Een tentoonstelling van Arié Mandelbaum in het Joods Museum van België

16 september 2022 – 05 maart 2023

Het Joods Museum van België presenteert een unieke tentoonstelling van de Belgische schilder Arié Mandelbaum (°1939, Brussel). Het werk van Arié Mandelbaum, dat vaak in binnen- en buitenland wordt tentoongesteld, is nog nooit het onderwerp geweest van een retrospectieve. Voor het eerst worden oude en nieuwe werken samengebracht in een rijke dialoog, met een veertigtal werken van 1957 tot 2016.

Als zoon van Pools-Joodse immigranten begon Arié Mandelbaum op zestienjarige leeftijd met schilderen. In 1960 had hij zijn eerste solotentoonstelling, en vijf jaar later won hij de prijs van de Belgische Stichting Roeping. Vanaf de jaren tachtig werd het overdreven expressionisme van zijn vroege werk gevolgd door een meer ingetogen expressie, wat leidde tot werken van verontrustende fragiliteit die hij tot op de dag van vandaag produceert.

Na de tentoonstelling Stéphane Mandelbaum die in 2019 in samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) werd georganiseerd, presenteert het Joods Museum van België dus nu een tentoonstelling gewijd aan zijn vader, Arié Mandelbaum. Deze tentoonstelling blikt terug op de banden tussen de twee kunstenaars, waarbij de zoon een tijdlang de lessen van zijn vader volgde aan de Academie voor Schone Kunsten te Ukkel. Bovenal toont het de stille dialoog die zich ontwikkelde tussen deze twee belangrijke oeuvres - een dialoog die voortduurde tot ver na de tragische dood van Stéphane Mandelbaum (1961-1987).

De tentoongestelde werken zijn afkomstig uit de collecties van het Joods Museum van België, maar ook van instellingen zoals het Museum van Elsene, het Museum van de Nationale Bank van België en de collecties van de Federatie Wallonië-Brussel. Er is ook een beroep gedaan op een aantal andere collecties, met name die van privé-verzamelaars en de Belfius Kunstcollectie.

De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende thematische afdelingen. Eerst ontdekken we de manier waarop de schilder omgaat met de kwestie van intimiteit en het gezin, voordat de politiek - het protest van 1968, de oorlog in Vietnam - in botsing komt met deze innerlijke vragen. De tentoonstelling gaat verder met een verkenning van het zelfportret en het lichaam, twee thema's die laten zien hoe het werk van Arie Mandelbaum wordt getransformeerd in een reflectie over het spoor, de afwezigheid, de uitwissing. Politiek geweld - folteringen in Abu Ghraib, de moord op Lumumba - keert dan duidelijk terug in zijn werk. De laatste twee decennia is zijn werk steeds meer getekend door de herinnering aan de Shoah - als een terugkeer van het verdrongene in dit kind dat tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen was.


Arié Mandelbaum ​
Tentoonstelling in het Joods Museum van België ​
16 september 2022 – 05 maart 2023

PERSCONFERENTIE: 15 september 2022, 11u ​
Joods Museum van België ​ ​
Miniemenstraat 21 ​
1000 Brussel


Selectie beelden

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.