Een publicatie met meer dan 400 pagina’s als eerbetoon aan de indrukwekkende carrière van kunstenaar Albert Pepermans

MER en Borgerhoff & Lamberigts publiceren met ça suffit? een overzichtsboek van de Belgische kunstenaar Albert Pepermans. Het boek is met meer dan 400 pagina’s even indrukwekkend als de carrière van Pepermans zelf.

De publicatie is het orgelpunt van het feestjaar dat Schönfeld Gallery organiseerde naar aanleiding van de 75e verjaardag van Pepermans, en dat in april 2021 startte met de opening van een derde galerieruimte op de Brusselse Chaussée de Charleroi (Schönfeld C). Gedurende een jaar werd er om de vier weken een ander aspect van Pepermans’ oeuvre toegelicht. Op de jongste editie van Art Brussels werd ook een solostand gewijd aan Pepermans en nu is er dus het boek.

ça suffit? is meer dan een droge opsomming van Pepermans’ oeuvre. Het is een a-typisch naslagwerk van een a-typische kunstenaar. Het bijzondere aan een kunstenaar met de ervaring en de productiviteit zoals die van Pepermans is dat het overzicht van zijn werk, buiten een artistieke, ook een historisch parcours in zich houdt. 

Het boek behandelt zowel de invloeden van de pop-art, het dadaïsme en de cobrabeweging op het oeuvre van Pepermans, zijn bijzondere samenwerking met Hugo Claus, zijn ervaringen als toonaangevende performer, als zijn recent werk dat een blik werpt op de vele verre reizen die de kunstenaar deed. 

Door een synthese te maken van dit alles, in navolging van enkele succesvolle themaboeken, krijgt de kijker een totaalbeeld waarin de wisselwerking tussen kunstpraktijk en maatschappelijke tendenzen op scherp wordt gesteld. 

Daarnaast wordt ook duidelijk welke rol Albert Pepermans gespeeld heeft en nog altijd speelt binnen de hedendaagse kunst. 

Bovendien wordt het tweedimensionale karakter van de boekvorm overstegen door de bijhorende QR-codes, via dewelke lezers toegang krijgen tot korte filmpjes en interviews. De videofragmenten waarin Pepermans onder andere getuigt over zijn ervaringen als performancekunstenaar en waar we hem aan het werk in zijn atelier, geven een nieuwe inkijk in zijn praktijk.

In het boek zal gewerkt worden met katernen in verschillende papiersoorten, waardoor we tot een object komen dat ernaar streeft het oeuvre van Pepermans letterlijk te belichamen. 

Niet enkel vormelijk, maar ook inhoudelijk ademt het boek Pepermans’ oeuvre. Er werd gekozen voor een speelse, brutale en dynamische aanpak. De no-nonsense attitude van deze kunstenaar en zijn werk treden op die manier op de voorgrond. Ook het formaat van het boek - 24 x 30 cm - is aangepast aan de verhoudingen van Pepermans zijn recentere multiples. 


Praktische info

 • ça suffit? — Albert Pepermans
 • Uitgegeven door MER + Borgerhoff & Lamberigts
 • 24 x 30 x 3,5 cm
 • hard cover
 • 400 pagina’s
 • verkoopprijs 65 euro
 • voorwoord : Christine Vuegen ​ ( Nederlands, Engels, Frans )
 • lay-out: Desiree de Winter 

Boekvoorstelling: 12 juni 2022

Op 12 juni, tussen 14u en 19u, wordt het boek voorgesteld in het atelier van Albert Pepermans (Marie Christinastraat 34, 3070 Kortenberg)

 • 14u: welkomstdrankje
 • 15u: introductie door Caroline Pauwels, voormalige rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB)
 • 16u: live muziek door Kristof Hahn, een Berlijnse muzikant met wie Pepermans samenwerkte voor de LP box van zijn band, Les Hommes Sauvages
 • Doorlopend: drankjes en eten + de mogelijkheid om het boek te laten signeren

Graag je komst bevestigen via micha@clubparadis.be


Fragment uit het voorwoord door Christine Vuegen

Ça suffit? De laconieke titel komt uit de koker van Albert Pepermans. Hij stelt de vraag aan de kijker. Is het voldoende? Als het een vraag is die hij zichzelf stelt, komt ze op terwijl hij bezig is met een werk omdat het dan belangrijk is om op het juiste moment te stoppen. Is het zo genoeg? Het betekent in geen geval dat hij het als kunstenaar voor bekeken houdt en overweegt zijn kunstpraktijk stop te zetten. Anno 2022 neemt hij geen gas terug. Energiek, brutaal, direct, impulsief, wars van regels, ongepolijst en een krachtig kleurgebruik. Die eigenschappen spatten van zijn werk, of het nu figuratief is of abstract. Wat niet wegneemt dat het tegelijk melancholisch of ingetogen kan zijn.

 

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.