Een tentoonstelling in de Abattoirs de Bomel brengt de Belgische fotograaf Daniel Locus en de Peruaanse beeldend kunstenaar Nicolas Lamas samen

Voor de derde editie van de reeks tentoonstellingen die het Cultureel Centrum van Namen organiseert in de voormalige slachthuizen van Bomel rond een dialoog tussen twee kunstenaars, worden de Belgische fotograaf en videograaf Daniel Locus en de Peruaanse beeldend kunstenaar Nicolas Lamas samengebracht.

Nicolas Lamas (°1980) heeft zich enkele jaren geleden in België gevestigd en is een van de opkomende kunstenaars op het internationale toneel. Door gebruik te maken van verschillende media - installaties, schilderijen, foto's, toe-eigening van objecten - toont hij een verrassende inventiviteit die ons vertrouwde begrip van ruimte en tijd doorkruist.

Daniel Locus (°1951), afkomstig uit de regio Namen, neemt een unieke en ongewone plaats in op het Belgische artistieke toneel. Als fotograaf, videograaf en performer werpt hij een aparte blik op onze wereld, een blik waar esthetische en politieke belangen elkaar kruisen. Deze tentoonstelling is een uitgelezen kans om zijn geduldig en gemediteerd werk beter te ontdekken, waarin archivering en het ongewone worden gecombineerd.

"Beide kunstenaars streven een originele reflectie na over de onvermijdelijke destructiviteit op het werk in de natuur en in de menselijke geschiedenis. Maar dit zonder pathos. Integendeel, hun productie heeft een speels aspect. Het zijn, elk op hun eigen manier, archeologen van nu.
De dubbelzinnigheid is aanwezig in de meeste foto's van Daniel Locus. In Nicolas Lamas' installaties staan instorting, onzekerheid en disfunctioneren hoog in het vaandel. In beide gevallen ontstaan nieuwe configuraties. Daniel Locus suggereert een andere kant van het verhaal; Nicolas Lamas dompelt ons onder in het verhaal. Beiden ontwikkelen een vorm van poëzie.
Onder welke betekenis moet de ontmoeting van deze twee werken worden geplaatst? Die van nood of noodzaak? Misschien wel het paradoxale van een vrolijke en creatieve melancholie. ”

— Yves Depelsenaire, curator van de tentoonstelling

 

One + One + : Daniel Locus / Nicolas Lamas
30 januari - 8 maart 2020
Opening op woensdag 29 januari 2020
Abattoirs de Bomel, Namur

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.