Een dialoog tussen de Belgische kunstenaar Walter Leblanc en de Japanse kunstenaar Keisuke Matsuura

De Stichting Walter Leblanc organiseert de tentoonstelling Walter Leblanc - Keisuke Matsuura : Resonance. De tentoonstelling is geopend van 17 september tot 15 oktober. 

Resonance is het allereerste curatoriële project dat de stichting in huis organiseert. Voor dit tentoonstellingsproject kreeg de Japanse kunstenaar Keisuke Matsuura (°1970, Kyoto) carte blanche om in dialoog te gaan met de werken van Leblanc, geselecteerd uit de collectie van de stichting rond het thema 'natuurlijke energievelden'.

Walter Leblanc (1932-1986) is een belangrijke figuur in de Europese naoorlogse kunstscène. In de loop der jaren heeft hij een uiterst coherent oeuvre opgebouwd dat het licht vooropstelt zonder kunstmatige of externe ingrepen. Binnen het internationale, neo-avant-gardistische netwerk van de Nouvelle Tendance, ZERO, op art, kinetische kunst, concrete kunst en (neo)constructivisme verwierf Leblanc zowel nationale als internationale erkenning. Na het overlijden van zijn weduwe, Nicole Leblanc, werd de Walter Leblanc Foundation in 2006 opgericht als een non-profit organisatie om zichtbaarheid te geven aan het oeuvre van Walter Leblanc en, zoals Jan Hoet schreef, "om recht te doen aan een kunstenaar die een plaats verdient in het internationale pantheon van de kunst". 

Een stem geven aan een kunstenaar van een jongere generatie - zoals Keisuke Matsuura - opent nieuwe perspectieven op het oeuvre van Leblanc. Het laat toe om de fijngevoeligheden van Leblanc’s oeuvre te herontdekken en toont aan hoe actueel zijn werk nog steeds is. Keisuke Matsuura ontdekte de kunstenaars van de ZERO-beweging tijdens een reis naar Europa. Hun ideeën zullen hem blijven beïnvloeden in zijn onderzoek en werk. Eveneens geïnspireerd door Walter Leblanc, leent Keisuke’s oeuvre zich in het bijzonder voor deze dialoog tussen twee generaties.

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Matsuura de installatie Resonanz/Leblanc, opgesteld in de tuin van de stichting. Het werk vormt niet alleen een eerbetoon aan de Belgische kunstenaar, maar opent ook nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. De nieuwe installatie nodigt de kijker uit om een compositie van lijnen te ontdekken die voortdurend evolueren in de omringende natuurlijke omgeving. De geometrische basisfiguur bestaande uit 20 linten lijkt een stabiele spanning te creëren, maar wordt in beweging gebracht door natuurlijke krachten om veranderingen in structuur, kleur en zelfs geluid te produceren, in een werk dat aansluit bij het kinetische onderzoek van Leblanc op het vlak van licht en ruimte. Van bovenaf gezien vertoont het werk een concrete en dynamische vorm.

Walter Leblanc - Keisuke Matsuura : Resonance
17 september - 15 oktober
Stichting Walter Leblanc ​
Chaussée de Gand / Gentsesteenweg 1118
B - 1082 Brussel

Open van maandag tot en met zaterdag, 10.00 - 17.00 uur.
Info: www.walterleblanc.be


WALTER LEBLANC

Walter Leblanc studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en werd daarna stichtend lid van de Antwerpse avant-garde groep G58. Na zijn eerste figuratieve en abstracte schilderijen zweerde Leblanc de verf voorgoed voorbij en zocht hij naar alternatieve media in zijn reliëfs. Vanaf 1959 gebruikte hij de 'torsie' als basiselement in zijn werk. De torsie - gemaakt van katoendraden, plastiek of metaal - liet hem toe om beweging, licht en vibratie in zijn werk binnen te brengen. Leblanc nam deel aan baanbrekende internationale tentoonstellingen zoals Monochrome Malerei (1960) in Leverkusen, The Responsive Eye (1965) in New York en Serielle Formationen (1967) in Frankurt am Main. Leblanc won in 1964 de prestigieuze prijs Jonge Belgische Schilderkunst. In 1970 nam hij deel aan de 35ste Biënnale van Venetië en in 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Leopoldsorde II. In 1977 werd hij docent aan het Nationaal Hoger Instituut voor bouwkunst en Stedebouw (NHIBS) in Antwerpen.


WALTER LEBLANC FOUNDATION

De Stichting Walter Leblanc is een non-profit organisatie die is opgericht door wijlen Nicole Leblanc, krachtens haar testament in 2006. De stichting wil tegemoet komen aan haar wens om het oeuvre van haar man op zowel nationaal als internationaal niveau te promoten. De basismissie van de stichting is om het oeuvre van Walter Leblanc meer bekendheid te geven en, zoals Jan Hoet schreef, "recht te doen aan een kunstenaar die een plaats verdient in het internationale pantheon van de kunst".
Walter Leblanc was een van de boegbeelden van de kinetische en optische kunst in België. Zijn bijdrage aan deze internationale bewegingen is één van de opmerkelijkste in België. Om het oeuvre van Walter Leblanc meer bekendheid te geven, focust de stichting zich op volgende missies: het behoud en beheer van de collectie en het archief, het online publiceren en actualiseren van de catalogue raisonné, de organisatie van en bijdrage aan tentoonstellingen en publicaties, het stimuleren van onderzoek en de verspreiding ervan, en het initiëren en ondersteunen van projecten die de kennis over het oeuvre van Walter Leblanc en zijn artistieke context bevorderen.

 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.