Duitse Galerie Zink opent een nieuwe ruimte in Brussel

De in Duitsland gevestigde Galerie Zink opent een tijdelijke galerie in de Regentschapsstraat in Brussel, waar het kunstenaars uit hun programma, zowel Belgische als internationale, zal tonen.

De ruimte opent tijdens Gallery Weekend op 6 september, met een tentoonstelling die textielschilderijen van de in Antwerpen gevestigde kunstenaar Klaas Rommelaere bevat, net als werken van Dirk Zoete, Marcel van Eeden, de Duitse rijzende ster Michael Sailstorfer, het Oostenrijkse kunstenaarsduo Muntean/Rosenblum, de conceptuele fotograaf Paul Kooiker en Atelier Lachert Dhanis, wiens werk zich beweegt op de grens van kunst en design. 

België en vooral Brussel is uitgegroeid tot een van de meest levendige kunstscènes in Europa, met verbazingwekkende privécollecties en uitstekende jonge kunstenaars. Dat zorgt ervoor dat het een erg aantrekkelijke plek is voor buitenlandse galerieën. Een galerie die al lange tijd een nauwe band heeft met België, is de Duitse Galerie Zink. Michael Zink is sinds 1997 bijna elk jaar aanwezig op Art Brussels en vertegenwoordigt momenteel zes Belgische kunstenaars. Hij heeft daarnaast een sterk netwerk in de Belgische kunstwereld. Al vroeg bracht hij Belgische kunstenaars naar Duitsland, eerst naar München en later naar Berlijn. Zo was hij de eerste galerie die tentoonstellingen en presentaties gaf aan Rinus Van de Velde, Hannelore Van Dijck, Tom Callemin, Dirk Zoete en anderen. 
 

Omdat de verbouwingen van de nieuwe galerieruimte in het zuiden van Duitsland nog tot het volgende voorjaar bezig is, heeft Michael Zink besloten om een ​​tijdelijk galerieproject in Brussel te leiden. Vanaf september tot het einde van het jaar toont de galerie kunstenaars van hun programma, zowel Belgische als internationale, in de Regentschapsstraat 67.


„Everything happens at once“
6 september – 6 oktober 2018
Galerie Zink Brussels
Regentschapsstraat 67
1000 Brussels

Opening hours:
Wednesday–Saturday 12–6 pm

Kunstenaars

  • Klaas Rommelaere (°1986, BE)
  • Atelier Lachaert Dhanis (BE)
  • Paul Kooiker (°1964, NL)
  • Muntean/Rosenblum (°1962, AT)
  • Michael Sailstorfer (°1979, DE)
  • Dirk Zoete (°1969, BE)
  • Marcel van Eeden (°1965, NL)


----------------------------------------------------------------------

OVER GALERIE ZINK

In januari 1994 startte Michael Zink een galerie in een kleine ruimte in Regensburg, een historische stad op ongeveer een uur rijden van München. Vanaf het begin had het programma een duidelijke focus op jonge internationale kunstenaars, met wie Zink persoonlijke relaties opbouwde. De galerie werkte vaak met kunstenaars in een zeer vroege fase van hun artistieke carrière. Zo was Galerie Zink een van de eerste galerieën die het werk van Yoshitomo Nara in 1997 liet zien; had Marcel van Eeden zijn eerste show buiten Nederland bij Zink; en werkte de galerie al in 2007 met Rinus Van de Velde, net nadat hij aan de kunstacademie in Gent was afgestudeerd.
 

Na het runnen van een succesvolle ruimte in München en een tijdelijke projectruimte in New York, was Galerie Zink de afgelopen 10 jaar in Berlijn gevestigd. Al die tijd bleef Michael Zink in het zuiden van Duitsland wonen, in Waldkirchen, op het platteland tussen München en Neurenberg. Waldkirchen is een oud bedevaartsoord, dat ontstond in ongeveer 1107 voor Christus. In het najaar van 2017 besliste Michael Zink om zijn galerie te verhuizen van Berlijn naar Waldkirchen, en ervoor een nieuw gebouw te laten bouwen. Het nieuwe gebouw is ontworpen en gebouwd door het architectenbureau "Sunday Workshop - Matthew Robitaille en Tamara Henry," uit Lausanne en zal openen in april 2019. Het nieuwe gebouw zal naast een intieme galerieruimte van ongeveer 120 m², ook een kunstenaarsappartement huisvesten, een aparte studio-ruimte voor een doorlopend residentieprogramma bevatten en een distilleerderij om fijne cognac te produceren van lokaal geteeld fruit.

 

Micha Pycke

Club Paradis | Press & Communications

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.