Een tentoonstelling over de achterkant van kunstwerken

Deze uitzonderlijke tentoonstelling zoomt dieper in op de achterkant van kunstwerken. In de theaterwereld wordt het woord 'backstage' gebruikt om te beschrijven wat er zich achter het podium afspeelt. Backstage zien we de niet-esthetische arbeidsomstandigheden. Op het podium de diva, backstage haar slordige kleedkamer.

Toch zijn er voorbeelden van kunstenaars die de achterzijde op de voorgrond plaatsen. Er is zelfs een schilderij dat twee achterkanten kent. De Antwerpenaar Cornelius Norbertus Gijsbrechts maakte in 1670 het enige schilderij ter wereld met twee achterkanten. De kunstenaar was een briljante schilder van stillevens, die perfect de kunst van de illusie beheerste. We kunnen ons zo inbeelden hoe Gijsbrechts ‘achterkantschildering' tegen een muur in een galerij stond en hoe een verbaasde en nieuwsgierige kunstliefhebber het niet kon laten om het werk om te draaien, om zo geconfronteerd te worden met opnieuw een achterkant.

Een reproductie van dat werk wordt nu, samen met werken van 8 hedendaagse kunstenaars, tentoongesteld bij Sofie Van de Velde. Onder de titel BACKSTAGE: die Rückseite - the rear side brengt curator Burkhard Brunn van Frankfurt am Main werken samen die ons doen nadenken over de keerzijde van de kunst.

Zo maakt Rob Scholte gebruik van geborduurde werken die hij op vlooienmarkten heeft gevonden en die afkomstig zijn van Nederlandse huisvrouwen. Scholte is vooral geïnteresseerd in de achterkant, daar waar de knoopjes en de losse eindjes draad te zien zijn. Daar zie je het werk en de liefde waarmee er is gewerkt. Door de onvolmaakte achterkant te tonen, geeft hij weer waarde aan deze afdankertjes.

Ook het werk van de vroegtijdig overleden Duitse kunstenares Charlotte Posenenske (°1930-1985) speelt met wat al dan niet gezien mag worden. Haar beeldhouwwerken fungeren als holle lichamen en geven de binnenkant een even waardevolle plek als de buitenzijde. Andere van haar werken onthullen het systeem van ophanging die normaal aan de achterkant wordt gebruikt, zoals ook het werk van Gerwald Rockenschaub de grote schroef toont waarmee het is bevestigd.


"BACKSTAGE: die Rückseite - the rear side"
Met: Charlotte Posenenske, Michael Reiter, Kirstin Arndt, Martina Wolf, Cécile Dupaquier, Cornelius Norbertus Gijsbrechts, Franziska Reinbothe, Gerwald Rockenschaub & Rob Scholte
7 september – 15 oktober 2017
Sofie Van de Velde Gallery – Nieuw Zuid

Micha Pycke

Club Paradis | Press & PR , Micha Pycke | Club Paradis

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.