Het Indiase architectenbureau Studio Mumbai presenteert nieuwe meubelreeks bij Brusselse design galerie MANIERA
De Brusselse galerie MANIERA presenteert vanaf 18 mei de tweede tentoonstelling met werken van het Indiase architectenbureau Studio Mumbai. Drie jaar na de eerste show - een groot succes met aankopen door het SFMOMA in San Francisco, het LACMA in Los Angeles en het Centre Pompidou in Parijs - lanceert Studio Mumbai een nieuwe meubelreeks als resultaat van een doorlopend proces van verfijning en studie in materiaal, vorm en functie.
Studio Mumbai en zijn oprichter Bijoy Jain hebben doorheen de jaren een oeuvre ontwikkeld dat verwijst naar aspecten van zowel de Indiase als de westerse cultuur. Wat de studio onderscheidt van andere architectenbureaus, is een unieke combinatie van traditie en moderniteit. De studio werkt samen met lokale ambachtslui en tekenaars om projecten te ontwerpen en te bouwen via een verkennend creatief proces. Dit omvat grootschalige mock-ups, grote en kleine maquettes, materiaalstudies, schetsen en tekeningen. Het experiment is een belangrijk aspect om tot het uiteindelijke resultaat te komen.
Dit proces van zien, denken, experimenteren en maken is ook inherent aan het productieproces van de meubels en objecten voor deze tentoonstelling. De daad van het maken zit vervat in de werken, zowel lichamelijk als geestelijk. Hun manier van werken is snel en spontaan, wat vaak resulteert in een meerlagig proces zonder lineaire structuur. Materiaal, vorm en functie werken als niet-hiërarchische elementen naast elkaar. Uit een vorm of bepaalde functie kan een materiaalkeuze ontstaan, maar evengoed kan het materiaal de vorm of functie bepalen.
De meubelen en objecten voor MANIERA - een daybed, een console, een lamp, een bank, een kamerscherm en een reeks stoelen - zijn zowel geïnspireerd op lokale bronnen en traditionele Indiase ambachten, als dat ze verwijzen naar oude Egyptische artefacten. Toch zijn al deze ontwerpen heel erg eigentijds. De verwijzingen naar de historische artefacten worden gemotiveerd door de fascinatie voor het niveau van verfijning en elegantie die ze bevatten.
De tentoonstelling bij MANIERA kan ook worden gezien als het resultaat van een intens en diepgaand onderzoek naar materialen. Jain staat bekend om met bescheiden materialen ongelooflijke zaken te realiseren, en heeft een vergelijkbare aanpak gebruikt om een reeks handgemaakte meubelobjecten voor MANIERA te maken. En hoewel de meeste materialen vrij universeel zijn - ze zijn te vinden in India en Europa - zijn sommige vrij ongebruikelijk voor meubelen: rudimentaire materialen zoals steen, baksteen en koeienmest of subtiele materialen zoals textiel, glas en Japans washi-papier. Nieuw in deze show is het gebruik van natuurlijke pigmenten en kalk om fresco's te maken.
Studio Mumbai
18 mei - 24 augustus 2019
MANIERA
Place de la Justice 27 – 28,
1000 Brussel
Over MANIERA
MANIERA gallery commissions architects and artists to develop furniture and objects for use, offering them an excursion beyond their usual practice. As architects often have a close relationship with the visual arts and artists are often inspired by the spatial environment, MANIERA intends to crystalise these proximities into new design proposals. More than just furniture, the objects issued by MANIERA are a deliberate search for collisions between the realms of architecture, design and art. Although only founded in 2014, MANIERA gallery already has a strong presence on the global design market, quietly and successfully changing prevailing notions of furniture design and production.
Over Studio Mumbai
Bijoy Jain (1965) heeft in Los Angeles voor Richard Meier gewerkt en keerde in 1995 naar India terug. In 2005 richtte hij daar Studio Mumbai op, een bureau met architecten en ingenieurs, maar ook met houtbewerkers en metselaars die tijdens hun opleiding de traditionele bouwmethodes hebben meegekregen. Mumbai is een metropool, maar Bijoy Jain pakt projecten op een ongewone manier aan: hij werkt traag, inclusief, bijzonder gedetailleerd, meer met maquettes dan met plannen, zowel op kantoor als op de werf, en plaatst het geheel boven de ontwerper. Hij verzet zich tegen grootschalige sloopprojecten, tegen gebouwen van slechte kwaliteit die vlug, vlug worden opgetrokken, tegen de scheiding van functies en tegen de vervreemding van zowel gebruikers als ontwerpers.
Compromisloos tot in het laatste detail toont de architectuur van Studio Mumbai een diepe bezorgdheid voor de relatie tussen mens en natuur en benadrukt het belang van de genius loci. Studio Mumbai opereert vanuit het geloof dat de hand en de geest even belangrijk zijn. Jain geeft er de voorkeur aan om Studio Mumbai te beschrijven als een 'menselijke infrastructuur', verwijzend naar de metselaars, timmerlieden, ingenieurs, coloristen, technici en, natuurlijk, architecten die allemaal een rol spelen in het creatieve proces.