Een tentoonstelling van Aurélie Salavert bij galerie Alice Mogabgab

De Brusselse galerie Alice Mogabgab presenteert een solotentoonstelling van de Franse kunstenares Aurélie Salavert (woont en werkt in Brussel). What ? is de titel van de vijfde solotentoonstelling van de kunstenares in de Belgische hoofdstad en haar eerste tentoonstelling in de Galerie Alice Mogabgab - Brussels, gemaakt in samenwerking met Véronique Bellefroid van galerie Aliceday.

Elk schilderij, elke tekening, gouache, collage of aquarel op papier van Aurélie Salavert is een originele lezing van de wereld. Haar werken zijn ingegeven door verschillende picturale, literaire, wetenschappelijke en populaire verwijzingen. Toch kunnen we ze niet onderbrengen in de een of andere categorie binnen de hedendaagse kunstwereld. Aurélie Salavert klasseert haar werken evenmin: haar schilderijen hebben titel noch datum, het zijn momenten vol verbazing over het leven. Ze deelt deze momenten regelmatig op haar Instagram-account. Als blijk van verwondering en verrukking krijgt ze er hartjes en ‘emoji’ voor terug.

Aurélie Salavert zoekt iets, en soms ook verschillende dingen. Tot ons geluk vindt ze vaak wat. Maar vindt ze niets, dan zijn we blij samen met haar verloren te zijn. Haar werk is eerder een verkennende tocht. Haar lange weg getuigt van eenvoud, maar naïef is hij nooit. Het is belangrijk om nauwgezet te zijn bij het uitstippelen van deze wandeling. Zo moet geel echt GEEL zijn, een kind moet een KIND zijn, enzovoort ... De verschillende scènes, de abstracties, de collages: alles is echt op haar pad. Het enige dat van tel is, is of we er al dan niet in geloven. Hoe sterk is ons geloof in de beelden die Aurélie Salavert hier en daar heeft geschetst?
Stéphane CALAIS, tekst voor de tentoonstelling Une expédition (Een expeditie), Fondation Ricard, Parijs, 2009. ​ 

 

Aurélie Salavert
What?
12 mei - 29 juni 2019
Alice Mogabgab Brussel
Vernissage zondag 12 mei van 15u tot 19u.

Open van donderdag tot zaterdag, van 14u tot 18u en op afspraak. ​
http://alicemogabgab.com/tt-gallery/what/
Aurélie Salavert
werd in 1966 geboren in Avignon. Ze studeerde in 1990 af aan de Ecole Supérieure des Beaux-Arts de Marseille. Ze leeft en werkt in Brussel. In 1992 ontving ze een individuele beurs voor creatie van de DRAC Provence-Alpes-Côte d’Azur – ministère de la Culture. Haar eerste solotentoonstelling vond in 1995 plaats in de galerie Athanor in Marseille. In 2002 organiseerde het Musée Calvet in Avignon een individuele tentoonstelling van Salavert, gecombineerd met werken op papier van Rodin, Degas, Chagall en Toulouse-Lautrec. Bij de tentoonstelling hoorde een boek getiteld De toi à moi (Tussen jou en mij) met werken van Aurélie Salavert. In 2008 begon haar samenwerking met de Galerie aliceday in Brussel. Sindsdien verrijkten verschillende Franse publieke instellingen hun collecties met schilderijen van de kunstenares. In 2011 selecteerde het Fond Régional d’Art Contemporain (Parijs) 10 werken, in 2015 was het de beurt aan de Artothèque van Angers en in 2019 verwierf het Fond National d’Art Contemporain (Frankrijk) 12 werken.

Maté, acaciahoning en een paar zelf gerolde sigaretten is de titel van het viertalige boek (Frans, Nederlands, Engels en Arabisch) bij deze tentoonstelling. De tekst is van Philippe Bertels. Het boek is gemaakt en gedrukt in Beiroet en is een uitgave van de Galerie. 


 

Philippe Bertels is een schrijver, kunstcriticus en tekenaar. Hij werd in 1959 geboren in België. In Brussel geniet hij bekendheid als ‘kunstliefhebber en observator sinds jaar en dag van de kunstwereld, haar gebruiken en instellingen”. In 2016 publiceerde hij Le Gardien (De bewaker) bij Editions Keymousse en 494, een roman met 25 originele tekeningen die hij tentoonstelde in het CNEAI van Chatou (Frankrijk) en datzelfde jaar in Chapitre XII in Brussel. In 2017 schreef hij ​ Nœud gordien (Gordiaanse knoop) in “Novelty Ltd” voor de tentoonstelling van Erwan Mahéo en Douglas Eynon in La Verrière, Fondation d’Entreprise Hermès in de Belgische hoofdstad; Le plantigrade de Roosevelt (De zoolganger van Roosevelt) in “Total Reel”, een tentoonstelling met kunstenaar Douglas Eynon in de Galerie Rodolphe Janssen; en Bouh!, een boek in samenwerking met Aurélie Salavert dat in Brussel werd uitgegeven bij Editions 494. In 2018 schreef hij Occupation in “Imusai…” voor de tentoonstelling Alec De Busschère, Maison Grégoire en in 2019 Maté, acaciahoning en een paar zelf gerolde sigaretten voor de tentoonstelling van Aurélie Salavert in de Galerie Alice Mogabgab - Brussels. 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.