Drie Gentse broers lanceren unieke tafels gemaakt van oude, afgedankte boomstammen

Onder de naam Treeline lanceren de drie Gentse broers Sam, Ben en Toto Vansteenkiste een collectie lokale, duurzame en unieke boomstamtafels. De collectie is het resultaat van een familieproject waar de passie voor bomen, hout en ambacht centraal staat. Naast de 7 tafels die momenteel gelanceerd worden zijn er ook projecten op maat mogelijk.

De oprichter en bezieler van Treeline, Sam Vansteenkiste, is een zelfstandige boomsnoeier die samen met zijn broer Ben doorheen de jaren talloze houtstronken van verschillende inheemse houtsoorten verzamelde. Als boomsnoeiers komen Ben en Sam bijna dagelijks in contact met bomen die te oud of te ziek zijn en die moeten worden geveld. Meestal wordt dat hout versnipperd of verzaagd tot brandhout, maar de broers bewaarden steevast heel specifiek en doelgericht de mooiste en meest bijzondere boomstammen.

Treeline vertrekt vanuit de uniciteit van elke aparte boom. Iedere boom heeft een unieke, natuurlijke vorm en daar laat Treeline zich door inspireren om een tafel te maken. Elke boom is anders, heeft een ander verhaal, een andere geschiedenis, een eigen karakter. De onvolmaaktheden - scheuren, barsten, holtes, gebreken... - maken de bomen net zo interessant om mee aan de slag te gaan.

De broers kiezen zorgvuldig de meest interessante bomen uit en laten die dan verzagen tot dikke planken. Die planken hebben vervolgens een droogtijd van ongeveer twee jaar nodig waarna ze nog eens extra droog gemaakt worden in een droogruimte. Wanneer de planken voldoende vochtigheid verloren hebben, zijn ze klaar om te bewerken. Door een unieke techniek en het gebruik van epoxy (hars), worden de scheuren, barsten en gaten opgevuld en de boomstammen verwerkt tot duurzame tafelbladen.

De liefde en de passie voor de natuur en het hout zijn een constante bij de familie Vansteenkiste. Van jongs af speelden de broers in de bossen, met houten zwaarden, bouwden ze kampen en boomhutten en ontdekten ze de natuur in al haar facetten. Sam Vansteenkiste studeerde af in Frankrijk als houtbewerker en werkt intussen al bijna 8 jaar als zelfstandige boomsnoeier, samen met zijn broer Ben. De jongste broer, Toto, werkt in het atelier aan de boomstammen en zorgt voor de afwerking van de tafels.


Gezien de huidige maatregelen is de collectie enkel op afspraak te bezichtigen. Meer info vindt u op de website www.treeline.be.


 

 

Over Club Paradis | PR & Communications

Club Paradis is a specialist pr & communications agency, working in the fields of art, design, architecture and others who shape culture.