel Capara. Met dit evenement gaat het modelabel Capara offline om een andere kant van hun creatieve identiteit te presenteren.

Capara, dat haute couture moeiteloos combineert met een moderne 'street'look, haalt inspiratie voor hun collecties uit literatuur, film, muziek en kunst. Vera en Olivera Capara ontwierpen, na de Modeacademie van Antwerpen, voor Dries Van Noten, Maison Martin Margiela en Jil Sander. In 2009 richtten ze hun eigen label Capara op. Dit jaar brengt Capara een nieuw concept uit. De presentatie van de stukken gebeurt via korte fashion films die refereren naar en reflecteren over de verschillende gedaanten van de 'opname': als kunstmedium, als voyeuristische gegeven en zelfs als symbool voor de surveillance society. Met deze vernieuwde aanpak presenteert Capara elke collectie op een relevante en toch bovenal esthetische manier.'CAPARA
Produced by Gallery Sofie Van de Velde
20 - 22 oktober 2017
Opening: 20 oktober, 18:00-20:00
Gallery Sofie Van de Velde - Nieuw Zuid
Leon Stynenstraat 21,
2000 Antwerpen

-----------------------------------------------

Rutger De Vries
Het werk van de Nederlandse kunstenaar Rutger de Vries (°1987) kan beschreven worden als post-graffiti art. Als jonge graffitikunstenaar beschouwde De Vries de openbare ruimte als zijn expositieruimte, elk gebouw of object een canvas. De aanpak en houding van De Vries, en de toepassing van zijn werk, blijven sterk beïnvloed door zijn achtergrond als street artist, maar door zijn praktijk van de straat naar het atelier te verplaatsen, zijn werk en maker wezenlijk veranderd. Als student Grafisch Ontwerp aan de Gerrit Rietveld Academie en de Master Werkplaats Typografie aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten raakte De Vries gefascineerd door printprocessen. Tegelijkertijd begon hij, geïnspireerd door kunstenaars als Jean Tinguely, Sol LeWitt en de 'Spin Paintings' van Damien Hirst, te experimenteren met diverse zelfgebouwde, mechanische en computergestuurde teken-tools voor spuitbussen, markers en verfbommen. De Vries’ machines dagen conventies in de wereld van graffiti, grafisch ontwerp en kunst uit en bieden een frame om onverwachte kruisbestuivingen te bereiken. Hij speelt met materialen, ontdoet ze van hun imago en vervaagt associaties met een persoonlijk handschrift of de copyshop. Net als de straat zijn playing field was, functioneert de studio van De Vries als zijn laboratorium – een dynamische plek die in dienst staat van experiment. 

​-----------------------------------------------

Stef Van Looveren
Stef Van Looveren (1992) studeerde af aan St Martins Londen en later aan St Lucas Antwerpen. Zijn werken vertalen zich in video installaties, foto's en collages. Deze installaties worden gebruikt als een poging om over de performativiteit van het menselijk gedrag -  hoofdzakelijk het begrip gender - te kunnen reflecteren en deze te ontmantelen.Door sociaal gedrag en visuele cultuur op speelse wijze in beeld te brengen krijgt zijn werk een surrealistisch kantje. 

​-----------------------------------------------

CAPARA
Het label CAPARA werd in 2009 opgericht door de tweelingzussen Vera en Olivera Capara in Antwerpen. Ze werden geboren in Sarajevo, Bosnië Herzegovina en groeiden op in Duitsland. Hun grootste passie, mode, bracht beide zussen naar Antwerpen, naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Daar werden ze al snel ontdekt door Dries van Noten, die hen uitnodigde om zich bij zijn ontwerpteam te betrekken..

Vanaf 2003 werkte de Capara zussen samen als ontwerpers in Parijs voor Maison Martin Margiela, waar ze de Artisanale lijn voor mannen en vrouwen creëerden. In 2007 scheidden hun paden voor de eerste keer en ze werkten ze voor verschillende huizen; voor Delvaux in Brussel, voor Raf Simons en voor Jil Sander.

In 2009 was het duo klaar om hun een eigen visie in een label om te zetten, met CAPARA als resultaat. Innovatief en elegant design is de eenvoudige esthetische visie van CAPARA. 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.